SON DAKİKA
Hava Durumu

Hariri ne diyor?

Yazının Giriş Tarihi: 04.07.2022 11:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.07.2022 11:45

Hariri'nin son kitabını Homo Deus’u yeni okudum. Kitap 2016 yılında yayınlanmış. Ben Eylül 2017 yılında basılan 9. Baskısını okudum. Genelde çok yaygarası koparılan kitaplara ve yazarlara biraz soğuk bakıyorum. Ama yeni kitabını çıkınca hemen okurum. Hariri, yeni emperyalizmin sözcülerinden bir düşünür.

Haririri’nin Sapiens kitabını da geç okudum. Savunduğu fikir, şimdi cinayet ve şeker gibi hastalıktan ölenler savaşlarda ölenlerden fazla olduğunu, geçmişte insanoğlunu kıran kıtlık ve hastalıkların kontrol altına alındığını ve ulus devletlerin zayıfladığını yazıyordu.

Bu kitabında ise yeni bir dini anlatıyordu, HÜMANİZM. Ve yeni bir tehlikeye dikkat çekiyordu, robotik insanlar.

DARVİNİZM’in yükselen burjuvazinin diniydi. Ülkemizde maalesef Sosyoloji, Mantık, Felsefe, Psikoloji, Antropoloji gibi bilimler gelişmedi. Şimdiyse esamesi bile  okunmuyor.

Bu alanlarda maalesef kopyacılık hâkim. Batıdan, bakışı aynen alınmış. Ama, Batının sosyolojisi bilinmeden. Burjuvazi kilise ve dinle mücadele etti. Bu din, kilisenin uydurduğu Hristiyanlık ve tahrif edilmiş, eklemeler yapılmış Tevrat Museviliği. Zaten Tevrat’a eski Ahit, mektuplar kısmına yeni Ahit diye adlandırılır. Kısacası Avrupa’daki din ve din anlayışı, İslam dininden farklıdır.

Adamların inanmadıkları kitapta Davut Peygamberin “zina” yaptığını yazıyor”, daha fazlasını yazmama gerek var mı?

Biz de sağ olsun Diyanet İşleri Başkanlığı kurumlaşın devasa büyüklüğe ulaştıkça Deizim ve Ateizm yaygınlaşıyor. Din adına kölelik, cariyelik savunulursa; evlilik yaşının sosyal bir olgu olduğunu, ortalama yaşam süresinin 40-45 yıl olduğu zamanda 12-13 yaşında evlenilmesinin normal olduğunu unutup, ortalama yaşam süresinin 80 yıla çıktığı zamanımızda 6-7 yaşında 12-13 yaşında reşit olmamış kızların evlendirilmelerine din adına fetva veren din adamları arttıkça ülkemizde maalesef inançsızlık yayılıyor. Buna Diyanetin AKP çizgisine savrulmasını da ekleyebiliriz.

Avrupa’da eğitim ve hastaneler kilisenin elindeydi. Ayrıca toprağın yaklaşık dörtte biri kilisenin elindeydi. Yükselen burjuvazinin bununla hesaplaşması gerekiyordu, Darvinizm bu görevi üstlendi.

Batı’da dinin kaldırılmasını önleyen Bolşevik devrimidir. Dinsizler (!) Rusya’da iktidar olunca kapitalizm dini kullanarak Bolşeviklere karşı çıktı. Sovyetler yıkılınca Emperyalizmin dine ihtiyacı kalmadı.

Dan Brown’ın yazdığı/yazdırıldığı kitapları kurumsal bir yapı olan Katolik kilisesini hedef aldı.

Hariri, geçmişte dinin ne kadar etkili olduğunu, Firavunların 4 bin yıl önce Fayum’da dünyanın en büyük gölünü ve kanal sistemlerini insan gücüyle oluşturmasını örnek olarak gösterir. Bunu sağlayan halkın Firavuna olan dinsel inancıdır.

Hariri önemli bir noktaya dikkat çekiyor, itiraz-sorgulama-demokrasi kültürünün olmadığı, lidere itaat edilen yönetim anlayışının nelere mal olduğuna iki örnek veriyor. Çin’de 1958 yılında tarımda büyük atılım adı altında bir üretim planlaması yapılır. Hedefler istenir. Hedefler gelir, ona göre planlama yapılır. Ama gerçekleşme oranı %50 de kalır. Sonuçta kıtlık meydana gelir, milyonlar açlıktan ölür. Kuzey Kore’de yaşana büyük ihtimalle kıtlığın sebebi budur.

Benzer durum 1979-80 yıllarında yaşanır. Afrika’da gıda ihraç eden Tanzanya, toprakların plansız kooperatifleştirilmesi sonucu gıda ithalatçısı durumuna düşer.

