SON DAKİKA
Hava Durumu

EYT’de birden fazla ‘yaş şartı’ masada!

EYT’de yeni yaş şartı haberlerine bir yenisi daha eklendi. TRT’nin haberine göre, kadınlarda 48-50, erkeklerde 50-52 yaş alternatifleri masada. Ayrıca belli sektörlerde kademeli emeklilik de gündemde.

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2022 15:13
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2022 15:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
EYT’de birden fazla ‘yaş şartı’ masada!

TRT Haber’de yer alan habere göre, Beştepe’de dün yapılan emeklilikte yaşa takılanlar konulu toplantıda, AK Parti kaynaklarına göre, yaş sınırı için alternatifler konuşuldu. Kadınlarda 48-50, erkeklerde 50-52 yaş alternatifleri üzerinde duruldu.

Milyonlarca kişinin merakla beklediği emeklikte yaşa takılanlar düzenlemesinde sona yaklaşıldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde dün emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) toplantısı gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili son toplantı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın yanı sıra, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AK Parti Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Grup Başkanı İsmet Yılmaz, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli ve Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı katıldı.

‘YAŞ SINIRI İÇİN ALTERNATİFLER KONUŞULDU’  

Toplantıya ilişkin AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Etki analizleri masaya geldi.

EYT kapsamında yaklaşık 2 milyon kişinin emekli olacağı, bunlardan 300 bininin kamuda, 1 milyon 700 bininin ise özel sektörde çalıştığı belirtildi.

Sosyal Güvenlik Kurumunun sadece 700 bin kişinin emekliliğini kaldırabileceği yönünde bir rapor sunuldu.

2 milyona yakın kişinin bir anda emekli olmasının bütçe üzerinde çok ağır bir yük yaratacağı ifade edildi. Bu gerekçelerle yaş sınırı gündeme getirildi.

Taslak çalışma sürüyor, bir toplantı daha olabilir. Son kararın 12 Aralık’ta yapılması beklenen ilk kabine toplantısında verileceği ifade ediliyor.

Kanun teklifinin ocak ayında Meclis’e sunulması öngörülüyor.

Yaş sınırı için alternatifler konuşuldu. Kadınlarda 48, erkeklerde 50 ve kadınlarda 50, erkeklerde 52 alternatifleri üzerinde duruldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, önceki açıklamalarında yaş sınırı olmayacağını söylemişti. Bilgin, kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini dolduran ve 5 bin prim günün tamamlayanların düzenlemeden yararlanacağını açıklamıştı.

SGK PRİM FARKI VE KIDEM TAZMİNATI  

Öte yandan, EYT’de SGK prim farkı giderilecek ve kıdem tazminatı için işverene uygun kredi verilecek. Böylece hem çalışan hem de işveren desteklenecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin iki müjde duyurdu. Bunlardan ilki SGK prim farkıyla ilgili. Çalışanla emekli arasındaki fark eşitlenecek.

EYT düzenlemesi sonrası emekli olacakların kıdem tazminatı yükü konusunda da uzlaşma sağlandı. Kıdem tazminatında, Kredi Garanti Fonu aracılığıyla uygun finansman sağlanarak işverene destek olunacak.

İstihdam piyasasının olumsuz etkilenmemesi için belli sektörlerde kademeli emeklilik de gündemde.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.