SON DAKİKA
Hava Durumu

SAVDES-SEN Genel Başkanı Tuncay Cengiz: Toplu sözleşmenin bir hükmü kalmadı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun kasım ayı enflasyon oranlarını açıklamasının ardından SAVDES-SEN Genel Başkanı Tuncay Cengiz bir basın açıklaması yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2022 14:34
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2022 14:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
SAVDES-SEN Genel Başkanı Tuncay Cengiz: Toplu sözleşmenin bir hükmü kalmadı

SAVDES-SEN Genel Başkanı Tuncay Cengüz TÜİK tarafından kasım ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından yaptığı basın açıklamasında; 2022 yılı enflasyon rakamları altında 6’ncı Dönem Toplu Sözleşmenin hiçbir hükmünün kalmadığını ifade ederek, “Bu nedenle de,  2023 yılında memur maaşları ve emekli ikramiyelerine piyasa koşullarına göre ciddi bir balans gereklidir, bu yönde ciddi bir düzenleme yapılması şarttır” dedi.

MALİ HAK GASPI

6’ncı Dönem Toplu Sözleşme çerçevesinde, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, en düşük memur maaşının 8 bin 32 TL, ortalama memur maaşının ise 9 bin 385 TL olduğunun kamuoyu ile paylaşıldığına dikkat çeken Başkan Cengiz  “Aynı şekilde; TÜRK-İŞ tarafından 30 Kasım 2022 tarihinde yapılan açıklamada, dört kişilik bir ailenin Kasım 2022 ayı açlık sınırı 7 bin 785 TL, yoksulluk sınırı ise 25 bin 365 TL olduğu, TÜİK tarafından bugün açıklanan Kasım 2022 ayı ÜFE oranı % 2,88, yıllık ÜFE oranı %84,39  olduğu duyuruldu. 2022 yılı ilk altı aylık enflasyon oranı %42,35 olmasına rağmen, Temmuz 2022 ayında memur ve emekliler %41,69 oranında maaş artışı sağlandı.  Yani ilk altı aylık dönemde her bir memur 1,15 maaş kaybı yaşamıştır. Bu nedenle toplu sözleşmenin “mali hak iyileştirmesi amacının mali hak gaspı haline dönüştüğü” kaçınılmaz bir gerçektir” diye konuştu.

GEÇERLİLİĞİNİ YİTİRDİ

Memurlar ve emeklilerin alım gücünü kaybettiğini de belirten SAVDES SEN Genel Başkanı Tuncay Cengiz, 1’nci derece ve 30 yıl hizmet üzerinden emekli olan üniversite mezunu bir memura reva görülen 300 bin TL civarı emekli ikramiyesinin kenar semtlerde küçük bir ev alınmasına bile yetmeyeceğini ifade etti. Tuncay Cengiz sözlerine şunları ekledi: “Geçerliliğini ilk günden yitirmiş toplu sözleşme hükümleri bir kenara bırakılarak 2023 Ocak ayında, memur ve emeklilerinin ücretlerinde piyasa ile dengelenme sağlanmalı, ücret sistemi sil baştan yeniden düzenlenmelidir. Bu amaçla; En düşük memur maaşı yoksulluk sınırı olarak belirlenmeli, taban aylığı, aile ve çocuk yardımı, iş güçlüğü ve temininde güçlük zammı piyasa rayiçleri ile güncellenmeli, daha önce ödenen “Lojman Tazminatı” yeniden ihdas edilmeli, emekli olacak memurlara, emekli ikramiyesinin yanında, TOKİ’nin 100 m² konut maliyeti kadar “Konut İkramiyesi” verilmelidir.

ALIM GÜCÜ YÜKSELTİLMELİ

Sonuç olarak, piyasa verileri ayan beyan ortada iken, piyasa koşullarına göre ucuz kalan emeğimiz ve alın terimizin değerini ve karşılığını bulabilmesi, ücretlerimizin açlık sınırından uzaklaşabilmesi için, belirttiğimiz düzenlemelerin yapılarak ücretlerde piyasa ile dengenin sağlanması ve memur ve emeklilerinin alım gücünün yükseltilmesi şarttır. Sayın Cumhurbaşkanımızdan, hükümetten ve tüm siyasilerden temel beklentimiz bu yöndedir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.