SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da siyah incir üreticisi tepkili

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile birlikte Osmangazi ilçesine bağlı Seçköy'ü ziyaret etti. Bu yıl alım fiyatları dip yapan siyah incir üreticileri maliyetlerden dert yanarken, AK Parti hükümetinin tarım politikalarına tepki vardı. İhraç malı siyah incirin kilosunun 10 lira, iç piyasada tüketilen incirin de 3-4 liraya düşmesinden dert yanan üreticiler, elde ettikleri kazançla borçlarını ödeyemez hale geldiklerinin altını çizdiler. Geçen yıl 17 kilo incir parasıyla traktörünün deposunu doldurduğunu, bu yıl aynı mazot için 177 kilo incir parası verdiğini söyleyen üretici Osman Çakır, "Çiftçinin emeğine yazık günah değil mi, bu millete reva mı? Bu sorun görev başındaki ehil olmayan kişilerden kaynaklanıyor. Kepek ekin diyen bir Tarım Bakanımız varsa, sonuç bu yani" diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2022 12:42
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2022 12:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
Bursa'da siyah incir üreticisi tepkili

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, siyah incirin bir Bursa markası olduğuna işaret ederek, "Bursa'da buradan Mustafakemalpaşa'nın Taşpınar'ına kadar siyah incir, Bursa'nın incisidir. Yazık günah değil mi? Şu güzelliğe bakın, hakikaten de yazık, günah. Bu yaşatılanların hiçbiri bize reva değil. Bursa'nın markası olan siyah incir İngiltere Kraliçesi'ne gidiyor. Selçukgazi'den, buradan. Tarım bakanımız bu işle yeterince ilgilenmedi, emin olun farkında bile değiller. Yaşanan süreç bu. Ama en kısa zaman inşallah bu süreç geride kalacak" diye konuştu

.

KARACA: KANADA’DAN MERCİMEK GELİYOR HERKES KAZANIYOR, BURADA PAZARA İNCİR GÖRTÜREMİYORUZ”

Türkiye'nin 9 bin km mesafedeki Kanada'dan mercimek ithal ettiğini belirten Karaca, "Kanadalılar mercimeği tanımaz, mercimek çorbası yok, mercimek yemeyi bilmezler. 30 yıl önce diyorlar ki böyle bir tarım ürünü varmış, Ortadoğu'da satılıyormuş, pazara biz de girelim. Şimdi Kanada'da mercimeği üreten çiftçi para kazanıyor, toptancı para kazanıyor, ambalajlayan kazanıyor. 45 günde Mersin'e İskenderun'a geliyor, taşıyan da para kazanıyor, bizim ithalatçı para kazanıyor, toptancı kazanıyor haliyle. 10 bin kilometreden şu köye gelene kadar hiçbir sıkıntı yok, herkes para kazanıyor ama sen şurada incirini toplayıp pazara götür, zarar ediyorsun. Niye zarar ediyorsun, mazot kaç para oldu, 30 lirayı çıkıyor tekrar."

KARACA: “ÖTV’SİZ, KDV’SİZ KIRMIZI MAZOT ŞART”

Karaca sözlerini şöyle sürdürdü:

"Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu konuşmalarında anlatıyor, üreticiye kırmızı mazot vereceğiz diyor. Nedir kırmızı mazot? Sadece traktörlerde kullanılan mazot. Bundan ÖTV-KDV almayacaksın, bu kadar basit. Dünyada bu iş böyle. Her yerde mazot renklendirilir mavi olur ama traktör için kırmızı renkli mazotu yaptığın zaman şuan mazotun önemli indirimler sağlanır. Akdeniz kuşağında tarım yapılan topraklar bomboş duruyor ya, oralarda güneş enerjisi tarlaları kuracağız. Elektriği buralarda güneşten üretip çiftçiye neden bedelsiz vermiyoruz? Bakın bunlar yapılamaz mı? yapılır, niye yapmıyorlar? Türkiye'de 7 tane bir fabrika sattı diye sattılar. Tam 75 milyar dolarlık bu ülkenin Atatürk döneminde yapılan fabrikalarını sattılar, Ülke şu an borç batağının içerisinde faiz ödemeye bile yetmiyor. Kuru Hayvancılık bitti. Bir litre süt markette 28 lira. Tarım bakanı nerede? Venezuela'da diyor ki, sizin topraklar çok verimli, bizimkiler işe yaramaz."

