SON DAKİKA
Hava Durumu

Nedir Belediye Meclis Üyeliği?

Yazının Giriş Tarihi: 13.11.2021 06:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.11.2021 06:07

Belediye meclis üyeleri, gerek yerel demokrasi çerçevesinde halka en yakın temsilciler olmaları, gerekse halkın yerel ölçekteki talep ve şikâyetlerini siyasal sisteme iletmeleri açısından kilit rol oynamaktadırlar.

Demokrasi yerel yönetimlerde başlar.

Belediye meclis üyeleri yerel demokrasinin en önemli aktörleri olarak, yerel mecliste beldelerinin geleceğini, insanların refahını, hayat düzeyinin yükseltilmesini etkileyecek kararlar alırlar.

Türkiye’de yerel yönetim birimleri; il özel idareleri, belediyeler ve köyler iken, büyükşehir belediyelerinin yaygınlaşmasıyla aslında tek bir yerel yönetim türüne yalnızca belediyelere dönüşmeye başlamıştır.

Buna göre belediye meclis üyeleri, aslında ülkemizin birçok ilindeki tek yerel meclisin üyeleridir.

İç içe oldukları vatandaşın her türlü sorununu ve ihtiyaçlarını bilen, onlara yerel ölçekte çözümler bulabilecek bir konumda olan belediye meclis üyelerimizin, mevzuatla belirlenen görev ve yetkilerini bilerek görevlerine başlamaları elbette çok önemlidir.

Belediye meclis üyesi Türkiye'de en çok merak edilen halk tarafından seçilmişlerdendir.

Çoğu zaman sorulur:

Belediye meclis üyesi nedir? Belediye meclis üyesi nasıl olunur? Belediye meclis üyesi ne iş yapar? Belediye meclis üyesi kimdir?

Belediye meclis üyesi Türk siyaseti içerisinde kritik rol üstlenen bir unvandır.

Türkiye'de siyaset her vatandaşın en önemli ilgi alanlarından biridir.

Bu nedenle siyasetle ilgili her konu da merak konusu olmaktadır. "Belediye meclis üyesi nedir?" ve "Belediye meclis üyesi kimdir?" soruları da bu nedenle sorulmaktadır. Belediye meclis üyesi belediyelerde çalışan kamu görevlisidir.

Belediye meclis üyesi olacak kişiler seçimle belirlenir. Kamu görevlisi olan belediye meclis üyeleri siyasi partiler bünyesinde aday olur. Partilerin aday gösterdiği belediye meclis üyeleri yine bu partileri temsil eder. Belediye meclisi il ve ilçe belediyelerindeki en önemli kurumlardan bir tanesidir. Şehirlerde ve ilçelerde belediye meclisi ilin veya ilçenin kaderini belirleyebilir. Belediye meclis üyeleri görev yaptıkları bölgedeki sorunlarla ve projelerle ilgilenir.

Buradan yola çıkarak;

Belediye meclis üyesinin pek çok görevi bulunmaktadır. Belediye meclis üyeleri ağır bir yükün altına girerler. Belediye meclis üyeleri görev yaptıkları il ve ilçelerde vatandaşın hayatına etki edecek kararların alınmasını sağlar.

Belediye meclis üyesi olarak seçilen kişiler meclis tarafından yapılan her işte pay sahibidir. Belediyenin karar alma organı olan mecliste görev ilgili bölgedeki projeler, yatırımlar ve sorunlar ele alınır.

Belediye meclis üyeleri il veya ilçedeki stratejik planlama, projeler, çalışmalar, faaliyetlerle ilgili konuları görüşür. Belediye personelinin görev dağılımı ve yapacağı işleri belirler.

Belediye meclis üyeleri belediye bütçesini denetler bütçenin etkin kullanımını sağlar. Ayrıca kesin hesabı kabul ederek bütçedeki hesaplama, sınıflama ve kodlama işlemlerini yürütür.

Belediye meclis üyeleri belediyenin imar planlarını görüşür, inceler ve onaylar. Ayrıca büyükşehirlerde ve il belediyelerindeki çevre düzen planını oluşturur, inceler ve onaylar. 

Belediye meclis üyesi belediyenin borçlanma işlemleriyle ilgilenir. Borç alınmasına karar verir.

Belediye meclis üyeleri belediyeye taşınmaz alımı ve satımıyla ilgilenir. Ayrıca taşınmazların tahsisine ve tahsis şekline kadar karar verir. Üyeler belediye için kiralamayla ilgili işlemleri de yürütür.

Tabii ki bunların dışında yaşadığı bölgeye ait sorunları gündem dışı görüşmelerle, yazılı ve sözlü önergelerle meclise taşıyarak çözüm yollarını arar.

Maddi geliri sadece katıldığı meclis oturum başına aldığı huzur hakkı ile sınırlıdır.

Netice itibariyle meclis üyeliği bir gönül işidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.