SON DAKİKA
Hava Durumu

Girişimcilik

Yazının Giriş Tarihi: 16.05.2022 11:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.05.2022 12:39

Eskiden başladığın işten emekli olmak kariyer hedeflerinin en güzeliydi.

Şimdi iş bulmak sorun, başlayınca aynı yerde devam etmekte.

Çalışan bağlılığı da düşük çünkü işletmelerin sunduğu imkânlar çoğunlukla tatmin edici değil!

Her yaş grubunda, zorunluluktan başka işlerde çalışıp kendi işletmesini kurma hayaliyle yaşayanlar var! Özellikle Z kuşağı, birinin boyunduruğunda çalışmayı, alarm çalınca yataktan fırlayıp işe gitmeyi, standart işleri yapıp, sabit ücreti alıp yaşlanmak istemiyor. Onlar doğuştan girişimci!

Peki, sürekli eğitimlerinin verildiği, destek fonlarının oluşturulduğu bu girişimcilik nedir, girişimci kimdir?

Girişimcilik, mal ya da hizmet üretimi için üretim faktörlerinin bir araya getirilerek, ekonomik fırsatların yeni değerlere dönüştürüldüğü kuruluşlar oluşturulmasıdır. Girişimci ise; tüm bu üretim faktörlerini bir araya getiren kişidir.

Gelişimin, inovasyonun, teknolojik atılımın en büyük hammaddesidir.

Tabii ki her iktisadi kuruluşun ve her girişimcinin amacı para kazanmaktır! Ürettiği mal ve hizmeti topluma sunmak, beğenilmek ve karşılığında kar elde etme güdüsü vardır.

Sonuçta kazanç sağlanamayan her iş kapanmak zorundadır.

Ancak girişimciliğin bir çeşidi var ki amacı paydaşlara gelirleri dağıtmak değil, topluma fayda sağlamak!

***

Sosyal Girişimcilik!

Her yapılan eylem sonucunda bir çıktı elde edilir. Bu bazen kişisel faydadır bazen toplumsal. Her tükettiğimiz üründe “marjinal faydaya” ulaşmaya çalışıyoruz ancak sosyal girişimcilikte Dünya’yı, insanlığı, gelecek nesilleri düşünerek atılmış bir adım var. Bu görevi STK’lar yerine getiriyordu. Hatta kurumsal firmalar, kurumsal sosyal sorumluluk başlığı altında dezavantajlı gruplara yönelik etkinlikler düzenleyerek bu alana katkı sağlıyorlardı.

Şimdi sırada Sosyal Girişimcilik var!

Özellikleri şu şekilde özetlenebilir;

Kesinlikle ticari amaç yoktur,

Yönetimleri profesyonel kişiler tarafından yapılır,

Şeffaflık çok önemlidir “yönetim kimde, gelir nereden elde ediliyor ve nerelere kaynak aktarılıyor”,

Projelere genellikle teknolojik ve inovatif bakış açısı hâkimdir.

Bu tip sosyal girişimlerde ve diğer kuruluşlar için özel ve kamu kuruluşlarının finans destekleri bulunmakta. Hedefler daima kalıcı çözümlere odaklanmaktadır.

Kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin birçoğunda olduğu gibi geçici sürede bir araya gelerek yapılan etkinliklerden farklıdır!

Sosyal girişimcilikte de işletmenizi ayakta tutacak gelirin sağlandığı bağlı ya da farklı bir işinizin olması gerekiyor! Belki girişimci olarak, bulunduğunuz sektörde yarattığınız dışsal fayda ile bunu yerine getiriyor bile olabilirsiniz!

Bu örneklerden biri Bursa’da kadın girişimci Esra Şahiner Çırpar tarafından kurulan Natura Organik Lab!

2004’te kurulan Arkhe Kimya, endüstriye üretim yapıyor. Gelir akışı buradan sağlanan Naturatech Arge İnovasyon sadece doğal, probiyotikli ve Nano Gümüşlü temizlik ürünleri üretiyor.

Sloganı ise; Küresel ısınmaya karşı su tüketimsiz hijyen!

***

Özellikle pandemi süresince temizlik maddeleri, sıvı sabunlar, spreyler müthiş bir tüketim alanı açtı. Bu alanda yeni üreticiler çıktı. Kullandığımız ürünlerin içindeki katkı maddelerine bakmadan, hasta olmamak için kullandık. Sonrasında ise cilt hastalıklarında artış başladı; egzama vb.

Natura Organik Lab ürünlerinden en çok dikkatimi çeken susuz sabun oldu. İçindeki organik maddeler sayesinde su kullanmadan elinizdeki tüm mikropların arındırıldığı laboratuvar ortamında test edilmiş.

Bu fikir Esra Hanım’ın ihtiyacından üretilmiş ve topluma da hiç ticari kaygı duyulmadan sunulmuş inovatif ve tescilli bir ürün. Sosyal girişimin ruhuna uygun! İşin içinde inovasyon ve teknoloji olduğu zaman zaten dikkatimi çekiyor. Natura Organik Lab (Naturatech) ürünlerini sosyal medya kanallarından inceleyebilir, Esra Hanım’a sorularınızı sorabilirsiniz. Bende kendisine teşekkür ediyorum.

Yaptığımız her eylemin bir sonucu var!

Girişimcilik; geleceğin parlayan yıldızı, bizi inovasyon kurtaracak!

Daha iyi bir gelecek, daha yaşanabilir bir Dünya için dışsal faydası yüksek işlerin artması dileğiyle…

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.