SON DAKİKA
Hava Durumu

AMSTERDAM’IN GÜLÜ

Yazının Giriş Tarihi: 12.04.2022 13:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.04.2022 01:51

Sadık Yemni-Everest Yayınları

Yazar Sadık Yemni’yle beni Sahaf dostum Süleyman Kaymaz tanıştırdı. Kendisinden akıcı bir polisiye kitap istediğimde bana Sadık Yemni’nin “Amsterdam’ın Gülü” kitabını uzattı. Kitabı elime aldığımda yazarın Hollanda’da yaşadığını okudum. Kitabın ilk baskısı 1996 yılında yapılmış. Elimdeki 2003 yılında yapılan ikinci baskısıydı.

1951 doğumlu yazar, Ege Üniversitesi kimya mühendisliği bölümünde okurken, okulunu bırakıp Hollanda’ya gitmiş. Orada 1981-1989 yılları arasında tren yolu köprülerinde bekçilik yapmış. Uzun kış aylarında insanlardan uzak bekçiliği yaparken, yalnızlığı onu kalemi eline almaya zorlamış ve yazmaya başlamış.  Sekiz hikâyeden oluşan ilk kitabı 1987 yılında çıkmış. Yazar, Flemekçe (Dutchça) ve Türkçe çok sayıda kitap yazmıştır. 12 kitabı Türkçeye çevrilmiş.

Yolum dört yıl önce Hollanda’ya düşmüştü. Gitmeden önce Amsterdam şehrini tanıtan bir gezi kitabı almıştım.  Elimde rehber, günlerce şehri yürüyerek dolaştım. Müzeleri, parkları gezdim. İlk gezdiğim yer, ünlü ressam Rembrant’ın eviydi.

Kitabı elime aldığımda bu yüzden biraz mesafeli yaklaştım. Ama kitabı elime aldığımda hikâye tek kelime ile aktı. Bir solukta bitirdim desem yalan olmaz.

Olay, kızı kaybolan Sabri Bey’in yerel bir Türk kanalında program yapan Orhan Demir’i bulmasıyla başlar. Orhan Demir’in Amsterdam yeraltı dünyasındaki Türklerle teması vardı.

Baba, kızı Selma’yı bulması için Orhan Demir’e yüklü bir para teklif eder. Orhan, araştırmalarına başlarken Selma’nın arkadaşı Aysel onu bulur. Aysel’le buluşan Orhan, iki Türk gangsterinin onu takip ettiğini fark eder. Olaylar hızla gelişir. Orhan, mikrop lakaplı arkadaşından yardım ister.

Orhan, Aysel’i sıkıştırınca büyük sır ortaya çıkar.  Selma, sevgilisi Levent, Aysel ve Mine “Gölgeler” adında bir araştırma grubu kurmuşlardır.

Gölgeler, Hollanda gazete ve dergilerinde yer alan Türk karşıtı haberleri inceleyip, bu haberlerin temelinde yer alan ırkçı söylemlere karşı mücadele edeceklerdi. Grubu örgütleyen ve Selma’nın sevgili olan Levent’in kurşunlarla delik deşik edilmiş cesedi Selma’nın kaybolmasından birkaç gün sonra bulunmuştu. Levent ve Selma tatile gidecekleri gün kaybolmuşlardı.

Grup, çalışmaları için para kaynağı ararken aralarına yeni katılan ve kumar borcu olan Fehmi’nin önerisiyle onun çalıştığı bir Türk kafesini soyarlar. Kafeden aldıkları para umdukları paranın çok altındaydı. Ancak soydukları kafedeki kasadan iki kilo da kokain çıkar. Levent, kokaini paraya çevirmek ister. Levent, kokaini paraya çevirdiği gün öldürülür.

Kitapta Amsterdam’da bildiğim, gezdiğim yerleri okumakta hoştu.

Yurt dışına giden Türkler arasında çok sayıda yazar ve sanatçı çıkmıştır. Ama polisiye yazan ve bu denli başarılı çalışma ortaya koyan çok az yazar olmalı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.