Hariri kişi başına milli gelirde 56 bin dolarla Singapur’un olduğunu ama mutluluk endeksinde 12 bin dolarlık Kostarika’nın gerisinde olduğunu, ABD’de bireysel refah seviyesinin ellilerin düzeyinde olduğunu, Japonya’da yaşam memnuniyet ve memnuniyetsizliğin aynı olduğunu dile getiriyor. Gelişmişliğin yaşamı kolaylaştırmadığına örnek veren Hariri, “Günümüz Fransa nüfusunun ’u beslenme sorunlarının tehdidi altında yaşadığını” örnek verir. ABD için örnek vermeğe gerek yok, milyonlar sokakta yaşıyor.

Hariri 2012 yılında savaşlarda 120 bin kişi ölürken cinayetlerde 500 bin kişi öldüğünü anlatıyor. Şeker hastalığından ölen insan sayısı 1,5 milyon.  2010 yılında terörden ölen 7697 kişi, obeziteden ölen ise üç milyon.

Zaten savaşlarda nasıl bir dünya ise “İslam dünyası”nda oluyor. İnsanlar birbirini öldürmek için hadis buluyorlar. Kan dökmeyi, katliamları haklı göstermek için kullanılan ve Hazreti Muhammed’e atfedilen, “Müslümanlar 72,5 fırkaya bölünecek ve bunların biri cennete girecek” hadisi. Kimse, Peygamberimizin en sevdiği amcası Hazreti Hamza’yı öldüren adamı ve ciğerini yiyen kadını affettiğini anlatmıyor.

 Hariri devletler oluştukça, vatandaş ve devlet arasında iletişim arttıkça dinin etkisi azaldığını anlatıyor. Hariri, “Dinin öldüğünü, insanın Tanrı olduğunu” ve yeni dinin hümanizma olduğunu söylüyor. Artık “İbrahimi din” kurma projesi sona erdiğini anlatıyor.

Hariri liberal düşünce ve insanın özgür tercihine karşı bir tehlikeyi işaret ediyor. “Biyo teknoloji”, Artık gündemde İnsanın beyninin kontrolü ve beynin duygular yerine olgularla karar vermesi gerekiyor. Evlenirken duygu Ayşe derken, beyin hayır Fatma diyecek.

Bu belki iyi bir şey olabilir.  Ama süreç içinde insanlar yarı robot insanlara dönecek. Onlarda şanslı olanı. İnsanları yönetecek yapay beyinlerin genetik hastalıklı, yaşlıları, tüketemeyen insanları yok edeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. İnsanoğlu mevcut iletişim araçlarıyla rahatça ikna edilecek.

Google, facebook ve watsap gibi ağlar insanların davranışlarını kaydediyorlar. Bunlar değerlendiriliyor ve insanı yönlendiren algoritmalar oluşacak. Bunlar bizi zamanla yönetmeye başlayacaklar.

Hariri, insanlar üzerinde deneyler yapıldığı, ABD’de bu konuda kısıtlamalar olduğunu ama Çin’de kısıtlama olmadığını, Çin’in bu alanda öne geçebileceğine dikkat çekiyor. Çin insanları kameralar ve yapay zekayla ne yaparsalar kontrol ediyor. Üstelik Çin’de demokrasi geleceği olmadığı için süper beyinler için para ve kendilerine sağlanan ayrıcalıkları önde tutuyorlar.

Bu süreçte doğal olarak insan sayısının azaltılması gündeme gelecektir.

Bunlar dünyada tartışılırken ülkemiz neyle uğraşıyor:

-Etkisiz bir meclisin olduğu, Türk usulü başkanlık,

-Başkana muhalif olanların hain olduğu söylemi,

-Türkiye’yi çağdaş medeniyet seviyesine çıkaracak süper beyinlerimiz çalışma ortamı yaratılmaması, et beyinli yöneticilerin (kamu-özel sektör-üniversiteler) yüzünden müthiş bir beyin göçü,

-Kanunların uygulanmaması, sürekli sistemin değişmesi, hukuk kavramının oluşmaması, yarına güvensizlik yüzünden ülke dışına sermayedar ve sermaye kaybı,

-Yandaş inşaat şirketlerine sonsuz destek,

-Beton, inşaat, ihale,

-Yasaklar, muhalif gazetecileri hapse atma,

-Maliyeti açıklanmayan özel mi, devletin mi olduğu belli olmayan şehir hastaneleri,

-Kimse geçmese de parası ödenen köprüler, geçitler, yollar,

-Uçaklar konmasa da ödeme yapılan hava alanları,

-Tarikatçılardan seçilen ama bilimsel faaliyetleri son derece yetersiz rektör ve dekanlar,

-Orta öğrenimde imam hatipli sayısını %25’e çıkarma…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.