SON DAKİKA
Hava Durumu

Staj mağduru EYT’liler çözüm bekliyor

Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) 3’te birini oluşturan yaklaşık 1.5 milyon kişi, aynı zamanda ‘staj sigortası’ndan şikayetçi.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2022 07:45
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2022 07:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
Staj mağduru EYT’liler çözüm bekliyor

Meslek lisesi ya da üniversitede staj yapan, SSK girişi yapılan, sosyal güvenlik numarası alan çok sayıda çalışan, emeklilik hesaplaması yapmak istediğinde, sigorta girişlerinin emeklilik hesabında geçerli olmadığını görüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in EYT ile ilgili ajandasında bu kesim de bulunuyor.

Meslek lisesi ve üniversitelerin staj yapılan böümlerinden mezun olan “staj mağdurları”, SGK dökümlerinde işe başlangıçlarını görebiliyor ancak bunların karşılığında prim bulunmuyor. Bu durumdakilerin sadece sağlık için sigortası yapılırken, yatırılan primler, emeklilik için işe giriş hesabında dikkate alınmıyor. Okul bitiminde bir işe girilmediğinde de bu kişilerin, işe giriş ve dolayısıyla emekli olma yaşları, sürekli olarak ileriye gitmiş oluyor.

“Staj mağdurları”, stajda geçen süreleri borçlanarak emekliliklerine saydırmak, yıl kayıplarını telafi etmek istiyor. Mesleki stajın desteklenmesi, sanayici için de ara eleman ihtiyacının karşılanması demek. Sanayiciler, eleman ihtiyaçlarını karşılayacak meslek öğrencilerinin emeklilik primlerini karşılamaya hazır olduklarını belirtiyor. Stajyerlerin iş başlangıçlarının emekliliğe sayılmasıyla, erkeklerde 2, kadınlarda 6 yıla kadar daha erken emekli olma imkanının sağlanması bekleniyor.

Staj Mağdurları Platformu Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Bölge Sorumlusu Nesimi Dalbudak, staj mağduru 1.5 milyon kişi olduğunu belirterek, “3 gün işe, 2 gün okula gittik. Sigorta verdiler, ‘sigorta başlangıcı’ dediler. Ama emeklilikte bir işe yaramadığını öğrendik” dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e sorunu aktardıklarını ifade eden Dalbudak, “EYT’nin 3’te 1’ini staj mağdurları oluşturuyor. Bu nedenle erkeklerde 2, bayanlarda 6 yıl, emeklilikte fark ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Turgut Özal döneminde meslek liselerini özendirmek için prim borçlandırılması yapıldığını aktaran Dalbudak, “Bugün de prim borçlanmasıyla devletin kasasına 2.5 – 3 milyar lira girer dedik Bakan Bilgin’e. Kendisi de ‘faydalı olur’ dedi. 5 aileden 1’inde staj mağduru var” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.