SON DAKİKA
Hava Durumu

UTİB Ev Tekstili Tasarım Yarışması’nda ipi kadınlar göğüsledi

UTİB tarafından 11’incisi düzenlenen Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu. 79 projeden 75'inin kadın tasarımcılardan geldiği yarışmada finale kalan beş yarışmacının da kadın olması törene damga vurdu.

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2021 11:37
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2021 11:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
UTİB Ev Tekstili Tasarım Yarışması’nda ipi kadınlar göğüsledi

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından bu yıl 11’incisi düzenlenen Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu. Alanında uzman jüri üyeleri tarafından belirlenen finalistlerden dereceye giren proje sahipleri, çevrimiçi programla ödüllerini aldı. UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, UTİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Yarışma Komitesi Başkanı Aslı Türkün Karaçor’un ev sahipliğinde gerçekleşen ödül törenine, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle de katıldı.

“Sürdürülebilir Yaşam Tarzı Yaratmak” temasıyla düzenlenen yarışmaya 75’i kadın, 4’ü erkek olmak üzere 79 genç tasarımcı katılırken, yoğun geçen bir eğitim ve değerlendirme sürecinin ardından 5 kadın tasarımcı finale kalmayı başardı. 

Jüri üyelerinin değerlendirmeleri ile bu yılki yarışmada birinciliği On The Road isimli koleksiyonu ile  Dokuz Eylül Üniversitesi Moda Giyim Tasarımı mezunu Birce Avcu kazandı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Öğrencisi Buse Sözen’in Antroposen Marmara isimli koleksiyonu ile ikinci olduğu yarışmada yine aynı bölümden mezun olan Pelin Aykar ise Entropy isimli koleksiyonu ile üçüncü oldu. 

‘ALANINDA İLK KEZ DÜZENLENEN MASTER CLASS’I BAŞLATTIK’
Açılış konuşmasını yapan UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “Yarışmaya katılan öğrencilere eğitim vermeye 5 yıl önce başladık. Verdiğimiz eğitimlerden öğrencilerin çok fazla  faydalandığını gördük ve yarışmanın adını Ev Tekstili Tasarım Yarışması Master Class olarak revize ederek tüm süreci eğitim odaklı olarak kurguladık. Böylece Türkiye’de alanında ilk kez düzenlenen Master Class’ı başlatmış olduk” dedi. Pandeminin ev tekstili sektörüne etkileri hakkında da değerlendirmede bulunan Engin, “2020 yılının ilk aylarında ortaya çıkan pandemi nedeniyle yaşanan şok, doğal olarak tüm sektörleri etkiledi. Ancak yılın ikinci yarısından itibaren özellikle ev tekstilinde ihracat, yeniden artış trendine girdi. Özellikle öncelikli pazarımız olan AB ülkelerinde çalışan nüfusun büyük çoğunluğu evlerini günün kısa bir diliminde kullanıyorlardı. Ancak, kapanmalarla birlikte insanlar içinde yaşadıkları evlerin farkına vardılar ve değişiklik arayışına girdiler. Buna bağlı olarak bir talep artışı yaşandı. Öyle ki 2021 yılının ilk yarısında ev tekstili ihracatımız önceki yıla oranla yüzde 50 artarak 1 milyar 466 milyon dolar oldu. Sektörün 9 aylık ihracat rakamı ise 2,3 milyar dolara yaklaştı. Bu trend ile yıl sonunda ihracatımız 3 milyar dolar düzeyini geçebilir” diye konuştu.

TİCARET BAKAN YARDIMCISI TURAGAY: SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VURGUSU ÖNEMLİ
Ev tekstili ürünlerinin katma değer açısından ülke ihracatına büyük katkılar sunduğunu vurgulayan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay da tasarım kültürünü geliştirmenin çok önemli olduğunu dile getirerek, “ABD’ye ihracatımızı bu yıl yüzde 62 oranında artırdık. Bu başarı azımsanamayacak kadar önemli. Ev tekstili ürünleri Türkiye’nin ihracatına katma değer katan önemli ürünler. Türkiye’nin ihracat birim fiyatı kilogram başına 1.25 dolarken ev tekstilinde 8-9 dolar civarında. Bu yarışmalar bizim için çok önemli. Sürdürülebilir yaşam tarzı yaratma temasının seçilmesi de oldukça güzel bir düşünce olmuş. Tüm yarışmacılarımıza ve 5 finalistimize Ticaret Bakanlığı adına teşekkürlerimi sunuyorum. Çünkü Türkiye’nin geleceği, tasarımcılarımızın elinde. Sanayiciler ve tasarımcılar bir araya gelirse önümüzde kimse duramaz” dedi.

TİM BAŞKANI GÜLLE: GELECEĞİN İHRACATÇILARINI YETİŞTİRİYORUZ
TİM Başkanı İsmail Gülle ise Ev Tekstili Tasarım Yarışması’nın artık gelenekselleştiğini ve yarışmaya katılanların sektörün geleceği için çok değerli olduğunu vurgulayarak “Gelecek nesillerin haklarının bugünden tüketildiğini görüyor ve bunu değiştirmek için çabalıyoruz. Başta bireysel olarak kendimizi sonra ülkemizi değiştirmeli ve bu alanda öncü olmalıyız. En büyük ticari ortağımız AB ülkeleri ve Yeşil Mutabakat, bu ülkelerle yapacağımız ticaret şekillerini değiştirecek. Bu sebeple ihracatta üretimi sürdürülebilir bir alt yapıyla devam ettirmek, yarın bir zorunluluğa dönüşecektir. Bu yarışmalarda eğitime önem verilmesi ve Master Class ile kesintisiz eğitim ekosistemi oluşturulması, bizleri son derece mutlu ediyor. Geleceğin ihracatçıları olan gençlerimizi bugünden yetiştirmeyi arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.

UTİB YÖNETİM KURULU ÜYESİ KARAÇOR: EN GÜÇLÜ ÜLKEYİZ
UTİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Yarışma Komitesi Başkanı Aslı Türkün Karaçor da ev tekstiline yeni tasarımcılar kazandırmak istediklerini kaydederek “Türkiye, genel olarak tekstilde ve özelde ev tekstilinde Avrupa’nın en güçlü ülkesi. Pandemi nedeniyle değişen tüketici alışkanlıklarına göre yeni tasarımları pazarlara sunmalıyız. UTİB olarak bu konuyu çok önemsiyoruz ve 2011 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması ile yeni tasarımcıların, sektöre girmesine olanak sağlıyoruz” dedi.

DERECEYE GİRENLER ÇEŞİTLİ ÖDÜLLER KAZANDI
Yarışmacılar ilk başvurularından itibaren her biri ödül niteliğinde olan ve farklı konularda toplam 60 saatlik eğitim sürecinden geçtiler. Dereceye giren üç tasarımcı ise bu eğitimlere ek olarak 3 aylık online İngilizce eğitimi, tasarımını tescil ettirme imkanı ve Ticaret Bakanlığı tarafından verilen Yurtdışı Tasarım Bursuna Başvurma İmkânı kazandılar. Birinci olan yarışmacı ise ayrıca 1 Yıllık EAT Jakarlı Dokuma Tasarım Programı Lisansı & Kullanıcı Eğitimi almaya hak kazandı.

Dereceye giren tasarımcılar ayrıca sanayiciler ile buluşturularak, projelerini anlatma ve işbirliği şansına da sahip olabilecekler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.