SON DAKİKA
Hava Durumu

Dündar: Şehre bütün bakıyoruz!

Yazının Giriş Tarihi: 08.02.2024 19:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.02.2024 19:29

Malum;

Cumhurbaşkanı Erdoğan, onlarca adayın arasından Osmangazi Belediye Başkan Adaylığı’na en uygun isim olarak Mustafa Dündar’ı ilan etti.

Aday adaylıklarının değerlendirildiği süreçte; tam 3 dönemdir Osmangazi Belediye Başkanlığı görevini sürdüren Başkan Dündar’ın yeniden aday gösterilmeyeceği çok dillendirilmişti.

Hatta Dündar’ın AK Parti’nin 3 dönem kuralına takılacağına kesin gözüyle bakılıyordu.

Ancak partisinin teveccüh ettiği, yani 3 dönem kuralını uygulamadığı isim Başkan Mustafa Dündar oldu.

***

Bu gelişmenin ardından Bursa Mövenpick Otel’de basın mensuplarıyla bir araya geldi Başkan Dündar…

Toplantıda, geride bıraktığımız dönemde tamamlanan ve devam eden projelerini anlattı. 

Bursa’nın bir tarih şehri olduğuna vurgu yaptı ve dedi ki:

"Tarihi dokunun ayağa kalkmasında da belediyemiz öncü olmuştur. Bizler için tarihi eserlerin restorasyonları da rutin faaliyetler arasındadır. Belediye olarak tarihi mirasa sahip çıkıyoruz. Bu tarihi mirasa sahip çıkarken, kentsel dönüşümü de ön planda tutuyoruz.

Gerçekten de Bursa’nın kalbi olan Osmangazi ilçesinde Mustafa Dündar’ın 15 yıllık belediye başkanlığı döneminde pek çok önemli proje hayata geçirildi.

***

Basın buluşmasında bu projelerden birkaçına da değindi zaten…

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi ve Yaşayan Tarih Hisariçi Projesi gibi…

2019’da açılışı yapılan ‘Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’ sadece yerli değil yabancı ziyaretçilerin de ilgisine mazhar oldu. Nitekim bu süreçte müze 7 farklı ödüle layık görüldü. 

Yine ‘Yaşayan Tarih Hisariçi Projesi’ni de Hisar’ın tarihi dokusunu canlandırmak, kültürel mirası korumak adına önemli bir adımdı.

Bu kapsamda yeniden düzenlenen Oruçbey Hamamı ve Türbesi’nin bulunduğu bölge, 15. yüzyılda inşa edildiği bilinen sonrasında doğal afetler sebebiyle yıkılan Filiboz Mescidi restorasyonu ve çevre düzenlemesi oldukça kıymetliydi…

Benim açımdan bir başka kıymetli çalışması da Hisar Arkeopark Projesi oldu. Mollagürani Mahallesinde ortaya çıkarılan Roma, Bizans ve Osmanlı dönemi izlerini taşıyan alanın bir açık hava müzesi haline getirilmesi, tarihi mirasın gelecek nesillere aktarılması, tanıtılması açısından değerli…

9 dönüme yakın alanda süren çalışmalar tamamlandığında, proje mutlak suretle Bursa turizmine önemli katkılar sağlayacaktır diye düşünüyorum.

Dündar, açıkçası bugünün kültürel algısıyla pek çoğumuzun özellikle de yeni kuşakların unuttuğu Kız Yakup Mahallesi’nden Hisar’a olan tarihi hattı canlandırarak, “Biz buyuz. Aslını unutma” mesajı veriyor Osmanlı’nın başkenti Bursa’ya…  

***

Dündar’ın açıklamalarından önemsediğim bir bölüme de değinmek istiyorum

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli, 11 ilde büyük yıkıma yol açan asrın felaketinin yıl dönümünde Dündar, Bursa’nın da birinci derece fay hattının üzerinde yaşayan bir şehir olduğu hatırlatmasını yaptı. Bu kapsamda özellikle kentsel dönüşüm projelerinin üzerinde durdu.

Soğanlı’daki çalışmaları örnek verdi ve dedi ki:

Biz bu konuda şehre bütün bakarak hareket ediyoruz. Bahsetmiş olduğumuz Bursa’nın tarihi dokusunu koruyarak bu çalışmaları yapıyoruz. Hamitler, Güneştepe, Yunuseli, Panayır ve Demirtaş bölgelerimiz kendini yenileyen bölgeler oldu. Vatandaşlarımızın da bu işi takip ederek kendilerinin de işe dahil olması gerekiyor.”

Ve ekledi:

Dönüşümü sadece belediye ve bakanlıktan beklenmek doğru değil. Bakanlık ve belediyeyi zorlayarak, ‘biz anlaştık. Biz bu işi yapacağız. Bize şu yönüyle yardımcı olun’ diye vatandaşın bize gelmesi gerekiyor.

Bu konuda Dündar’a hak vermemek elde değil…

Çünkü Bursa’da kentsel dönüşüme genellikle rantsal dönüşüm gözüyle bakılıyor!

Çürük ve kaçak evlerin bir gün yaşayanlarına mezar olabileceği hesabı yapılmadan…

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.