SON DAKİKA
Hava Durumu

Kadir Gecesi

Yazının Giriş Tarihi: 25.04.2022 17:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.04.2022 05:26

27 Nisan Çarşamba’yı Perşembe’ye bağlayan gece bin aydan daha hayırlı olan kadir gecesini idrak edeceğiz.

Zaman ve mekânlar kendilerinde meydana gelen önemli olaylarla değer kazanırlar. Kadir gecesini bin aydan daha hayırlı kılan da yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’in bu gece inmeye başlamasıdır. Yüce Allah’ımız, kadir gecesinin kıymetini beyan eden surede şöyle buyurmaktadır: “Şüphesiz biz onu (Kur’ân’ı) kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu bilir misin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadir 1-5))

***

Kadir gecesi, azamet ve şeref gecesi demektir. Kadir gecesini gereği gibi anlayıp hakkıyla değerlendirmenin yolu, bu mübarek gecede inmeye başlayan Kur'an-ı Kerîm'i okumak ve onun mesajlarını anlamaktan geçer. Değeri Kur’an’a dayanan bir gecenin, en güzel ihyası yine Kur’an’a yönelmekle olacaktır. Çünkü Kur’an-ı Kerim insanın dünya ve ahiret mutluluğunu sağlamayı hedefler. Aklımızı, gönül dünyamızı aydınlatır. Manevi varlığımızı karartan her türlü kötülük ve olumsuzluktan bizleri arındırır. Ahlaki değerlere yöneltir; huzurlu bir ruh yapısına ulaştırır. Kur'ân'ın bu özelliği, "Gerçekten bu Kur'an, en doğru olan yola götürür ve iyi işler yapan mü'minler için büyük bir mükafat olduğunu müjdeler." "Biz Kur'an'dan, mü'minler için şifa ve rahmet olacak şeyler indiriyoruz..." (isra 9) ayetleriyle dile getirilmektedir.

Bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesi; ilahi rızayı kazanmak, günahlardan arınmak, hayatına yeni bir başlangıç yapmak isteyen Müslümanlar için bulunmaz imkânlar sunmaktadır. Bu nedenle manen bin aydan daha hayırlı olduğu müjdelenen, dolayısıyla yaklaşık seksen küsur yıllık bir insan ömrüne bedel olan bu geceden gerektiği şekilde istifade etmeliyiz. Öncelikle işlediğimiz günahlardan pişmanlık duyarak bunları bir daha işlememeye söz vermeliyiz. Bol bol namaz kılmalıyız. Özümüze dönerek gaflet içinde geçen günlerimizi sorgulamalı, kendimizle hesaplaşmalı, iyi ve güzel davranışlarımızı artırmaya, kötü davranışlardan uzaklaşarak kalbimizdeki manevî kirleri temizlemeye çalışmalıyız.  Kendimiz, ailemiz ve milletimiz için dua etmeliyiz. Dargınlık, kırgınlık, kin ve nefretin yerine sevgi, saygı, hoşgörü, dostluk ve kardeşliği hâkim kılmalıyız.

***

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) bu mübarek gece ile ilgili olarak, “Kim inanarak ve sevabını Yüce Allah’tan umarak Kadir Gecesi’ni ihya ederse onun geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuş ve bu gece, “Allah’ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet” diye dua etmemizi tavsiye etmiştir.  Ramazan ayının son on gününde, itikâfa girmiş ve namaz ibadetine ağırlık vermiştir.

Bin aydan daha hayırlı olan bu geceyi ihya etmek, insan için ne büyük bir kazanç ve ne büyük bir mutluluktur. O gece; müminler için baştan sona kadar selâmdır, hayırdır, berekettir. Ne mutlu bu geceye kavuşup ihya edebilenlere!

Bu vesile ile Milletimizin yeniden yükselişine, birlik ve beraberliğimize vesile olması duaları ile Mübarek Kadir Gecenizi tebrik ediyorum…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.