SON DAKİKA
Hava Durumu

#Tubitak

Söz Bursa - Tubitak haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tubitak haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

BTÜ Orman Fakültesi’nden TÜBİTAK başarısı Haber

BTÜ Orman Fakültesi’nden TÜBİTAK başarısı

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Orman Fakültesi, 5 projesine TÜBİTAK desteği almayı başardı. BTÜ’lü akademisyenler, projeleri çerçevesinde orman kaynaklarının verimli kullanılmasından, Uludağ ormanının sosyolojisinin incelenmesine kadar pek çok konuyu çalışacak. TÜBİTAK’tan aldığı desteklerle yazdığı projeleri hayata geçiren Bursa Teknik Üniversitesi, hem çevresel ve toplumsal alanlarda çözümler sunuyor hem de sanayiye yönelik yeni teknolojiler geliştiriyor. Bu doğrultuda Orman Fakültesi akademisyenlerinin yazdığı 5 projeye, TÜBİTAK’tan destek geldi. “Astarlı Soyma Kaplama Şerit Levhaların Geliştirilmesi ve Kontrplak Üretiminde Kullanılabilirliğinin Araştırılması”, “Eklemeli Üretim İle Kutu Mobilya Konstrüksiyonları İçin Birleştirme Sistemlerinin Geliştirilmesi”, “Epsilon-Kaprolakton ile Kimyasal Olarak Modifiye Edilmiş Yonga Levha Üretimi”, “Yaban Hayatı Ekolojisi ve Envanter Teknikleri Kursu” ve “Uludağ Orman Vejetasyonunun Sintaksonomisi ve Sinekolojisi” başlıklı projeler desteklenenler arasında yer aldı. Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Kurt’un yürütücü olduğu “Astarlı Soyma Kaplama Şerit Levhaların Geliştirilmesi ve Kontrplak Üretiminde Kullanılabilirliğinin Araştırılması” başlıklı proje ekibinde Prof. Dr. Hasan Basri Koçer, Prof. Dr. Arif Karademir, Prof. Dr. Sami İmamoğlu ve Arş. Gör. Doğan Memiş de yer aldı. TÜBİTAK 1002 modülünden destek alan proje ile ahşap kaplama üretiminde ortaya çıkacak artıkların, ahşap esaslı kompozitlerin üretiminde kullanılmasına imkan sağlanacak. Kaplama üretiminde ortaya çıkan artıkların, kontrplak üretiminde değerlendirilmesi ile hammadde temini ve yüksek fiyatlardan dolayı darboğaz yaşayan sektör için önemli bir kaynak sunulacak. Proje sayesinde, öncelikle var olan ve gittikçe azalma eğilimi gösteren orman kaynaklarının daha ekonomik kullanılması ve üretimde ortaya çıkan artıkların değerlendirilmesi sağlanacak. 12 ay sürecek proje kapsamında geliştirilecek yeni nesil kontrplaklar sayesinde daha çevreci ahşap esaslı kompozitler üretilerek; çevre dostu ve yenilenebilir malzemeden ağaç esaslı elde edilen ürünlerin orman endüstri ve yapı sektörlerinde daha fazla kullanılmasına öncülük etmesi hedefleniyor.

Üniversite-Sanayi işbirliği projesine TÜBİTAK onayı Haber

Üniversite-Sanayi işbirliği projesine TÜBİTAK onayı

Sektörünün öncü firmalarından olan Kaplanlar Soğutma Ar-Ge Merkezi ile BUÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhsin Kılıç tarafından geliştirilen “Soğutucu akışkan olarak karbondioksit kullanılan kapalı sistem soğutma çevrimine sahip tak fişe çalıştır tip teşhir dolabı geliştirilmesi” başlıklı proje TÜBİTAK 1505 Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. KARBON AYAK İZİ AZALTILACAK Çalışmaya dair bilgilendirme yapan BUÜ Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. D.r Muhsin Kılıç; “Projenin temel amacı mevcut teknikte bulunmayan; CO2 (karbon dioksit) soğutucu akışkanı kullanan, dikey tip içten motorlu soğutuculu teşhir dolaplarının üretimini gerçekleştirmektir. Bu amaç doğrultusunda, sektöre enerji verimliliğini yüksek ve çevresel etkileri düşük sürdürülebilir yeni bir ürün sunulacaktır. Soğutucu akışkan olarak karbon dioksit, sentetik soğutuculara kıyasla, olası sızıntı durumlarında çevreye zarar vermeyen ve küresel ısınma potansiyeli bulunmayan doğal bir gazdır. Başka bir deyişle, soğutma ve ısıtma sektöründe soğutucu akışkan olarak karbondioksit gazı kullanımı şuanda bilinen en güvenli ve en çevre dostu seçeneklerden biridir. Bu nedenle proje sonucunda, çevrenin korunması ve hem ulusal hem de uluslararası düzeyde karbon ayak izinin azaltılmasına katkı sağlanacaktır” diye konuştu. Makine Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ömer Kaynaklı’nın araştırmacı unvanıyla yer aldığı projede iki yüksek lisans öğrencisi de bursiyer olarak çalışacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.