SON DAKİKA
Hava Durumu

#Palamut

Söz Bursa - Palamut haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Palamut haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Hamsi tezgahta yenildiği palamudu ihracatta solladı Haber

Hamsi tezgahta yenildiği palamudu ihracatta solladı

Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibariyle sona ermesinin ardından denize açılan tekneler sezonun ilk gününden beri bol miktarda palamut avlarken, bu durum ihracata pek yansımadı. Bu yılın Eylül ayı döneminde sadece KKTC ve Türkmenistan'a yapılan palamut ihracatından 14 bin 246 dolar döviz girdisi sağlandı. Bu yılın Eylül ayı döneminde KKTC 5 bin 778 kilogram karşılığı 11 bin 534 dolar, Türkmenistan'a ise bin 490 kilogram karşılığı 2 bin 712 dolar olmak üzere toplamda 7 bin 268 kilogram karşılığı 14 bin 246 dolar döviz girdisi sağlandı. Geçtiğimiz yıl ise palamut ihracatı avının da az olması nedeniyle hiç yapılamamıştı. PALAMUTUN AVI ÇOK İHRACATI YOK, HAMSİNİN AVI AZ İHRACATI ÇOK Öte yandan yeni balık sezonunda avının yok denecek kadar az olmasına rağmen bu yılın Eylül ayında Türkiye'den 10 ülkeye hamsi ihracatı yapıldı. Yapılan hamsi ihracatından 1 milyon 82 bin 39 dolar döviz girdisi sağlanırken palamut avının çok olmasına rağmen ihracatta hamsinin çok gerisinde kaldı. Yeni sezonda Eylül ayı döneminde en çok hamsi ihracatı Fransa, Belçika ve Almanya'ya yapılırken, Fransa'ya yapılan 72 bin 90 kilogramlık hamsi karşılığı 500 bin dolar, Belçika'ya 32 bin 697 kilogram karşılığı 261 bin 812 dolar, Almanya'ya 23 bin 34 kilogram karşılığı 202 bin 284 dolar ihracat geliri sağlandı. Bu ülkeleri ABD, Ukrayna, KKTC, Gürcistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve Kanada izledi. "PALAMUDU DIŞ ÜLKELER TANIMIYOR" Trabzon'da faaliyet gösteren deniz ürünleri ihracatçısı Turgay Özsandıkçı, hamsiye oranla ihracatı yok denecek kadar az olan palamudun yurt dışında fazla tanınmadığını söyledi. Özsandıkçı, “Palamudu dış ülkeler tanımıyor. Palamut genellikle bizim sularımızda doğup okyanuslara kadar gidiyor. Palamut Türkiye'de sevilen bir balık özellikle Trabzon'da, İstanbul'da çok seviliyor. Palamudu sevdirmek lazım. Dış ülkelerde palamudu tanıtmak lazım. Palamut bir de sadece bizde değil dünyanın bir çok noktasında da bulunuyor. Burada doğuyor, boğazları geçip Akdeniz'den okyanusa gidiyor. Palamut ihracatı rakamımız çok cüzi bir rakam. Yaklaşık 10-15 bin dolar civarında fazla değil" dedi. Yeni sezonda hamsi ihracatından şuana kadar 1 milyonun üzerinde döviz geliri sağlandığını kaydeden Özsandıkçı “Hamsi şu an Marmara Denizinde çıktı. Yeni sezonda Hamsi ihracatında 1 milyon doların üzerinde bir ihracat rakamları var ancak hamsi zamanı henüz gelmedi. Hamsiye yaklaşık 1 aylık bir zaman var. Nedeni, palamut hamsiyi yediği için kaçıyor. Dolayısıyla hamsi şu an için sularımıza pek gelmiyor ama bu sezon hamsi de olacak. bundan umutluyuz” şeklinde konuştu. Turgay Özsandıkçı, hamsinin tahtını hiçbir balığın sallayamayacağını da belirterek "Hamsiyi Amerika'ya kadar her yere ihraç ediyoruz. Oradaki Türkler Amerikalılara tanıttı. Hamsi yiyen başka bir şey yemez çok lezzetli. Hem lezzetli hem de pişirmesi kolay" ifadelerini kullandı.

