SON DAKİKA
Hava Durumu

Bakan Kurum: Hem konut hem kira fiyatları düşmeye başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal konut projesinin duyurulmasının ardından hem konut hem de kira fiyatlarında düşüş yaşandığını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2022 08:50
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2022 08:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
Bakan Kurum: Hem konut hem kira fiyatları düşmeye başladı

Bakan Kurum, NTV yayınında sosyal konut projesine dair soruları yanıtladı. Kurum, şunları söyledi: "Bu proje duyulur duyulmaz konut fiyatları durdu. Vatandaşımız bu noktada bir beklenti içerisine girdi. Biz de beklentiyi devletimizin yüzde 40-50'ye varan sübvansiyonu ile birlikte açıkladık. Şimdi görüyoruz ki hem konut fiyatları hem de kira fiyatları aşağı gelmeye başladı. Biz, TOKİ ile yıllar itibarıyla baktığınızda yapılan konutların yüzde 13'ünü yapıyorduk, bu oranı yüzde 20-25'lere çıkardık. Dolayısıyla arzı artırdığınızda konutun fiyatının da düşmesine sebep olacaktır"

Bakan Kurum, fiyatların daha da düşeceğini söyleyerek "Arzı artırdık ve konut fiyatlarının kiraların da aşağıya geldiğini görüyoruz. Daha da aşağı inecek. Orta ve orta üstü gelir grubuna hitap eden projeyi de açıkladığımızda artık o bizim istediğimiz seviyeye ikisi de erişmiş olacak" ifadelerini kullandı.

İki yıl içerisinde tamamlanacak

Murat Kurum, öncelikli hedeflerinin arsaların altyapılarını tamamlamak olduğunu ifade ederek, "Vatandaşlarımıza altyapısı hazır halde vermek istiyoruz ki bu süreci de 2 yıl içerisinde tamamlamayı öngörüyoruz. Bazılarının altyapısı hazır olanlar var. Altyapısı hazırlandıktan sonra vatandaşımız, buradaki inşaatını 2 yıl içerisinde kendisi tamamlayıp oturabilecek." dedi.

Bakan Kurum, 10 bin iş yerinin temel atma ve teslim takvimi konusunda ise "Yıl sonu itibarıyla başlayacağız ve 2 yıl içerisinde iş yerlerimizi de tamamlayıp vatandaşlarımıza bu projelerimizi de teslim ediyor olacağız" ifadelerini kullandı.

Kurum, orta ve orta üstü gelir grubu için konut projesinde çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, "İnşallah bu ay sonu kasımın başı itibarıyla bu kampanyayı hayata geçireceğiz. Böylelikle orta ve orta üstü gelir grubuna hitap eden konutları da yapmış olacağız" diye konuştu.

7.5 milyon başvuru

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 13 Eylül'de açıkladığı projeye desteğini ilk günden itibaren hiç bırakmadığını ifade eden Kurum, bugüne kadar konut için yaklaşık 7.5 milyon vatandaşın başvurduğunu, 4 milyon 442 bin vatandaşın da sürece ilişkin işlemlerini bitirdiğini bildirdi.

Konut sayısını ilk etapta 250 bin belirlediklerini, 2028'e kadar da 500 bin konut yapılacağını anlatan Kurum, 100 bin altyapılı arsa sayısının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla 1 milyona çıkarıldığını vurguladı.

Kurum, 1 milyon konut amaçlı arsanın dağılımını illere ve ilçelere göre yaptıklarını belirterek, "81 ilimizde arsaların yüzde 40'ını şehir merkezlerinde, yüzde 60'ını ilçelerde olacak şekilde belirledik" diye konuştu.

Arsaların bazı illerdeki dağılımını paylaştıktan sonra elektrik, su, yol gibi altyapısını hazırlayacaklarını aktaran Kurum, vatandaşların daha sonra kendi projelerini inşa edebileceklerini, arsalar için proje desteği vereceklerini söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.