SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenski ve Guterres arasında üçlü zirve

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ve BM Genel Sekreteri Guterres Lviv'deki üçlü zirvenin ardından açıklama yaptı. Savaşın müzakere masasında sonuçlanacağını umut ettiğini söyleyen Erdoğan, "Tekrar arabulucu rolüne hazırız" dedi. Zelenski de, Erdoğan'ın ziyaretinin "Güçlü bir ülkeden güçlü bir destek mesajı" olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2022 15:25
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2022 19:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenski ve Guterres arasında üçlü zirve

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna'nın Lviv kentinde devam eden Rusya-Ukrayna savaşını ele almak için bir araya geldi.

Potoçki Sarayı'nda basına kapalı gerçekleşen üçlü zirve, 40 dakika sürdü. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ukraynalı mevkidaşı Zelenski, Ankara-Kiev ilişkilerinin tüm yönlerini stratejik ortaklık düzeyinde görüştükleri ikili görüşmenin ardından BM Genel Sekreteri Guterres'in de katılımıyla üçlü görüşme yapıldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Zirve sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yaptı. 

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

Sayın Zelenskiy'in davetinden büyük memnuniyet duydum. Ortaklık düzeyindeki ilişkileri tüm boyutlarıyla değerlendirdik. İş birliğimizi mevcut şartlarda ilerletme imkanını ele aldık.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteğimizi yineledik. Yaşanan can kayıplarından duyduğumuz derin üzüntüyü bir kez daha ifade ettik.

Nükleer santral etrafındaki çatışmalardan endişeliyiz. Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz.

Türkiye olarak bir yandan çatışmaların diplomatik bir yoldan sona ermesi için çalışırken  bir yandan da Ukraynalı dostlarımızın yanında olduk. Savaşın başından bu yana Ukrayna halkının ihtiyaçlarını karşılamak için 98 TIR insani yardım malzemesi gönderdik. 

325 bine yakın Ukraynalıya geçici olarak ülkemizde ev sahipliği yaptık. Ukrayna'daki şartlar normale dönünceye kadar 1098 yetim ve refakatçisinden oluşan kişiyi ülkemizde kabul ettik.

Ukrayna'nın imarı için gereken desteği vereceğiz. 

Tahılın ihracının olumlu yansıması hissedilmeye başlandı. 625 ton tahıl 25 gemiyle dünya pazarına ulaştırıldı. 

Tekrar arabulucu rolüne hazırız. Savaşın müzakere masasında sonuçlanacağını umut ediyorum

Zirve sonrası Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretini "Güçlü bir ülkeden güçlü bir destek mesajı" olduğunu  söyleyen Zelenski , görüşmede tahıl girişimini, Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki durumu ve savunma işbirliğine de değindiklerini belirtti.

ZELENSKİ: TAHIL KORİDORU DA ELE ALINDI

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, "Devlet Başkanı Zelenski Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne verdiği destekten dolayı teşekkür etti. Liderler tahıl koridoru üzerinden ihracatın artılırılmasını görüştü. Zelenski, 'Tahıl Koridoru' anlaşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öncü rolüne vurgu yaptı. Zelenski tahıl koridoru anlaşmasının gıda krizinin hafifletilmesinde rol oynadığını söyledi. Zelenski işgalcilerin yarım milyon ton tahılı ele geçirdiğini söyledi, liderler çalıntı tahılın satışına karşı olduklarını vurguladı. Zelenski, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Kırım Platformu Zirvesi'ne davet etti." denildi.

ALTYAPI ANLAŞMASI İMZALANDI

Ukrayna'nın savaş nedeniyle tahrip olan altyapısının yeniden inşası amacıyla Türkiye ve Ukrayna arasında yapılan anlaşma, Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov ile Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından imza altına alındı.

Anlaşmayla iki ülke arasında Ukrayna'nın yeniden inşası için bir Görev Gücü oluşturulacak.

Görev gücü ile Ukrayna'da yollar, köprüler, su ve elektrik altyapısı, hastane ve okul gibi sosyal ve ekonomik önemi haiz tesislerin yeniden inşası için çalışmalar birlikte koordine edilecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.