Palamut Gürcistan'a kaçtı Haber

Palamut Gürcistan'a kaçtı

Denizlerde 1 Eylül tarihinden itibaren tezgahları süsleyen palamut, sezonun ilk günlerinde tanesi Ordu'da 70 liradan satıldı. Gün geçtikçe 500 gramlık palamut balığının tanesi 40 liraya kadar geriledi. Bu yıl bol miktarda avlanan palamut, hem vatandaşların, hem de balıkçıların yüzünü güldürdü. Fiyatı artarak devam eden palamudun fiyatı, balığın Gürcistan açıklarına kaçması nedeniyle yükselişe geçti. Tezgahlarda 800 gramlık palamut balığı 120 olunca bazı vatandaşlar fiyatı yüksek buldu, bazıları ise fiyatların kırmızı et ve tavuk fiyatlarına göre normal olduğunu söyledi. Altınordu ilçesinde balıkçı esnafı Aydın Ceylan, palamut balığının soğuk sulara kaçmaya başladığını belirterek, “Palamut sezon başında 50 TL'ydi, 400 gramlık palamudu 40 liraya sattığımız da oldu. Şuanda balıklar büyüdü, 800 grama kadar büyüdü. Büyük olanları da gününe göre 80-90-100 lira gibi fiyatlara sattık. Şuanda palamut balığı sezonun ilk günlerine göre az avlanıyor. Bu nedenle palamudun tanesi 120 liraya kadar yükseldi. Bazı vatandaşlara göre fiyatı yüksek olsa da rağbet fazla. Bundan sonraki süreci tahmin edemeyiz, bol da çıkabilir, az da çıkabilir” dedi. Öte yandan tezgahlarda deniz somonu 150, barbun 250, kanca çinakop 250, kaya mezgit 150, kalkan 500-600, deniz levreği 250, istavrit 100, kanca mezgit 300 ve sarı kanat çinakopun kilosu 350 liradan satılıyor.

Palamut Rusya'ya kaçtı, fiyatlar 50 TL'den 120 TL'ye çıktı Haber

Palamut Rusya'ya kaçtı, fiyatlar 50 TL'den 120 TL'ye çıktı

1 Eylül'den itibaren bolca tezgahları süsleyen palamut hem vatandaşın hem de balıkçıların yüzünü güldürmüştü. Aradan geçen 20 günün ardından palamut daha soğuk sulara doğru göç etmeye başladı. Fiyatı 50 TL'den önce 80 ve 90'a, sonra 100'e çıkan palamudun tane fiyatı bugün de 120 TL'den satılmaya başlandı. Balıkçılar, kaptanların palamudun soğuk sulara doğru göçe başladığını kendilerine aktardığını belirtirken, vatandaş ise tanesi 120 TL'den satılan palamudun pahalı olduğunu söyledi. “Palamudun Rusya'ya doğru gittiği söyleniyor” Denizde av yapan kaptanların palamudun Rusya açıklarına doğru kaçmaya başladığını ifade eden balık satıcısı Onurcan Köse, “Palamut sezon başında 50 TL'ydi, yarım kilodan fazlaydı. 800 grama kadar büyüyen palamudu dün 90 TL'ye satmıştık. Karadeniz'deki fırtına dolayısıyla palamut bugün az çıktı. Bundan dolayı palamudun tanesi 120 TL'den satılıyor. Satışlarda bir sıkıntı yaşamadık. Vatandaş rağbet göstermeye devam ediyor. Piyasada aynı palamudu 150 TL'ye de satan var" dedi. Kaptanların palamudun Rusya'ya doğru gittiğini söylediğini ifade eden Köse, "Balığın durumu belirsiz. Bundan sonra bol da olabilir kaçabilir de. Yeterli palamut stoku da yapılamadı. Gelen palamut günlük olarak şehirlere yetmiyor. Ondan dolayı stoklanamadı. İnşallah palamut tekrar bollaşır ve vatandaş da ucuz yemeye devam eder” diye konuştu. Yakın zamana kadar palamudun tanesini 50 TL'den alan vatandaşlar da en son palamudu 80-90 TL'ye aldıklarını, fiyatının 120 TL olmasının kendilerine pahalı geldiğini söylediler. Balıkçı tezgahlarında barbun kilo 80 TL, mezgit kilo 80 TL, istavrit kilo 60 TL, hamsi kilo 200 TL, çinekop kilo 200 TL'den satışa sunuluyor.

