SON DAKİKA
Hava Durumu

Piyasalar hangi gelişmeleri fiyatlıyor

Yazının Giriş Tarihi: 08.12.2021 05:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2021 05:15

Ekonomik ve siyasal yönden sıkıntılı günler yaşıyoruz,

Her gün değişen fiyat etiketleri, alım gücünün her geçen gün zayıflaması,

Toplum kesimlerinin keskin çizgilerle ayrışıyor olması,

Vatandaşlarımız arasındaki artan politizasyon,

Belli lobilerin borusunu öttüren Kredi Derecelendirme kurumların tavrı,

Başta, “Ana Muhalefet” partisi olmak üzere siyasilerin seviye düşüklüğü,

Ülkenin kaos ortamına giriyor olması, ellerini ovuşturarak fırsat bekleyenlerin ekmeğine yağ sürmektedir.

***

Son günlerde özellikle döviz ve altın fiyatlarında oluşturulan ralli ve dolayısıyla bunların günlük yaşantımıza olumsuz katkıları, muhalefeti hareketlendirdi,

Dillerine ve ellerine sahip olamaz duruma geldiler. İktidarı dört bir yandan sıkıştırma gayretine girdiler.

Türkiye Barolar Birliği seçimlerinde yeni Başkan Erinç Sağkan'ın; KHK'lılar, Demirtaş ve Kavala ile ilgili AHİM kararlarının uygulanmasını talep etmesi, önümüzdeki günler hakkında bir göstergedir.

Kaldı ki; AHİM'in böyle bir hakkı ve yetkisi bulunmazken Türkiye Barolar birliği Başkanı olan bu zatın, ilk günden bu tür bir açıklama yapması manidardır.

***

Türk lirasının reel değeri tüm zamanların en düşük seviyesinde,

Buna rağmen;

TCMB Başkanının, döviz mevduatlarının Türk Lirası enstrümanlarına dönüşü için yeni düzenlemelerin yapılacağı açıklamasından sonra, “Munzam Karşılıkların” da bir miktar düşürülmesinin gündeme gelmesi önemlidir,

Bu durum piyasaya daha fazla nakit girişi olması anlamına gelir.

Ancak; Politika faizini düşürüp, sadece kısa vadeli mevduat faizlerini indirmek yeterli değil, orta ve uzun vadeli mevduat faizlerinin de düşürülmesi gerekmektedir.

Çünkü, bu faiz oranlarıyla ve bu siyasi iklimde yatırımcının üretim ve istihdama katkı koymasını beklemek zor hatta imkânsız, acilen bu şartların düzenlenmesi için tedbir almak gerekir.

***

Her ne kadar; ‘Döviz ve Altın'daki volatilitenin son günlerde zayıfladığı görülse de İstanbul Borsası (BIST100) henüz bu yatırımlardan yeterli payı alamadı.

‘Döviz ve Altın'da pozisyon almakta geç kalanlar, treni kaçırdığını düşünenler için BIST100, en cazip ve döviz bazında en ucuz yatırım enstrümanı olarak durmaktadır.

BIST100’de, endeks ve TL bazında rekorlar kırılmasına rağmen, hala döviz bazında ucuz kalmış oldukça fazla hisse senedi bulunmaktadır.

***

Türk Devletleri Teşkilatının hayata geçirilmesinin ardından, Cumhurbaşkanı'nın son gezisi, Körfez ülkeleri ve Katar'ın ticaretin yeni merkezi olacağına işaret ediyor, inşallah bu ticaretin şartları adil ve doğru belirlenir ve “Kazan/Kazan” mantığıyla taraflar -özellikle Türkiye- bu ticaretin nimetlerinden hakkaniyetle yararlanır.

Son olarak, Covid’in mutasyona uğrayan son varyantı Omikron’un da aşılarının bulunması ve insanların Pandemi ile yaşamaya alışıyor olması, piyasalarda hareketliliği destekleyici en önemli etkendir.

SÖZ; çok bilinen eski bir sözü günümüze uyarlayalım;

Eline, diline, beline hakim ol…

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.