SON DAKİKA
Hava Durumu

Küçük küçüklüğünü bilecek de ya büyükler!

Yazının Giriş Tarihi: 24.11.2022 15:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.11.2022 15:56

Süreçleri tamamlanmış çıktı gruplarının, adım adım geriye dönük biçimde incelenerek, aşamalarının ve gerekliliklerinin çözümlenmesine, tersine mühendislik çalışması denmektedir.

Tersine mühendislik, genel itibariyle, endüstriyel bir çağrışım yapsa da daha çok stratejik alanda kullanılan bir araçtır.

Toplumsal ve endüstriyel hayatta strateji kavramı, kullanıcılarına geniş açıdan bakmayı sağlayan önemli bir yaklaşımdır.

Bu bakış açısı veya iş yapış tarzı; mevcut durum, yükselen akım, paydaş, rakip, kıyaslama, risk ve benzeri analizler sayesinde, geçici, belirsiz sonuçlar yerine ölçümlenebilir, takip edilebilir ve yayılıma açık, kalıcı çözümler ortamı sağlamaktadır.

***

Toplumsal meseleleri irdelerken, stratejik yaklaşım kullanarak, tersine mühendislik aracı sayesinde önemli kazanımlar elde edilebilir.

Yaş tecrübesi fazla olan büyüklerin, yaşanmışlıklardan elde ettikleri çıkarımlar ve maruz kaldıkları eğitim süreleri itibariyle, gençler üzerindeki düşünceleri ve tavırları her zaman yönlendirici, öğretici, kuşatıcı mahiyettedir.

Öyle ki, bugün, sadakatli tabiiyetin, samimiyete çok da ihtiyaç duymadan, sonuca ulaşmada büyük oranda yeterli olacağını düşünenlerin sayısı azımsanmayacak seviyededir.

Bu düşünceyi benimseyenlere göre, deneyime şeksiz, şüphesiz, amasız ve fakatsız tabiiyetin sonuçları, izci olanlardan daha çok yolbaşçı olanları ilgilendirmektedir.

Yani, bu yaklaşıma göre, hataların birçoğunun kaynağı, deneyim ve tecrübenin arkasına sığınmamış olmaktır.

***

Pekâlâ tersine durumda bu hal nasıl karşılık bulmaktadır?

Gölgesine sığınılan tecrübenin hatası ve yanlışı halinde, “sana inanıyorum, güveniyorum” diyenler için nasıl bir durum ortaya çıkmaktadır?

Bugün birçok farklı alanda, bu hususta canı sıkılan, canı yanan veya can yakan insan yığınlarını şöyle bir göz önüne getirelim.

Buradaki en büyük eksiklik, risk analizi esnasında, ortaya çıkacak olası risk boyutunun, doğru hesaplanmamış ve gerekli önlemlerin yeterli seviyede alınmamış olmasıdır.

Bu tespit, öncelikle bizi şu noktaya taşımaktadır:

Sürekli olarak değişim ve gelişim arayan insanoğlu için, risk analizine ayrılan süre kayıpmış gibi gözükse de aslında bir zorunluluktur.

Ortalama hız formülüne (yol=hız x zaman) bakacak olursak, attığımız her adımın aslında bir değişiklik olduğunu görürüz.

Ve yukarıdan aşağıya dayatılan değişim sürecinin, aşağıdan yukarıya gelişim olarak yansımaması halinde, durum üzerinde ısrarın fayda getirmeyeceği de aşikârdır.

***

Bu halde sürekli ve hızlı değişimin kaçınılmaz olduğu günümüzde, eylem ve söylemleriyle kitlelere yön veren otoritelerin, konuşma ve faaliyetlerinde etki edecekleri sonuçları, etki alanlarını da dahil edecek genişlikte hesap etmesi gerekir.

İlaveten, mevcut deneyim ve tecrübenin, sürdürülebilirlik açısından, anlık olarak güncel tutulması, fazlaca ihtimam, özen ve iyi bir kaynak yönetimi gerektirir.

Toplumsal meselelerde karşılaşılan kötü sonuçların onarılamaz veya uzun sürelerde iyileşebilen yaralar açması hali, kabul görmüş kanaat önderlerinin dikkat etmesi gereken nazik durumlardır.

Bu minvalde, hâlihazırda oluşan darboğaz durum ve kısır çekişme anlarında, kendilerinden beklenen, durumlara taraf olarak dâhil olmak değil, farklı bir yaklaşım, düşünce veya eylem tarzı göstererek çözüm odaklı isteklendirmenin sağlanmasıdır.

Ancak bu şekilde, istenen sonuçlar ve ortamların teşkil edilebileceği unutulmamalıdır.

Velhasıl kelam, dememiz şudur ki;

Küçük küçüklüğünü bilecek de büyük de büyüklüğünü bilecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.