SON DAKİKA
Hava Durumu

Yeni bir salgın dalgası geliyor: Avustralya gribi hakkında her şey

Normal gripten çok daha ağır geçen Avustralya gribi, risk grubunda olan insanlar için ölümcül olabiliyor. İşte Onedio’da yer alan haberin ayrıntıları…

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2022 07:48
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2022 07:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
Yeni bir salgın dalgası geliyor: Avustralya gribi hakkında her şey

Solunum sistemi ile ilgili sorunlar nedeniyle Haziran ayı sonundan bugüne kadar 16 çocuk hastanenin acil servisine geldi. Avustralya gribi vakalarına 2017-2018 yılları arasında da rastlanmıştı ve özellikle İngiltere’de ölümle sonuçlanan çok fazla grip vakası vardı. Peki Avustralya gribi nedir?Grip, influenza virüsünden kaynaklanır ve A, B, C olmak üzere üç ana türü vardır.

A ve B tipleri büyük mevsimsel grip salgınlarına neden olurken, C daha hafif semptomlara neden olur. Avustralya gribi ise influenza A virüsünün mutasyona uğramış bir formudur ve H3N2 olarak bilinir. Bu grip, ağrı, ateş, boğaz ağrısı, tıkanıklık, yorgunluk ve kas güçsüzlüğü gibi semptomlarla kendisini gösterir.Eczacı Marvin Munzu’ya göre, normal grip ile ölümcül Avustralya gribi arasındaki temel fark, semptomların süresi ve şiddetidir.

‘Grip semptomları bir hafta kadar sonra azalma eğilimindeyken, Avustralya gribi daha şiddetli semptomlarla çok daha uzun sürebilir. Avustralya gribi, zatürre ve diğer ciddi solunum yolu komplikasyonlarına yol açabilir. En fazla risk altında olanlar yaşlılar, çocuklar, hamile kadınlar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerdir. Avustralya gribi aşısı, influenza virüsünün spesifik suşuna karşı etkisiz olduğundan bu grip ölümcül olabilir.’

Avustralya gribi, küçük çocuklarda ve yaşlılarda ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.

Normal gripten daha şiddetli olan Avustralya gribi, yaşlılarda, hamilelerde, küçük çocuklarda ve kalp hastalığı gibi önceden sağlık sorunları olan insanlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. H3N2 de dahil olmak üzere herhangi bir grip türü, ona karşı savunmasız olan insanlar için tehlikeli olabilir.Gribe karşı en iyi korunmamız aşıdır.

Dünya Sağlık Örgütü, her yıl küresel durumu gözden geçirmekte ve bir sonraki sezon için üretilecek aşıya hangi grip suşlarının girmesi gerektiğini önermektedir. Grip virüsleri sürekli mutasyona uğrar ve değişir, bu nedenle savaşmak için hareketli bir hedeftir.İngiltere Halk Sağlığı, grip aşısının tipik etkinliğinin %40-60 olduğunu söylüyor, bu da aşılanan her 100 kişi için 40 ila 60 kişinin korunacağı anlamına geliyor.

Risk altındaki kişilere yıllık grip aşısı olmaları tavsiye edilir, çünkü grip türleri yıldan yıla değişebilir ve ayrıca grip aşısından korunma yaklaşık altı ay sonra azalabilir.

Avustralya gribinin belirtileri nelerdir?

Grip belirtileri çok çabuk ortaya çıkar ve şunları içerebilir:

38C’nin üzerindeki ateşAğrıYorgunluk, bitkinlikKuru, göğüsten gelen öksürükBoğaz ağrısıBaş ağrısıİştah kaybıKarın ağrısı veya ishalMide bulantısıHangi durumlarda hastaneye gitmelisiniz?

Ani göğüs ağrısı geliştirirseniz, nefes almakta güçlük çekiyorsanız veya aşırı derecede öksürüyorsanız,Belirtileriniz yedi gün sonra düzelmiyorsa,65 yaşında veya daha büyükseniz,Hamileyseniz,Diyabet, kalp veya akciğer hastalığı gibi uzun süreli bir tıbbi durumunuz varsa,Zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz var (örneğin, HIV tedavisi veya kemoterapi alıyorsanız) belirtileri gösterdiğinizde hastaneye gitmenizi öneririz.Avustralya gribinden korunmak için neler yapılmalı?

Grip çok bulaşıcıdır ve kolayca yayılır. İlk beş gün içinde başkalarına hastalık bulaştırma olasılığınız oldukça yüksektir. Grip, 24 saat boyunca ellerde ve yüzeylerde yaşayabilen öksürük ve hapşırıklardan kaynaklanan mikroplarla yayılır. Grip yayılma riskini azaltmak için:

Ellerinizi sık sık ılık su ve sabunla yıkayın.Maske takın.Öksürürken veya hapşırırken mutlaka ağzınızı kapatın.Kullanılmış peçeteleri bekletmeden çöpe atın.Başkasının havlusunu kullanmayın.Kalabalık yerlerden olabildiğince uzak durun.Hasta olduğunuzdan şüpheleniyorsanız kendinizi izole edin.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.