KAYIŞOĞLU, TARIM İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLERE İŞARET ETTİ

CHP PM Üyesi Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu da Türkiye'nin tarımda yeniden ayağa kaldırılması gerektiğine vurgu yaptı. Kayışoğlu şunları söyledi:

"Tarımda bu ülkeyi ayağa kaldırmamız gerekiyor. Bir milli tarım politikası gerekiyor. Bir kırmızı mazot mutlaka hayata geçirilecek. Yani ÖTV'siz KDV'siz mazot, gübre aynı şekilde. Gençler tarım alanlarını terk ediyorlar. Köyde, tarım alanında çalışan gençlerin ve kadınların primlerini devlet yatıracak. Bunun sözünü Genel Başkanımız verdi. Kadınların ve gençlerin primini yatırsak mutlaka onun iş gücü olarak hem köylüye, çiftçiye, tarımla ilgili üretime katkısı olacaktır. Diğer bir konu, çiftçilerimizin borçları var biliyoruz ve bu çiftçilerin borçlarının faizini sileceğiz. Makul bir şekilde yapılandıracağız. İncirde olduğu gibi diğer ürünlerde de gerçekten çok fiyatlar düşüyor ki incirde her sene aynı şeyi yaşıyoruz. 20 liralardan 30 liralardan başlıyor, birkaç gün sonra işte 3-4 liraya kadar düşüyor. Maliyet artı makul kâr, eşit bir taban fiyat yapacağız, bu taban fiyattan satılmazsa, devlet onu alacak, garantisini verecek ve ve bu şekilde çiftçinin zarar etmemesi sağlanacak. Çünkü biliyoruz ki biz mutlaka ama mutlaka üretmek zorundayız."

ÜRETİCİ İSYANDA: “İMKÂNIM OLSA TOPRAĞIMI BIRAKIP YURTDIŞINA GİDECEĞİM”

Siyah incir pazarlamasında yaşanan sorunlar ise üreticiyi isyan ettirdi. Seçköylü üretici Osman Çakır, geçen yıl ile bu yıl arasında maliyet kıyaslaması yaparak, yaşanan sorunun büyüklüğünü şu örnekle anlattı:

"Geçen bugün, yani aynı tarihte 17 kilo incir parasıyla traktörün deposunu doldurdum. Az önce yine doldurdum aynı traktörün deposunu 177 kilo incir parasıyla doldu. 2020 Şubat ayında 78 liraya aldığım gübre, 2021'de 128 liraya çıktı. Aynı gübreyi bu yıl 750 liraya aldım. Yani bu çiftçinin emeğine yazık günah değil mi, bu millete reva mı? Bu sorun görev başındaki ehil olmayan kişilerden kaynaklanıyor. Kepek ekin diyen bir Tarım Bakanımız varsa, sonuç bu yani. Sizden tek temennimiz, bizi bu şeylerden kurtarmanız. Allah yardımcınız olsun, yolunuz açık olsun. İnşallah bu sorunlar çözülür. Bu ülkede, bu tarım ülkesinde bizim yani bu duruma düşüyoruz. İnanın şu anda kendi tarlamda incir topladım. Gübre parası, mazot parası, ilaç parası vesaire çıktığım zaman bana kalan yevmiye 280 lira günlük. Ben yevmiyeye gitsem daha fazla kazanacağım burada, yani kendi toprağında kendi ülkemde ırgat durumuna düştüm. İnanın dış ülkeye gitme şansım olsa, düzenimi bozup, toprağımı bırakıp gideceğim buradan. Geldiğimiz durum bu."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.