SON DAKİKA
Hava Durumu

Beşerî sermaye ve BTSO

Yazının Giriş Tarihi: 17.01.2022 22:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.01.2022 10:54

Bir toplumun gelişmişliği ya da geri kalmışlığı o ülkedeki eğitim sisteminin doğal sonucudur. Gerçekten de vatandaş toplumun temel taşı ise o zaman, eğitim sistemiyle nitelikli hale getirilen milyonların kalkınmada nasıl bir itici güç olacağını varın siz düşünün…

Elbette ki bütüncül eğitim sisteminde başarıyla uygulanan “Mesleki Eğitim Programı” kalkınma yarışında memleketi zirveye taşır.

Zaten;

Çağdaş uygarlık düzeyi için üç temel faktör doğal kaynak, sermaye ve emek ise, siz bu üçlüde emeğe ne kadar nitelik kazandırırsanız yani beşerî sermayenizi ne kadar donatırsanız demokrasi kültürünüzü bile örnek gösterilecek konuma taşırsınız.

***

Peki bizdeki durum ne?

Bakın yıl 1914…

Avrupa’da fabrika gezen Gelibolulu Azmi, kaleme aldığı “Fabrikacı ve İmalathane Memuru” (Dersaadet: İmalat-ı Harbiye Matbaası) isimli kitabında şunları anlatıyor:

“Vatana teknik bilimler girmedikçe, vatan evladından sanayi ve ticaret erbabı yetişmedikçe, Osmanlı fabrikalarının sayıları yeterince artmadıkça, sonsuza kadar yabancı uzmanlara ihtiyaç duyuldukça, ekonomik açıdan ilerlememizin asla mümkün olmadığına inananlardanım…”

Yıl 2021…

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen mesleki eğitim stajına devlet katkısını da içeren düzenlemeyle ilgili şunları söylüyor:

“Bu düzenleme ile mesleki eğitimde yeni bir dönem başlayacak ve iş gücü piyasasında artık ‘aradığım elemanı bulamıyorum’ mazereti olmayacak…”

Demek ki geçen 100 yılı aşkın sürede hem modeliyle hem de uygulama sonuçlarıyla mesleki eğitimden pek istediğimizi alamadık.

***

Oysa devletin “fırsat eşitliği ilkesi” çerçevesinde sağlayacağı ve destekleyeceği başarılı bir eğitim modeli gibi mesleki eğitim program ve planlaması hem çalışma hayatındaki verimi artıracak hem yeni teknolojilerin ortaya çıkarılmasına katkı sağlayacak, teknoloji kullanımında da başarı oranını yükseltecek iken…

Şimdi madem bu konudaki yakınmalarımız sürüyor, o zaman Milli Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut Özer gibi mesleki eğitimi dert edinen ilgili ve yetkililere Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın kapısını çalmayı öneriyorum.

İbrahim Burkay’ın öncülüğünde İsmail Kuş, Cüneyt Şener, Hasan Gürses, İbrahim Gülmez, Aytuğ Onur, Irmak Aslan, Alparslan Şenocak, Haşim Kılıç, Muhsin Koçaslan ve Yüksel Taşdemir’den oluşan BTSO Yönetim Kurulu, oldukça dikkat çekici ve örnek bir mesleki eğitim programını Bursa sınırlarında başarıyla uyguluyor.

***

Şeyh Edebali’nin “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” uyarısının bir alt başlığı olarak, “insanı eğit ki demokrasimiz ve sanayimiz şahlansın” diyerek beşerî sermayeye yatırımı temel prensip haline getiren BTSO Yönetimi’nin mesleki eğitime dair son yıllarda yaptığı çalışmaların bir kısmını aktaracak olursam;

Eğitime 600 milyon TL’nin üzerinde yatırım yaptılar, Bursa’ya iki önemli mesleki eğitim kampüsü kazandırdılar. BUTGEM (Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Vakfı), MESYEB (Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezi), BTSO Akademi, Model Fabrika, Mutfak Akademi gibi çok sayıda eğitim ve istihdam odaklı projeye imza attılar.

Millî Eğitim Bakanlığı ile ‘Mesleki ve Teknik Eğitimin Yaygınlaştırılması İş Birliği Protokolü gerçekleştirdiler ve mesleki eğitimde yeni bir seferberlik başlattılar.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde, BEBKA ve iş dünyası kuruluşlarının destekleriyle ‘Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Projesi’ni hayata geçirdiler.

BEBKA’nın toplam 17 milyon TL bütçeli “Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi” programına ortak oldular; sanayinin yüksek katma değerli ve yüksek teknoloji yoğunluklu sektörlere dönüşümü adına başlatılan projede seçilen 17 okuldaki çalışmayı destekliyorlar.

Okul sanayi işbirliği modelini önemsediler; bu kapsamda BTSO 15 Temmuz Şehitleri Prof. Dr. İlhan Varank Mesleki Eğitim Külliyesi’nde yer alan Ömer Halisdemir MTAL’de, kontenjanlar tamamen doldu. Hüseyin Özdilek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin 2018’de 56 olan 9. Sınıf öğrenci sayısı yüzde 430 artarak 2021’de 241 olarak kayıtlara geçti. Yine Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 2018’de 98 olan 9. Sınıf öğrenci sayısı yüzde 359 artışla 352’ye yükseldi.

***

Mesleki eğitimde önemli bir iş modeli oluşturan projelerin daha iyi yönetilebilmesi adına sektörel konseyler yapılanmasına “Mesleki Gelişim ve Entegrasyon Konseyi”ni eklediler.

Abidin Şakir Özen’in başkanlığındaki konsey, hem proje kapsamındaki okullarda koordinasyonu sağlıyor hem de meslek liselerini sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü yetiştirecek bir yapıya kavuşması adına çalışmalara imza atıyor.

Yine konsey; kamu-sanayi-üniversite arasındaki işbirliğini güçlendirerek bilgi ve tecrübe akışını sağlıyor, kamunun sunduğu teşvik ve destek mekanizmalarını eğitim kurumlarının gelişim ve dönüşümüne sunmanın uğraşını veriyor. Meslek liselerinde eğitim gören öğrencilere sanayide staj imkânı sunarak, gençleri iş dünyasına hazırladığı gibi, girişimcilik kültürünü yeni nesle yayarak potansiyeli artırıyor…

***

Daha birçok konu var aslında üzerinde durulacak.

BUTGEM’in istihdama yönelik 8 ana sektörde sürdürdüğü 186 farklı eğitim kursundan sanal gerçeklik laboratuvarına,

Birkaç yılda 5 bin kişiye iş imkânı sağlayan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ve İŞKUR Bursa İl Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen ‘Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü’ne kadar…

Bize de şapka çıkarmak ve “Bursa Büyürse Türkiye Büyür” sloganıyla yol alan İbrahim Burkay başkanlığındaki BTSO Yönetimini alkışlamak düşer…

Memleketin şu zor günlerinde taşın altına sadece elini değil bedenini koyanlara selam olsun…

***

Bir soru:

BTSO’nun mesleki eğitim alanındaki faaliyetleri ve sonuçları bir kitapta toplanıp Türkiye’ye model olarak sunulabilir mi?

Bu arada mesleki eğitim alanında yürütülen çalışmaları bizlere aktararak farkındalık oluşturan BTSO Basın Ekibinde görevli iki değerli meslektaşım Osman Tüysüz ve Selahattin Budakoğlu’na teşekkür ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.