SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP Bursa Milletvekili Özkan'dan Uludağ Alan Başkanlığı tepkisi

CHP Bursa Milletvekili Prof.Dr.Yüksel Özkan, Uludağ Alan Kanunu Teklifi üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuşma yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2023 15:19
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2023 15:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
CHP Bursa Milletvekili Özkan'dan Uludağ Alan Başkanlığı tepkisi

Türkiye'nin beşinci Milli Parkı olan Uludağ'da 175 endemik olmak üzere, 1320 çeşit bitki ve kendine has 32 endemik bitki türünün bulunduğunu ifade eden Özkan TBMM Genel Kurulu'nda yapmış olduğu konuşmasında şunları söyledi:

“46 tür kelebek, 11 tür bombus arısı ve 111 kuş türü de Milli Park içerisindedir. Uludağ’a özgü endemik tür olan Apollo Kelebeği, dünyada sayıları çok azalmış olan Sakallı Akbaba da bu alanda bulunmaktadır. Bu hayvanların birçoğu Bern Sözleşmesi Koruma Listelerine göre, "Mutlak Koruma Altındaki Türler" içerisindedir. 2. oteller bölgesinde “Wolfram Madeni” yamaçlarından sonraki bölüm "Dokunulamaz Tabiat Alanı olarak" kabul edilmektedir.”

Uludağ'ın, bölgedeki birçok dereye kaynak oluşturduğu ve Bursa'nın en önemli su kaynağı konumunda olduğuna dikkat çeken Özkan, Uludağ'da bulunan kaynak sularının şirketler tarafından kontrolsüz kullanılması ve Uludağ'ın maruz kaldığı çevre kirliliği konularında 4 yıldır sorduğu soruların yanıtsız kaldığını, meclis araştırma önergelerinin ise rafa kaldırıldığını belirtti.

"Kendi yöneticileri ve milletvekilleri karşı çıkıyor!"

Söz konusu yasa tasarısı komisyonda görüşülürken, Milli Parklar Eski Genel Müdürü ve AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan'ın, adeta ders niteliğinde bir konuşma yaptığına da dikkat çeken Yüksel Özkan, “Tutanakları açıp okuyabilirsiniz, 'Milli Park neye engel oldu da Uludağ'ı bu statüden ayırıyorsunuz' diye sizlere kendi vekiliniz söyledi” dedi.

AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın, katıldığı bir su panelinde, "Bursa’da içilebilir su konusunda öyle bir bolluk yok, biz su ihtiyacımızın yüzde 85’ini baraj, yüzde 15’ini Uludağ’ın pınar kaynaklarından alıyoruz, üzülerek söylüyorum bugün zor anlarda kullanmak için açtığımız 155 derin su kuyusunun 125’i maalesef çalışıyor" dediğini hatırlatan Özkan,“Bunu sadece biz söylemiyoruz, Uludağ'ın önemini sizin yöneticileriniz söylüyorlar” diye konuştu.

"Uludağ Alan Başkanlığı Anayasaya aykırıdır"

Kurulması planlanan "Alan Başkanlığı" ile bütün bitki, hayvan çeşitliliği ve su kaynaklarınınyok olma tehdidinde kalacağını, bölgedeki insan yaşamının ciddi zarar görecek şekilde ekosistemin bozulacağının altını çizen Özkan, yasa tasarısının başta Anayasanın 56. ve 169. maddeleri olmak üzere Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, Alan Başkanlığı ilan edilecek bölgenin "Milli Park ve doğal sit alanı" olduğunu ve bölgenin tam 20 bin hektara çıkarılacağını dile getirdi. 

"Alan Başkanlığı talan ve rant projesidir"

Kanun teklifi ile bu alanın artırılması kararının Cumhurbaşkanı'na bırakılacağı belirten Özkan, “Burada alınacak kararlar, sadece bir komisyona bırakılıyor, Akademik Odaları ve Üniversiteleri neden yok sayıyorsunuz?” dedi. Kanun teklifinde "Başkan: Uludağ Alan Başkanını" ifade eder tanımının yer aldığını, ancak başkanlık makamında bulunacak kişinin atamayla mı, yoksa bir seçimle mi göreve geleceğinin kanun teklifi metninde yer almadığının altını çizen Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yoksa asıl amaç "rant odaklı yeni bir yapı" mı kurmaktır? Bu proje Bursa'ya ve Bursalılara ihanet projesidir. Bursalılar bu ihanetinizi unutmayacak ve sizleri asla affetmeyecekler. Ama Bursalı hemşehrilerim merak etmesin, Millet İttifakı iktidarımızda bu ihanet projesine biz son vereceğiz.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.