SON DAKİKA
Hava Durumu

Balaban mesire alan açılışında ‘Türk Mutfağı’ haftası

Yazının Giriş Tarihi: 29.05.2022 01:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.05.2022 10:29

Yıldırım Belediyesi’nin 48 dönümlük alan üzerine yaptırdığı Balaban mesire alanı törenle açıldı.

Törende konuşan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz konuşmasında “Hemşehrilerimizin bizden öncelikli beklentisi yeşil alan miktarını artırmamızdı. Biz de verdiğimiz sözü yerine getirmenin mutluluğu içindeyiz” dedi.

Balaban mesire alanı; bölge halkının stres atma, dinlenme ihtiyacına cevap verebilmek adına çok güzel düzenlenmiş. 

Aslında bakir yeşile sahip alan, modernize edilerek vatandaşın dinlenebileceği bir mesire alanı haline getirilmiş.

Alan içerisinde 1 restoran, 2 çocuk parkı, 27 adet barbekülü kamelya ve orman masaları bulunuyor. Girişler tek kapıdan sağlanıyor. Oldukça geniş bir alan olduğu düşünüldüğünde kontrolü sağlayabilmek adına bunun sadece açılış gününe özel olduğunu düşünüyorum.

Balaban mesire alanının bugünkü duruma gelmesinde Balaban köyü eski muhtarlarından rahmetli Hasan Halit Acar’ın emeği çok. 2014 yılında Yıldırım Belediyesi’ne başvuru yapan H. Halit Acar buranın Orman Genel Müdürlüğü’nden belediyeye tahsis edilerek mesire alanı yapılmasını talep etmişti. Yaklaşık 3 yıl süren prosedürün ardından 2017 yılında ihaleye çıkılarak mesire alanının yapımına başlanmıştı. 2021’de de Yıldırım Belediyesi tarafından teslim alınıp, düzenlemeler tamamlanarak Bursalıların hizmetine sunuldu.

Projenin tamamlanmasında bugünkü Balaban mahalle muhtarı Şerif Sevcan’ın da çok emek verdiğini Rahmetli H. Halit Acar’ın kızı Balaban Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Fatma Acar’dan öğrendim.

Emeği geçenler var olsunlar.

***

Balaban Mesire alanının açılış programında Türk mutfağı haftasına özel Bursa mutfağı sunumu vardı

Bu sunumda Yıldırımlı kadın kooperatiflerinin hazırladığı ‘el emeği, göz nuru’ ikramlar, hediyeler bulunuyordu.

Öncelikle belirtmeliyim ki; Yıldırım Belediyesi’nin kadınların ekonomik ve sosyal hayat içindeki rolünü güçlendirmek adına önemsediği projelerin başında kadın kooperatifleri geliyor.

’Güçlü kadın, güçlü toplum’ vizyonu ile kadınlarımızı hayatın her alanında desteklemeye devam edeceğiz” diyor Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz…

Bu nedenle belediyenin teşvik ve destekleri ile kurulmuş, Bursa Mutfağı sunumuna katılan bu kooperatiflerden biraz bahsetmek istiyorum:

Yıldırım Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi 2015’de Semiha Şan başkanlığında kurulmuş. 17 gönüllü öğretmen üyesi bulunuyor ve ev tekstili üzerine çalışmalar yapıyor, kurs veriyorlar. Ürünlerini yurt içinde ve yurtdışında satıyorlar.

Zeyniler Çalıkuşu Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 2016’da Mahinur Özkaya Makar başkanlığında kurulmuş. 42 üyesi bulunuyor. Çalıkuşu kadınları, yöresel mutfağın damak tadı ile özdeşleşmiş lezzetlerini doğaseverlerle buluşturuyor, ürettiklerini semt pazarlarında, festivallerde ve internet üzerinden satıyorlar.

