SON DAKİKA
Hava Durumu

Türk Dünyası ve Sürgündeki Başbakan İsmail Cengiz

Yazının Giriş Tarihi: 27.12.2021 01:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.12.2021 01:21

Türk Dünyası ile ilgili etkinlik ve gelişmeler konusunda özelde iki kişiyi dikkatle ve kesintisiz takıp ediyorum.

Avrasya Türk Dernekleri Federasyon Başkanı ve de sürgündeki Doğu Türkistan Hükümeti Başbakanı İsmail Cengiz ile Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu.

Bu iki isim; geçtiğimiz günlerde Bursa'da Osmangazi Belediye Başkanlığı’nın Cem Kürşad Hasanoğlu sorumluluğunda gerçekleştirdiği Ali Şir Nevai'yi anma programında kalabalık bir heyetle bir araya geldi.

1326 Panoramik Müze’de gerçekleşen programın ardından akşam Cem Kürşad Hasanoğlu ev sahipliğinde düzenlenen Geştek (Gezek, Meşrep), tam anlamıyla Türklük duygularının tavan yaptığı bir ortamda icra edildi.

Azerbaycan, Özbekistan, Doğu Türkistan ve Kerkük bölgelerinin maddi ve manevi değerlerinin konu edildiği sohbet ve musiki doyumsuzdu.

***

Kısa bir süre önce Kerkük'ten dönen İsmail Cengiz'in tespit ve açıklamaları ile bölgedeki durumu daha net bir şekilde öğrenme imkanını yaşadık.

Elbette üzüldüğümüz noktalar da oldu.

Türkmenlerin dağınıklığı, Erşad Salih'in durumu, burukluğu yaşamamıza neden oldu.

İsmail Cengiz'den Türk Dünyasının diğer bölgelerinde gelişen olayları özellikle de Doğu Türkistan'da yaşananları etraflıca dinledik.

Bazen üzüldük, bazen de ümitle geleceğe baktık.

Yıllardır bir araya gelerek, düzenli bir şekilde evlerde toplanıp aynı zamanda kendi aralarındaki sosyal ve ekonomik meselelere de çözüm yolu bulan soydaşlarımızın bir sonraki gezek toplantısında bulunmak dileğiyle ayrılırken, Turan Ülküsüne olan inanç ve özlemimiz ruhumuzda derinleşiyordu.

***

Özbek, Uygur ve Afganistanlı Türk sanatçı ve folklor ekibinin icra ettiği Türk ezgileri bizleri ve “gezek”e katılan soydaşlarımızı, aksakallıları ve kanaat önderlerini duygu seline itiyordu.

Afganistan'ın Meymene Vilayeti Türklerinden Nasır Ahmet Özbekoğlu kardeşimizin seslendirdiği eser takdir toplarken, diğer sanatçı ve misafirlerin şarkıya eşlik etmesi adeta "Bütün Türkler Bir Ordu" mesajını veriyordu.

Hemen ifade edelim ki Nasır Ahmet Özbekoğlu'nun imtiyaz sahibi olduğu haber sitesi Afganistan ve Suudi Arabistan'da yaklaşık 70 bin kişi tarafından takip edilirken, Afgan Türklüğünün mücadelesini dünya kamuoyuna duyurma yolunda önemli bir hizmet vermektedir.

***

Buradan yola çıkarak;

Türkistanlılar Sosyal Yardımlaşma Dernek Başkanı Ekber Yassa'nın başlattığı ve yıllardır devam eden bu toplantıların kültür dünyamıza zenginlikler kattığı yadsınamaz bir gerçek olarak zihinlerimize kazınıyordu.

Emeği geçen herkesten, 1917 yılı Basmacı Hareketinin evlat ve torunlarından “Allah razı olsun” diyorum.

Bu esnada gezekte misafir olarak bulunan "Bir Eylemcinin Anıları" kitabının yazarı Ali Seydi Çakırel'in hatıraları geceye ayrı bir anlam yüklüyordu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.