SON DAKİKA
Hava Durumu

Çevre, insan ve İslam

Yazının Giriş Tarihi: 10.06.2022 11:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.06.2022 11:48

Yüce Allah insanı en güzel şekilde yaratmış, düşünme ve konuşma yeteneği ile onu diğer canlılardan üstün kılmıştır. İçinde yaşadığımız dünyayı çeşitli nimetler ve güzelliklerle süsleyerek biz insanların hizmetine ve emanetine sunmuştur. Teneffüs ettiğimiz havanın, dünyamızı aydınlatan güneşin, zümrüt yeşili ormanların, masmavi denizin değerini ancak bunlar kaybedildiği zaman fark ederiz. Bu tabii düzen, Yüce Allah tarafından tanzim edilmiş ve bize bahşedilmiştir.

Kur'an-ı Kerim, yeryüzü ve gökyüzündeki canlı cansız bütün varlıkların belli bir ölçüye göre yaratıldığını beyan ederken insanın tabiattan faydalanma esnasında bu ölçüyü bozmaması gerektiğine de işaret etmiştir.

Tabiatı sorumsuzca tahrip edenler, çevreyi bilinçsiz ve düşüncesiz bir tavırla kirletenler, tabîi kaynakları hor kullananlar, yaptıklarının cezası olarak, kendilerini yaşanmaz bir dünya içinde bulurlar.  Kur'an-ı Kerim’de Yüce Allah; “insanlara isabet eden bir kısım musibetlerin kendi yaptıklarının bir sonucu, hatta yaptıklarının bir cezası olduğunu” Vurgulamaktadır.

Hava ve suların kirliliği, dünyanın çölleşmesi, ozon tabakasının incelip delinme tehlikesiyle karşı karşıya kalması insanların kendi yaptıklarının doğal bir sonucudur.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) çevrenin korunması ile ilgili güzel uygulamalar yaparak, bize örnek olmuştur. Allah'ın bu emrini çok iyi bilen Resulullah (s.a.s.), Medine'de imar faaliyetlerine katılarak, yaşadıkları şehrin mâmur hale gelmesi için çalışmıştır. Mekke'nin yanı sıra, Medine ve Taif bölgelerini de koruma alanı ilan ederek, oralarda ağaç kesmeyi ve avlanmayı yasaklamıştır.

Yaşadıkları şehrin temiz tutulması yönünde emir ve tavsiyelerde bulunan Efendimiz (s.a.s.), bitki ve hayvanların korunmasına da özen göstermiştir. Bu hususta Mescidin temizlenip güzel kokmasına, avluların temiz tutulmasına sulara idrar yapılmamasına içme sularının yakın çevresine çöp dökülmemesine dair uygulamaları, bizlere en güzel örnektir.

Tabiatı sevmeyi, çevreyi korumayı ve temiz tutmayı bilinç haline getirmenin, dinî bir emir olduğu ortadadır. O halde biz Müslümanlar yaşadığımız çevreye sahip çıkarak bu bilinci yaygınlaştırmalıyız. 

Sözlerimizi Hz. Peygamberimizin şu güzel sözleriyle bitirelim; “Allah (c.c.) güzeldir, güzeli sever. Temizdir, temizi sever. Kerimdir, kerimi sever. Cömerttir, cömerdi sever. Evlerinizi, iş yerlerinizi ve çevrenizi temiz tutunuz.”

NOT: Piknik mevsiminin açılmasıyla beraber, ormanlık ve piknik alanlarımızın yüce Allah’ın bizlere bahşettiği birer güzellik ve ikram olduğunu bilerek, çevremizi kirletmeden, atıkları gelişigüzel bırakmadan dinlenmemizi yapalım. Temizliğin imandan geldiğini unutmayalım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.