"Palamutun ızgarası için Ekim ayını bekleyin" Haber

"Palamutun ızgarası için Ekim ayını bekleyin"

'Balığı sevdiren adam' olarak bilinen Bordo-mavi Balık Restoran'ın sahibi Erşan Yılmaz, çektiği balık pişirme videolarıyla kendine has bir akım oluştururken, bu sezon bol miktarda tezgâhlarda yer alan palamutun nasıl pişirileceği konusunda önerilerde bulundu. Palamudun genelde Ekim ayı ortalarına doğru yağlandığını ve ızgarasının bu dönemlerde daha lezzetli olacağına dikkat çeken Yılmaz, şu sıralar ise en uygun pişirme şeklinin kızartma ve halk arasında “Ekşili” diye tabir edilen buğulaması olduğunu belirtti. "EKŞİLİ YÖREMİZE UYGUN BİR YEMEK TÜRÜ" Palamudun ekşilisinin yöreye en uygun yemek şekli olduğunu kaydeden Yılmaz, “Bu sene palamut önceki yıllara göre daha çok bol çıktı. İnşallah vatandaşlarımız bol bol tüketir fiyat olarak ta ekonomik. Genelde eskiler, 'Palamut ilk çıktığında yağlı olmaz' diye tabir eder. Genelde kızartması bir süre sonra buğulama sebzeli olarak pişirilmesi öneriyoruz. Ekim aylarının ortalarına doğru palamut devam edip yağlandığı zaman ızgarası çok güzel olur. Belli büyüklüğü ulaştıktan sonra eskilden anne annelerimiz, baba annelerimiz yaptığı tuzlamalar yapılabilir. Ekşili yöremize uygun bir yemek türüdür. Hem ekonomik hem de doyurucu bir yemektir. Bir balık ile birlikte dört kişinin doyabileceği bir yemektir. Sebzeleri kullanarak çok az miktarda baharat, tereyağını harmanlayarak güzel bir yemek ortaya çıkıyor. Biraz da sulu bırakıyoruz ki ekmeği banmak için. Yöremizde çok sevilen bir yemektir. Palamudun gelende kızartmasını çok tercih eden var sebzelisini de. Ancak ekşilisi biraz daha ön planda” diye konuştu. "BALIK YEMEYEN ÇOK KİŞİYE BALIĞI YEDİRDİK" Sosyal medyada balık pişirme ve temizleme şekillerini paylayan Yılmaz, “Sosyal medyada genelde sezonlara göre balıkların pişim şekilleri temizleme şekillerini içeren doğal videolar atıyorum. Dolayısıyla fazla sayıda takipçimin olmasına neden oluyor. Aklımıza geldiğince sezonlarda 'Hangi balık nasıl pişirilir nasıl sunulur?' bu şekilde videolar paylaşıyoruz. Bu zamana kadar balık yemeyen çok kişiye ekip olarak balık yedirdik sevdirdik. Genelde denizden çıktığı gibi taze olarak sunumumuz, kendimize has bir pişirme şeklimiz olduğundan balığı sevdirdik. Yabancılar da geliyor yerli de geliyor şehir dışından çok gelenler de var. Palamut sezon başında kuru olduğu için genelde kızartma öneriyoruz. Kızartmada isteğe göre mısır unu isterseniz sade de kızartabilirsiniz. Belli bir zaman sonra yağlanacağı için bu defa kızartmayı önermiyoruz. Çünkü çok yağlı olduğundan sizi kesebilir. Sebzeli veya açık ateşte pişirme ya da ızgarayı öneriyoruz” dedi.