Herdem Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi 2021’de Nesrin Aydın başkanlığında 8 üye ile kurulmuş. Ev tekstili ve bebe konfeksiyonu alanında üretim yapıp satıyorlar. Kendilerini geliştirmek isteyen ev hanımlarına eğitim veriyorlar.

Balaban Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 2021’de Fatma Acar başkanlığında kurulmuş, 44 üyesi bulunuyor. Fuar ve festivallere katılarak kooperatiflerinin tanıtımını yapıyorlar. Tarhana, erişte, mantı, silor, turşu, reçel, kantaron yağı v.b. geleneksel ürünleri doğal ve sağlıklı olarak üretip satıyorlar.  

Bursa Karapınar Kadın Girişim Üretim İşletme Kooperatifi 2021 yılında Emine Enginçayır Kök başkanlığında kurulmuş. 7 üyesi bulunuyor. Ev tekstili, bebe giyim, çeyiz ürünleri, sabun ve kağıt rölyef vb. çalışmaları yaparak hem üretip hem satıyorlar.

Cumalıkızık Köyü Kadınları Tarımsal kalkınma Kooperatifi 2021’de Ferhan Yoldaş başkanlığında 16 üye ile kurulmuş. Kooperatif üyeleri turistlerin başlıca uğrak yeri olan Cumalıkızık’ta yöresel ve geleneksel lezzetlerin üretimini ve satışını yapıyor.

Esebey Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 2021’de Hanife Çalışkan başkanlığında kurulmuş. 18 üyesi bulunuyor. İsabey köyü yöresel tatlıları, tarhana, mantı, salça, domates suyu, meyve kurusu vb. ürünleri en doğal yollarla üretip satıyorlar. Ürünlerinin satışını internet üzerinden de yapıyorlar.

Emirsultan Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi 2021’de Kezban Koç başkanlığında kurulmuş. 7 üyesi bulunuyor. Yöresel mutfağımızın ürünleri silor, yufka, erişte, mantı vb. unlu mamulleri üretip satıyorlar.

Tüm bu kadın kooperatiflerinin temel amacı kadınların ekonomik ve sosyal yönden güçlenmesini sağlamak ve kendi bölgelerinin tanıtımına destek olmak

Ve gerçekten de bunu başarmışlar.

Her biri ayrı bir başarı hikâyesi…

Açtıkları stantları önünde yaptığımız ayaküstü sohbetimizde, öncelikle üretmenin onları ne kadar heyecanlandırdığına ve bu kadınların dayanışırken aynı zamanda özgürleştiklerine tanık oldum. Bir üyenin söylediği şu cümle bu açıdan çok anlamlıydı:

“Hayatım boyunca ilk defa eşimden para istemeden çarşıya gidip istediklerimi aldım!”

 

Sohbetimiz esnasında Yıldırım Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Filiz Çilingir’in kadınların bir araya gelmesi ve bu kooperatifleri kurmaları yolundaki gayret ve desteğini, işlerini kolaylaştırmak adına yaptıklarını ayrı ayrı dinledim. Çok müteşekkir olduklarını söylediler.

Ve…

Bu kooperatiflerin kimisinin kendine ait bir binası var, kimisinin yapım aşamasında ya da tahsis edilecek alan arayışı devam ediyor. Bir de bu kooperatifler için Yıldırım Belediyesi tarafından bir çarşı alanı oluşturulacağını kendileri söyledi.

***

"Tarlalarda erkeklerle birlikte çalışan, kasabalarda pazar yerine giden, yumurta ve tavuğunu satan, ondan sonra kendisine gerekenleri bizzat satın alan, çalışmalarının hepsinde kocalarına yardımcı olan kadınlar! Ben bu kadınlar arasında kocalarından daha iyi işten anlayanlara ve hesap yapanlara rastladım" diyen Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anarken bu çalışma azmiyle O’nu yanıltmayan tüm kadın kardeşlerimizi kutluyor, her zaman destekçileri olduğumu belirtmek istiyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.