SON DAKİKA
Hava Durumu

Bizi aldatan bizden değildir!

Yazının Giriş Tarihi: 08.04.2022 12:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.04.2022 12:13

Bursa Ulu Camiimizin mahyasında “ Aldatan Bizden Değildir” yazıyor. Düşünüp yazdıranlardan Allah razı olsun. 

Yalnız yaşamanın mümkün olmadığı, başkalarıyla iletişim halinde olmanın kaçınılmaz olduğu bir ortamda yaşıyoruz. Böyle bir ortamda huzur ancak karşılıklı güvenle temin edilebilir. Bu da “emin”  yani özü ile sözü bir olan insanlarla mümkündür. Böyle insanları peygamberimiz şöyle tanımlamıştır: "Müslüman, diğer Müslümanların elinden ve dilinden zarar görmediği kimsedir. Mü'min de, halkın, can ve mallarını kendisine karşı emniyette bildikleri kimsedir."

Bu sebeple, şerefli olarak yaratılan bir insanın, yine aynı güzellikle yaratılan başka bir insana karşı dürüst davranmaması, her şeyden önce yaratana karşı saygısızlık olacaktır.

Zira aldatmak; yalanla eş anlamlı olup karşı tarafı yanıltmak, hile ve oyuna getirmek, kandırmak, dolandırmak, sözünde durmamak demektir. Aldatmak; beklenmedik bir davranışla yanıltmaktır.

Aldatmak; birine verilen sözü tutmamak, yalan söylemektir.

Aldatmak; hayatın paylaşıldığı eşe karşı sadakatsizlik etmek demektir.

Hangi şartlar altında olursa olsun, kimsenin kimseyi veya herhangi bir canlıyı aldatma hakkı yoktur. Zira dinî geleneğimiz hayvanları aldatmayı bile hoş karşılamamıştır.

Müslüman sözleriyle başlar güven vermeye. Ve bu sözü önce Yaratanına karşı verir. Bu durum onu Mü’min yapar.  İnsanlarla olan ilişkilerinde dürüst olur, bu da onu Müslüman yapar.

Bu sebeple aile hayatından gündelik konuşmalara, iş hayatından ticari ilişkilere kadar her alanda bu sıfatlara uygun hareket etmek gerekir.

Ebu Hüreyre (r.a) bu sadakatin test edildiği bir olayı şöyle anlatmaktadır: "Resûlullah (S.A.V) çarşıda bir yiyecek yığınına rastlayınca elini yığına daldırıp çıkardı. Parmaklarına rutubet bulaştı. Adama: "Ey satıcı nedir bu?" diye çıkıştı. Adam: "Ey Allah'ın Resulü, yağmur ıslattı,” deyince: "Bu yaşlığı üste getirip, herkesin görmesini sağlayamaz mıydın? Kim bizi aldatırsa o bizden değildir".

Resûl-i Ekrem Efendimiz (sav) ticaret hayatında emin, dürüst ve güvenilir olmanın insana sağlayacağı mânevî kazanca işaretle: "Doğru sözlü ve kendine güvenilir tâcir, (âhirette) peygamberler, sıddîkler ve şehidlerle birliktedir" müjdesini vermiştir.

Dünyada insanları aldatmak mümkündür, fakat ilmiyle her şeyi kuşatan Allah’ı aldatmak asla mümkün değildir.  Başkalarını aldatmak için yola çıkanlar aslında kendilerini aldatmaktadırlar. Bu gerçek yüce kitabımızda şöyle ifade bulur: “Onlar Allah’ı ve inananları aldatmaya çalışırlar, oysa sadece kendilerini aldatırlar da farkında değildirler.”

Aldatma ve hilenin sadece alış verişte değil, hayatın her alanında olabileceğine işaret etmek için Hz. Peygamber, “Bizi aldatan bizden değildir” şeklinde genel bir ifade kullanmıştır. Ayrıca yalan ve aldatmanın kişiyi nifaka götüreceği uyarısını yaparak şöyle buyurmuştur: “Dört haslet vardır; kimde bu hasletler bulunursa o kimse halis münafıktır. Kimde de bunlardan biri bulunursa, onu bırakıncaya kadar kendinde nifaktan bir haslet var demektir: Emanet edilince hıyanet eder, konuşunca yalan söyler, söz verince sözünde durmaz, husumet edince haddi aşar."

Selam ve dua ile…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.