Karadeniz'de palamut bereketi: Tanesi 50 TL Haber

Karadeniz'de palamut bereketi: Tanesi 50 TL

Deniz av yasağının sona ermesiyle birlikte ‘Vira Bismillah’ diyen balıkçılar yüzü palamut ile güldü. 2 gündür Karadeniz’in cömert yüzünü gösteren mavi sular, balıkçı ağlarının palamut ile dolmasına neden oldu. Palamut bolluğu nedeniyle ilk gün 80 TL’den satılan palamudun tanesi, bugün ise 50 TL’den kapış kapış gitti. “BOLLUK BÖYLE GİDERSE PALAMUDUN TANESİ 30 TL’YE DÜŞECEK” Bolluğun devam etmesi durumunda tanesinin 30 TL’ye kadar düşeceğine değinen balık satıcısı Onurcan Köse, “Bu sene palamutta bolluk var. Vatandaşların birkaç yıldır palamut özlemi de vardı. Geçen yıl hamsi olmuş, palamut olmamıştı. Görünen o ki vatandaşlar bu yıl bol bol palamut yiyecek. İlk gün 80 TL’den satılan yarım kiloluk palamudun tanesi bugün 50 TL’ye düştü. Herkes 5-10 adet palamut alıyor. Bugün 150 kasa palamut getirdik. Öğlene kadar 75 kasa palamut sattık. Akşam saatine varmadan tükenecek diye umuyoruz. Palamutta bolluk böyle giderse tanesi 30 TL’ye kadar düşecek gibi görünüyor” dedi. “BU KADAR UCUZ OLACAĞINI UMMUYORDUK” 1 palamutla 1 kişinin rahatlıkla doyduğuna değinen diğer balıkçı ve vatandaşlar, “Palamudun bol olduğu söyleniyordu ama bu kadar ucuz olacağını beklemiyorduk. Tanesi 75 ya da 100 TL’den satılır diye düşünmüştük. Palamut fiyatları kırmızı et ve tavuğa göre oldukça ucuz. İnşallah zaman geçtikçe fiyatı daha da ucuzlar” ifadelerini kullandılar. Karadeniz’in balık ambarı Samsun’da mezgit ve istavritin kilosu da 50 TL’den satılırken, barbunun kilosu ise 80 TL’den satışa sunuluyor.

Balıkçılar yeni sezonda palamuttan umutlu: "Türkiye bu sene palamuda doyacak" Haber

Balıkçılar yeni sezonda palamuttan umutlu: "Türkiye bu sene palamuda doyacak"

Av sezonunun başlayacağı 1 Eylül’de "vira bismillah" diyerek denize açılacak balıkçılar, yeni sezon öncesi teknelerinin bakımını yapıp ağlarını onararak hazırlıklarını tamamladı. Karamürsel’de bulunan Ereğli Balıkçı Barınağındaki balıkçılar, yeni sezonda özellikle palamuttan ümitli olduklarını söyledi. "PALAMUT ÇOK" Balıkçılığın kendisine dedesinden kaldığını söyleyen gemi kaptanı İsmail Erdoğan, yaklaşık 20 yıldır mesleğini sürdürdüğünü ifade etti. Bu sezon palamudun bol olacağını aktaran Erdoğan, "Bu sene Marmara’da sardalya ve hamsi gözüküyor. Körfez’de biraz istavrit var, Karadeniz’de de palamut çok. Palamut çok olduğu zaman küçük balıkta pek para olmuyor" dedi. "TÜRKİYE BU SENE PALAMUDA DOYACAK" Erdoğan, av sezonu için hazırlıkları tamamladıklarını vurgulayarak, "Hazırlıklarımız bitti. Sadece küçük rötuşlar kaldı. Tahminen bu akşam tüm işerimiz biter, yarın inşallah dinleniriz. Ondan sonra da ’vira bismillah’ deyip çıkarız. Bu seneki umut palamutta. Karadeniz’deki reis arkadaşlarımız, ’Tarihin yazmadığı palamut bolluğu var’ diye bahsediyorlar. Kim ne kadar konuşursa konuşsun denize çıkmadan bu işler belli olmaz. Denize çıkalım ak mı kara mı, belli olur. Bu sene yaptığımız bütün hazırlıklar palamut içindi. Türkiye bu sene palamuda doyacak. Ağlarımızı palamut için denize bırakacağız inşallah" diye konuştu. "DENİZDEN BEREKET BEKLİYORUZ" Kaptan Cemil Yalınbaş ise yaz boyu av sezonu için hazırlık yaptıklarını kaydetti. Yalınbaş, "İnşallah 31 Ağustos akşamı 1 Eylül’ün ilk saatleri ile birlikte ’vira bismillah’ deyip denize ilk ağlarımızı atacağız. 5 aydır hazırlığımızı yapıyoruz, 30 kişilik ekibimiz var. Denizden bereket bekliyoruz" şeklinde konuştu. "DEPREMDEN SONRA DENİZDE ÇALIŞMAK İÇİN BURALARA GELENLERİN SAYISI ARTTI" Hataylı olduğunu, 5 sezondur Kocaeli’de denize açıldığını anlatan Yalınbaş, "Kışın denizlerde oluyorum. Ekibimizden 20 kişi depremden etkilendi. Oradaki yaşam şartları biraz geride kaldığı için sosyal şartlar sebebiyle insanlar gurbete gelmeyi düşünüyor. Burada çalışan arkadaşlarımızdan hala konteynerlerde, çadırlarda kalanlar var. Depremden sonra denizde çalışmak için buralara gelenlerin sayısı arttı" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.