SON DAKİKA
Hava Durumu

Osman Gazi Tarihi Kent Koşusu dair!

Yazının Giriş Tarihi: 22.04.2024 12:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.04.2024 12:14

21 Nisan 2024 Pazar günü 16. Osmangazi Tarihi Kent Koşusu icra edildi. Fethi şenlikleri kapsamında düzenlenen bu koşu vasıtasıyla Bursa'nın ulusal ve uluslararası tanıtımına fayda sağlamak amaç ediniliyor.

Söz konusu organizasyonun 15 kilometre koşusuna katılan bir vatandaş olarak gözlemlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle böyle bir organizasyonun yapılıyor olmasından büyük memnuniyet duydum. Bursa'ya ve Osmangazi'ye katkı sağladığı şüphesizdir. Organizasyonun planlanması ve koşunun icrasında başta Osmangazi Belediyesi olmak üzere sorumluluk alan Türkiye Atletizm Federasyonu yetkilileri, polislerimiz, zabıtalarımız, sağlık çalışanlarımız ve temizlik görevlilerimizin büyük bir fedakarlıkla görevlerini yerine getirdiklerini müşahede ettim.

Bu faaliyetin sorunsuz ve kazasız sonuçlanmasında emekleri büyüktür. Hepsini ayrı ayrı kutluyorum.

Bir sonraki etkinliklere ışık tutması açısından naçizane bazı önerilerimi bu sütunlara taşımak istiyorum...

Madde madde paylaşacak olursam;

1-Malum Bursa’nın plaka kodu 16... Dolayısıyla koşu mesafesinin, 15 km değil, 16 kilometre olması daha uygun olacaktır.   

2-Kayıtları ücretsiz yapmak yerine, cüz’i bir miktar da olsa bir katılım bedelinin alınıyor olması organizasyonun kalite algısını yükseltecektir.   

3-Halk koşusunun 4 km olarak planlanması uygun. Fakat buna kayıtlı sporcuların yanı sıra tüm halka kayıt yaptırmadan katılım hakkı tanınması gibi protokolün de koşuya dahil olması, organizasyona tam anlamıyla bir şenlik kimliği kazandıracak ve etkinliği daha kıymetli kılacaktır.   

4-Bir de “gızanlar/ çocuklar koşuyor” bölümü konularak, 400 m’lik bir parkur ile 3-12 yaş grubundaki çocuklarımızı da bu heyecana dahil etmek mümkün olabilir. 23 Nisan arifesinde çocuklar için de bu anlamlı olacaktır.   

5-16 km etabı için, koşu güzergahı kesinlikle tekrar gözden geçirilmesi gerekir. Tabii ki güzergahın mümkün olduğunca tarihi ve turistik yerlerden geçirilmesi gerekiyor. Ayrıca başlangıç noktası rakım olarak varış noktasından daha yukarıda olursa; koşu bitiş çizgisine doğru sporcular için daha keyifli hal alacaktır.   

6-Hisar bölgesi maalesef bilinçsiz şehirleşme nedeniyle, tarihi kimliğinden uzaklaşmış durumda. Koşu sırasında yer yer yıkılıp, delinen ve üzerine gecekondu tarzı evler dikilen tarihi surlarla karşılaşıyorsunuz. Neticede bunlar yeni yapılmadı ve bu koşu 16 yıldır icra edilmekte, bugüne kadar bu bölge ile ilgili yeterince tedbir alınmamış olmasını da ilgisizlik olarak görüyorum. Eğer uluslararası bir organizasyon ile Osmangazi ve Bursa'nın tarihi yapısını anlatmak istiyorsanız buna benzer kötü görüntüleri derhal ortadan kaldırılması ve tarihi dokuya uygun hale getirilmesi gerekir.  Surlarda restorasyonu yapılan yerler mevcut fakat daha geniş bir vizyon ile hareket edilmesi gerekir.   

7-Daha önce katıldığım Berlin ve Bakü yarı maratonlarında katılımcı sayısı onbinleri geçmekte, bizim icra etmiş olduğumuz organizasyonda ise 15 kilometre koşusuna bin 154 kişinin katılmış olması çok düşük bir rakam olarak değerlendirilecektir. Bu rakamın arttırılması için belediye ve sivil toplum kuruluşlarının sporcu sayısını arttıracak gayreti göstermesi gerekir.   

8-Berlin yarı maratonu koşarken Berlin'in tarihi güzellikleri ile beraber koşu sırasında sergilenen çeşitli müzik etkinlikleri bando veya amatör müzisyenlerin konserleri harika oluyor, bu tablo sporcuların motivasyonu da artırıyordu. Bu türden etkinlikler, Osmangazi Tarihi Kent Koşusunu daha çekici kılacağı gibi katılımı da arttıracaktır.   

9-Koşu sonunda dağıtılan bulgur pilavına bir anlam veremedim. Sponsor firmalar vasıtasıyla makarna dağıtımı daha mantıklı olurdu. Fakat en azından sporculara birer muz verilmesi sporcu sağlığı açısından da daha faydalı olacaktır.                

10-Koşu güzergahı boyunca su dağıtım noktalarından 200 metrelik alanda temizlik görevlilerinin ve çöp poşetlerinin konulması; atık pet şişe ve bardakların, arkadan gelen sporculara tehdit veya risk oluşturmasının önüne geçilmiş olacaktır.                   

11-Koşu güzergahının İzmir-Ankara karayolunun kuzeyine geçirilmemesi konusuna da değinmek istiyorum. Nedense Bursa nüfusunun çoğunluğu burada yaşamasına karşın buralar sanki yok gibi görülmekte.  Demek ki şehri yönetenlerin, organizasyon planlayanların, idarecilerin utandığı bir durum var ki güzergah demiryolu altı diye anılan bölgeye uğramamaktadır. Aslında koşu güzergahı şehrin kuzeyine de geçebilir, güzergah Botanik Park bölgesinden istifade edilerek daha keyifli bir koşu haline getirilebilir.

12-Bu sene 16.sı yapılan Tarihi Kent Koşusunun daha yıllarca yapılabilmesi için şehrimizin önemli sorunlarının da çözülmesini gerektirir. Osmanlı Devleti'nin başkentliğini yapmış olması ile birlikte, Yunan işgaline maruz kalarak daha sonra şehrin işgalden kurtarıldığı dönemi de anlatacak, hissettirecek bir koşunun organizasyonu daha anlamlı ve faydalı kılacağını değerlendiriyorum.

13-Son olarak verilen tişört ve madalyaların gerek model gerek malzeme kalitesi açısından fevkalade güzel olduğunu da belirtmek isterim. Tekstil şehri Bursa'ya da bu yakışır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.