SON DAKİKA
Hava Durumu

#Güney Özkılınç

Söz Bursa - Güney Özkılınç haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Güney Özkılınç haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bursa Büyükşehir’den ‘11 Eylül Kurtuluş Paneli’ Haber

Bursa Büyükşehir’den ‘11 Eylül Kurtuluş Paneli’

 Bursa’nın yeşiline, kültürüne, geçmişine, değerlerine, toprağına sahip çıkmak hepimizin sorumluluğudur” dedi. Bursa’da 2 yıl, 2ay, 2 gün süren Yunan işgalinin sona ermesinin 102’nci yılı kutlamaları, kortej yürüyüşü ve törenlerin ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen panel programıyla devam etti. Tayyare Kültür Merkezi’ndeki ‘11 Eylül Kurtuluş Paneli’ne Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı ve Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkan Vekili Güney Özkılınç, uzman akademisyenler ve vatandaşlar katıldı. “GELECEK KUŞAKLARA YAŞANABİLİR BİR BURSA AKTARMAK ZORUNDAYIZ” Saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunması ve ‘Bursa’nın işgal ve kurtuluşu’ adlı belgesel gösteriminin ardından konuşan Başkan Mustafa Bozbey, tam 102 yıl önce Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve milis güçlerin yoğun mücadelesi sonucunda Bursa’nın düşman işgalinden kurtarıldığını söyledi. 10 Eylül 1922’de çekilmeye başlayan düşman kuvvetlerinin 11 Eylül’de kenti yakıp yıkarak terk ettiğini belirten Başkan Bozbey, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Onları minnetle anıyorum. Bursa’da doğan ya da doyan herkesin Bursa’nın kurtuluş gününe sahip çıkması gerekir. Bursa, tam 2 yıl 2 ay 2 gün boyunca esaret altında kaldı. Halkımızın bu süre içerisinde ne kadar zulüm gördüğünü belgeselde izlemiş olduk. Düşmanın o dönemde yaptığı zulümleri asla unutmadan gelecek kuşaklara aktarmalıyız. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Bursa’ya ‘Cumhurbaşkanı’ olarak gelişinin 100. yılını da kutluyoruz. O günü de birlikte kutluyoruz. Atatürk, konuşmasında Bursa’dan ‘Yeşil Yurt’ diye bahsediyor. Bursa’nın yeşiline, kültürüne, geçmişine, değerlerine, toprağına sahip çıkmak hepimizin sorumluluğudur. Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir Bursa aktarmak zorundayız. Panele katılan hocalarımıza teşekkür ediyorum. İyi ki varsın Bursa'm” diye konuştu. Açılış konuşmalarının ardından Moderatörlüğünü Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Saime Yüceer’in üstlendiği ‘11 Eylül Kurtuluş Paneli’ne geçildi. Panelde, Başkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Seçil Karal Akgün, Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Behçet Kemal Yeşilbursa ve Doç. Dr. Hacer Karabağ Arslan tarafından Bursa’nın işgal, mücadele ve kurtuluş yıllarına dair bilgi, belge ve tanıkların hatıraları anlatıldı.

