SON DAKİKA
Hava Durumu

Akaryakıt zammını kim yapıyor?

Yazının Giriş Tarihi: 15.03.2022 16:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.03.2022 04:08

Covid 19 pandemisinin başladığı dönemde 30 $ seviyelerinden hareketlenen brend petrol fiyatları, Rusya-Ukrayna gerilimiyle birlikte zirve tabir edebileceğimiz 130 $ seviyesine yükselmiş, dolayısıyla ülkemizde akaryakıt fiyatları da gün aşırı gelen zamlarla alım gücünü zorlayan rakamlara ulaşmıştır.

Akaryakıta gelen bu zamlar, tüm piyasaları olumsuz etkileyerek, fiyat artışlarını ve enflasyonu tetiklemiş, insanlarımızı zor durumda bırakmıştır.

Zoraki faiz indirimleriyle enflasyonla mücadele etmeye çalışan ekonomi yönetimi, global enerji krizinin etkilerini fazlasıyla hissetmeye başlamıştır.

Peki, akaryakıt fiyatlarını, daha doğrusu akaryakıta yapılan zam oranlarını kim belirliyor?

Bakanlık, EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu) ve EPSİS-EGSİS (Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası) “zamları biz yapmıyoruz” diyorlar.

Ama adeta vatandaşları isyan ettirircesine her akşam veya gün aşırı zam haberi vermekten geri kalmıyorlar.

Aslında sistem şöyle;

Brend petrole her zam geldiğinde, açılımını bilemediğimiz bir formülle oluşturulan sistem, gelen zammın her “bir cent”ini değerlendirerek yeni akaryakıt fiyatlarını belirliyor, EPSİS-EGSİS ise zam oranını kamuoyuna ilan ediyor.

Formülün içeriği dışında, buraya kadar olanlar anlaşılabilir.

Hiçbir kurum topu eline almak istemiyor, sorumluluk üstlenmiyor.

Biz işi sisteme bağladık, uluslararası piyasalarda petrol fiyatları yükseldiğinde bizde de yükseliyor, yapacak bir şey yok mantığına sığınmaya çalışıyorlar.

ÖTV'yi indirip dolaylı vergiden feragat etme acısına da kimse yanaşmıyor.

İşin bir acı tarafı da şu;

Son bir haftada brend petrol 130 $'dan 100 $ seviyelerine geriledi, ama akaryakıt fiyatlarında bir gerileme göremedik ve de duyamadık,

Zam haberlerini tüm medyadan -sanal medya da dahil- rahatlıkla duyuranlar, indirim söz konusu olduğunda ne hikmetse sessiz kalıyorlar.

Zam ve indirim haberini duyurmakla görevli kurum (EPSİS-EGSİS), indirim haberini zamanında ilan etmeyerek ya vatandaşların bir gün daha yüksek fiyattan akaryakıt almalarını hedefliyor ya da ekonomi yönetimini, dolayısıyla ittifakı yıpratmaya çalışıyor. Her iki olasılık da kötü ve mutlaka incelenmesi gerekir

Zam haberini nasıl anında duyuruyorsan, indirimi de duyuracaksın.

***

Türkiye Cumhuriyeti Devleti Dışişleri Bakanlığı başarılı ve dirayetli çalışmalarına bir yenisini daha ekleyip, tüm dünyanın takdirle karşıladığı diplomatik çalışmalara imza atıyor. Rusya-Ukrayna krizine barışçı çözüm bulabilmek adına ve her iki ülkeyle görüşebilen tek ülke olması hasebiyle gerek Antalya toplantıları gerek Ankara’ya gelen yabancı ülke liderleri ve gerekse Cumhurbaşkanımızın telefon diplomasisiyle, çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor.  

Birileri ise Diyarbakır’da Apo’nun heykelini dikmekten bahseden Selahattin Demirtaş’ın babasıyla görüşüp, hiçbir suçu olmadığını ve yargı kararına rağmen iktidarlarında onu serbest bırakıp “ülkeye barışı getireceklerini” ifade etmektedir.

Olmayan Kürt sorunundan bahsederek, provokatör ve bölücülere tavizler vermektedir.

SÖZ;  

Yardım eder gibi görünmeyin, yardım edin ve görünmeyin…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.