SON DAKİKA
Hava Durumu

Bakan Nebati’ye Meclis’te EYT tepkisi!

TBMM’de sona eren ek bütçe görüşmelerine Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye gösterilen EYT tepkisi damga vurdu.

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2022 11:44
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2022 11:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
Bakan Nebati’ye Meclis’te EYT tepkisi!

TBMM’de sona eren ek bütçe görüşmelerine Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye gösterilen EYT tepkisi damga vurdu.

Meclis tutanaklarına yansıyan anlar şu şekilde:

“BAŞKAN – Şimdi soruları cevaplamak üzere sözü Komisyona veriyorum.

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU SÖZCÜSÜ BEKİR KUVVET ERİM (Aydın) – Sayın Başkan, Komisyonumuza yönelik doğrudan bir soru yoktur, Hükûmetimiz adına Sayın Bakanımız cevap verecektir.

HAZİNE VE MALİYE BAKANI NUREDDİN NEBATİ – Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.

Malum bugünlerde mazot fiyatları düşüyor, 2,5 lira, bugün de 84 kuruş düşecek; onu da arz etmiş olayım.

Öğrenciler kredi borcunu ödeyemiyor. Bakanlığımızdan öğrenim kredisi almış olan öğrencinin borcunu öğrenim gördüğü okulun normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren iki yıl, öğrencinin lisansüstü eğitim görmesi hâlinde ise dört yıl sonra başlamak üzere kredi aldığı sürede ve aylık dönemler hâlinde ödemesi gerekmektedir. Öğrenim kredisi alan öğrencilerin sigortalı bir işte çalışıncaya kadar kredinin borcunu ödeme zorunluluğu bulunmamakta olup, sigortalı bir işe girene kadar da borcunu erteleme imkânı mevcuttur. Vatani görevini yerine getirmekte olan borçlularımızın kredi borçları da durumlarını belgelendirmeleri hâlinde askerlik sürelerince ertelenmektedir. Bu uygulamadan yararlananların borçlarına faiz uygulanmamaktadır. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığına devredilen alacakların tahsili ve ödeme kolaylığı sağlanması amacıyla 2011 yılında 6111 sayılı Kanun’la, 2014 yılında 6552 sayılı Kanun’la, 2016 yılında 6736 sayılı Kanun’la, 2017 yılında 7020 sayılı Kanun’la…

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) – Bu soruları sormadık biz Başkanım.

HAZİNE VE MALİYE BAKANI NUREDDİN NEBATİ – …2018 yılında 7143 sayılı Kanun’la…

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) – Sayın Başkanım, biz bu soruları sormadık ki iktidara. Biz ne sorduk, o bize ne cevap veriyor?

HAZİNE VE MALİYE BAKANI NUREDDİN NEBATİ – …2020 yılında 7256 sayılı Kanun’la ve 2021 yılında 7326 sayılı Kanun’la kredi borçlarının yeniden yapılandırılması sağlanmıştır.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) – Sayın Başkan, biz bu soruları sormadık ki, hiçbir arkadaşımız sormadı ki bu soruları; Sayın Bakan önüne gelen kâğıdı okuyor bize.

HAZİNE VE MALİYE BAKANI NUREDDİN NEBATİ – “Kamuda lüks araç saltanatı sürüyor.” diye gelmişti.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) – Bize hikâye anlatmaya gerek yok ki. Ya, hikâye anlatıyor.

HAZİNE VE MALİYE BAKANI NUREDDİN NEBATİ – Biz Bakanlık olarak satın alma ve kiralamalar için verdiğimiz izin ve uygun görüş işlemlerinde, kamu idarelerini, lüks ve gösterişten uzak, yerli menşeli, standart donanımlı ve düşük bütçeli taşıtlara yönlendiriyoruz.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) – Sorulan sorulara cevap istiyoruz Sayın Başkanım, müdahale edin lütfen.

HAZİNE VE MALİYE BAKANI NUREDDİN NEBATİ – Ayrıca, 2021 yılında yayımlanan tasarruf tedbirleri konulu Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle taşıt edinim ve kullanımına ilişkin kapsamlı tedbirleri getirdik, birkaçını belirtmek istiyorum: Acil ve zorunlu hâller dışında yeni taşıt edinilemeyecek. Binek dışında edinilecek diğer taşıtlarda da yerli üretim tercih edilecek. Kiralık taşıtlar 2023 yılı sonuna kadar yüzde 20 oranında azaltılacak.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) – Çiftçinin 273 milyar lirası verilecek mi Sayın Bakan, buna cevap istiyoruz. Hikâye dinlemek istemiyoruz.

HAZİNE VE MALİYE BAKANI NUREDDİN NEBATİ – Kamu kurumlarının ihtiyaç fazlası taşıtlarını ihtiyacı olan diğer idarelere devrederek bu genelge doğrultusunda 2021 yılı bütçesiyle tahsis edilen taşıtlardan 800 adedinin kullanımına izin vermeyerek tasarruf ettik. 2022 yılında da aynı tasarruf anlayışını sürdürüyoruz.

TULAY HATIMOĞLULLARI ORUÇ (Adana) – Sayın Bakan, danışmanlar yanlış bilgi getirmiş size!

HAZİNE VE MALİYE BAKANI NUREDDİN NEBATİ – Ek bütçede nelerden tasarruf edilecek? 2021 yılı Haziran ayında, kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tarafından tasarruf genelgesi yayımlanmıştır. Genelgeyle, kamu kurum ve kuruluşlarının, bütçe sınırları içerisinde, azami tasarruf anlayışıyla kamu hizmetlerini yerine getirmesi gerektiği açıkça belirtilmiştir.

ATİLA SERTEL (İzmir) – Yanlış cevap Sayın Bakan, kim yazdı onları? Kim yazdı eline verdi, onları okuyorsun oradan Sayın Bakan?

HAZİNE VE MALİYE BAKANI NUREDDİN NEBATİ – Genelge kapsamında, taşınmaz edinilmesi ve kiralanması, resmî taşıtların edinilmesi ve kullanılması, haberleşme giderleri, personel görevlendirmeleri, basın ve yayın giderleri, kırtasiye ve demirbaş alımları, temsil, tören, ağırlama ve tanıtım giderleri, personel giderleri, enerji ve su alımları, personel servis hizmetine ilişkin giderler ve bazı diğer hususlarla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yapacakları harcamalarda tasarrufa yönelik bazı kurallar getirilmiştir.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) – Temsili, ağırlamayı kim sordu Sayın Bakan; temsil, ağırlama nereden geldi?

HAZİNE VE MALİYE BAKANI NUREDDİN NEBATİ – Söz konusu genelge ek bütçe için geçerli olmak üzere hâlâ yürürlüktedir.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) – Sayın Bakan, EYT’liyi sordular; temsili, ağırlamayı sormadılar size.

HAZİNE VE MALİYE BAKANI NUREDDİN NEBATİ – Dolaylı vergilerden vatandaş ezildi, o vergiler KKM’ye ayrıldı.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.