Sunay Akın’dan Bursa’ya müze ziyareti Haber

Sunay Akın’dan Bursa’ya müze ziyareti

Bursa Büyükşehir Belediyesi, tarihi 8500 yıl öncesine dayanan Arkeopark’tan 2300 yıllık Bitinya surlarına, 700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılara kadar bünyesindeki birçok önemli eserle adeta açık hava müzesi özelliği taşıyan Bursa’yı ulusal ve uluslararası alanda hak ettiği noktaya getirmeyi hedefliyor. Yeni müzecilik anlayışla geçmişin hikayelerini günümüze taşıyan Büyükşehir Belediyesi, müzecilik alanında yaptığı çalışmalar ile de bilinen Sunay Akın'ı bilgi ve deneyimlerinden faydalanmak üzere  kentte ağırladı. Bursa Kent Müzesi, Karagöz Müzesi ve Zindankapı Güncel Sanat Galerisi’ni gezen Akın, müze yöneticileriyle tasarım ve sergileme konularında fikir ve deneyimlerini paylaştı. “Çok seviyorum Bursa’yı” Bursa’yı çok sevdiğini dile getiren Sunay Akın, Bursa’da müzecilik anlamında önemli çalışmalar yapıldığını söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin müzecilik alanında deneyimli bir ekibe sahip olduğunu belirten Akın, “Bursa’da daha ne yapabiliriz? Daha farklı nasıl kültür etkinlikleri, müze alanları açabiliriz? Bu konuda düşüncelerimi paylaşmak üzere Bursa’ya geldim. Ülkemizdeki müzecilik adına bu davetten büyük mutluluk duydum. Çok seviyorum Bursa’yı. Burada çok güzel çalışmalar var. Çok iyi bir ekip var. Bundan sonra çok daha güzel çalışmalar olacağını umut ediyorum” dedi. Bursa’ya yaptığı ziyaretten dolayı Sunay Akın’a teşekkür eden Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı ve Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkan Vekili Güney Özkılınç, “Gerçekleştirdiği geziyle ufkumuzu açtı. Çok verimli bir ziyaret oldu. Sunay Akın zaten iyiyi de kötüyü de bize keyifle dinletiyor. Müzelerimizde bu sürprizleri ve hikayeleri anlatabilirsek Bursalılar da bundan keyif alacaktır” diye konuştu.

Bursa'ya uluslararası ödül Haber

Bursa'ya uluslararası ödül

Festival ‘Serenat Aşk Sanat Şehri’ olarak bilinen Korça’da Arnavutluk’un havarisi Naim Frashri'nin doğum gününde 25-27 Mayıs 2024 tarihlerinde Arnavutluk, Kosova ve ülke dışında yaşayan Arnavut yazar ve şairleri ile İtalya, Yunanistan, Romanya, Türkiye, Slovenya, Fas, İsviçre, Fransa ve İrlanda'dan şairlerin katılımıyla yapıldı. 25 Mayıs akşamında MIK-Hotel'de yapılan törende Korça Belediye Başkanı, Şehir Tiyatroları Müdürü ve Arnavutluk ve Kosova Pen Başkanlarının açılış konuşmaları ve konser ardından davetli şairler şiirlerini okudular. 26 Mayıs 2024 sabahı, yılın ödülü sahibi Profesör Sali Bashota, "Vangjush Mio" bahçesindeki "Şairler Çayırı"na sembolik şiir ağacını dikti. Etkinlikler "Thimi Mitko" Halk Kütüphanesi’nde üç panelle devam etti. Besnik Mustafaj, Sali Bashota ve Bursa'dan Güney Özkılınç bildirilerini sundu. Güney Özkılınç sunumunu görsellerle zenginleştirerek Nâzım Hikmet’in Bursa yıllarını anlattı. Romen yazar Mariana Gorczyca, Gjon Mili Müzesi'nde, Arnavut yazarlar Erenestina Halili Gjergji ve Ahmet Prençi ile romanları konusunda açıklamaları Empresyonist ressam Vangjush Mio'nun ev müzesinde yaptılar. Ziyaret edilen Orta Çağ Sanatı Müzesi'nde davetli şairler şiirlerini okudular. Festival 26 Mayıs gecesi MIK Hotel’de şiir okumaları ve ödül töreni ile devam etti. Aynı zamanda Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı olan şair yazar Güney Özkılınç’a “Dritero Agolli Ödülü” verildi. 27 Mayıs’ta katılımcı şairler Devoll-Bilisht Belediye Başkanının davetlisi olarak Biliş bölgesinde ağırlandılar. Başkanın makamında içilen kahvelerin ardından bölgenin tarihi yerleri gezildi. Arnavutluk Bayrağını çizen-işleyen Marigo Posio’nun müze evinin ziyaretinin ardından bir adada yer alan tarihi kilise kalıntılarında şairler şiirlerini okudular. Festival; Belediye Başkanın da katıldığı, lise öğrencilerinin skeç, folklor oyunları, müzik ve şairlerin şiirlerinin Arnavutça çevirilerini okudukları, davetli şairlerin şiirlerini seslendirdikleri muhteşem bir gala gecesi ile son buldu. Uluslararası Yazarlar Festivali "Korça Şiir Geceleri" 2024’ etkinliklerine Bursa’dan Güney Özkılınç, Muhsine Arda, İstanbul’dan Filiz Civaner ve Mesut Şenol katıldılar. Katılımcılar şiirleri ile festivalin bir yansıması olan festival antolojisinde yer aldılar.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.