SON DAKİKA
Hava Durumu

‘Hayal gücü’ ve hayat!

Yazının Giriş Tarihi: 01.02.2022 18:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.02.2022 06:28

Uzmanlar “Her çocuk, yaratıcılık ve sınırsız hayal gücü ile doğar” der.

Henüz okul öncesi çağlarda oyunlarda çocuklar bir gün astronot olur, bir gün itfaiyeci ya da doktor, başka bir oyunda bir tarihi kahraman…

Küçücük bedenlerinde koskocaman bir dünyaları vardır.

Ve yaşadığı koşullar içerisinde de hayal güçleri gelişir ya da körelir.

Teknoloji çağındayız ve her geçen gün daha da dijitalleşen dünyada çocukların hayal kurma yetileri zamanla azalıyor, köreliyor belki de yok oluyor.

Çünkü onların yetişkin birey olma yolundaki yıllarını tek boyutlu ekranların içine hapsediyoruz.

Okul sıralarında 9. sınıftan itibaren resim, müzik gibi sanatsal gelişim ve yaratıcılık ile ilgili olan temel dersleri programlarından çıkıyor. Ve sadece kariyerlerine odaklanmaları için sınav programına hapsoluyorlar. 

Otuz sene evvelinde; yani iktidar veya bakana göre değişmeyen milli eğitim sisteminin uygulandığı yıllarda, her ne kadar ezbere dayalı eleştirisi yapılmış olsa da çocuklar, daha çok kültür ve sanat dersler alıyordu.

Yaratıcı projeler yapıyor, hayallerini kâğıtlara dökerek kompozisyonlar hazırlıyordu.

***

Halbuki hayal gücü gelişen çocuklar zor durumları aşma konusunda daha yetenekli ve daha özgüvenli oluyor.

Bu doğrultuda sivil toplum kuruluşları, özel kurumlar ve yerel yönetimlerin çocukların yeteneklerinin ve hayal güçlerinin gelişimini önemseyen projelerini çok takdir ediyorum.

Dijitalleştikçe insani yeteneklerimizin külliyen gerilediği bir zamanda çocukların gelişimi için gösterilen özel gayretleri alkışlıyorum.

Bu konuda özellikle Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın talimatıyla gerçekleştirilen birkaç etkinliğini gerçekten önemli buldum:

Bunlardan ilki Bilim ve Teknoloji Merkezi Bilimsel Atölyesi’nde gerçekleştirilen bir etkinlikti. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bilime meraklı genç beyinlerin el becerilerini geliştirmek, tasarlama ve soyut düşünme yeteneğini artırmak amacıyla ‘FM Radyo Üretiyoruz’ etkinliği düzenlendi.

9-14 yaş arası 10 küçük mucide eğitim verildi. Çocuklar lehimleme ve montaj yaptılar. Üretilen radyolar etkinlik sonunda test edildi.
Yine ‘çocukların bilim ve teknolojiyi sevmeleri, teknolojiyi sadece tüketen değil aynı zamanda üreten bireyler haline gelmeleri için’ yarıyıl tatilinde ücretsiz online kodlama ve yazılım eğitimi programı düzenledi.

Aklımda kalan bir diğer etkinlik ise;

Yarıyıl tatiline çıkan 4 yaş ve üzeri çocukları harika bir tiyatro oyunu ile ödüllendirdi. Karnesi ile Tayyare Kültür Merkezi’ne gelen çocuklar burada “Kırmızı Duvar” adlı oyunu ücretsiz izledi. Bildiğim kadarı ile bu etkinlik hala devam ediyor.

***

Çocuklarımız çok kıymetli. Onlar bizim geleceğimiz.

Doğuştan gelen yeteneklerinin gelişerek çoğalması yönünde atılacak her adım ise çok önemli.

Dijitalleşen dünyada bu konuda yapılacak işlerin çoğalması dileği ile hayal gücünüz bol olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.