SON DAKİKA
Hava Durumu

Staj ve çıraklık mağdurlarının talepleri Meclis'te!

EYT kapsamında staj ve çıraklık sürelerinin sigorta başlangıcından sayılması için önerge meclise sunuldu.

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2023 14:56
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2023 14:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
Staj ve çıraklık mağdurlarının talepleri Meclis'te!

Gelecek hafta TBMM Genel Kuruluna gelmesi beklenen emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinde staj ve çıraklık mağdurları da düzenleme bekliyor. Daha önce yapılan açıklamalarda bu konuda düzenleme yapılmayacağı bildirilmişti. Ancak muhalefet partileri, bu düzenlemeyi meclise taşıdı.

EYT ile ilgili söz alan Erhan Usta, "EYT’liler çok büyük bir mücadele verdi ve bu mücadelenin sonucunda, nihayet, uzun bir aradan sonra bir kanun teklifi gündeme geldi. Şimdi yaş sınırı kaldırıldı, gayet güzel fakat bu sefer de primle ilgili sorun var. Sayın Bakanın Komisyonda yaptığı açıklama çok net ve ortada, “beş bin dört yüz gün” diye zikrediyor ama şimdi, getirilen kanun teklifinde bu gün sayısının beş bin dokuz yüz yetmiş beşe kadar yükseltildiğini görüyoruz. Bu, olmaz; bu, bir defa, devlet ciddiyetine yakışmaz. Yani, Sayın Bakan öyle bir açıklama yapıyor; bu sefer, gelen kanun teklifi farklı. Bunun mutlak suretle düzeltilmesi gerekiyor" dedi ve staj çıraklık sigortası süresi hakkında şunları söyledi:

"İkinci husus çıraklık ve stajyer mağdurlarıyla ilgili mesele; bugün bunu grup önerisi olarak tekrar gündeme de getireceğiz. Burada, çırak ve stajyerlerin çırak ve stajyer olarak başlama tarihlerinin uzun dönem sigortalılık süresi olarak sayılması, kabul edilmesi talep ediliyor. Bu talep haklı bir taleptir, bu talebin de göz önünde bulundurulması lazım"

Özgür Özel ise yaptığı açıklamada, "Staj ve çıraklık mağdurlarını sürekli dile getiriyoruz, bugün de konuşmaya devam edeceğiz; bu sesin duyulması gerekiyor. Bu düzenlemeyi Komisyona bu kadar geç getirip ve bu mahzurlu taraflarını çözelim" dedi.

Veli Ağbaba ise yaptığı açıklamada, " Çalışma Bakanı diyor ki: “Onlar EYT’ye ‘olmaz’ diyor.” Niye? “Bunların sigorta girişi olanlarında bir sorun yok ama çıraklık ve stajyerlik için sigorta girişi değil, onların sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistemdir.” diyor. Ya, Sayın Bakanın görmek istemediği bir şey. Bir dönem, deyim yerindeyse çocuğu, çocuk iş gücü gibi çalıştırmışsınız. Şimdi, değerli arkadaşlar, bu çocuklar da bu ülkenin vatandaşları, sizin çocuklarınızın olmadığı gerçek. Bakın, bunlar sizin çocuklarınız değil çünkü sizin çocuklarınız stajyer olmaz, çırak olmaz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.