SON DAKİKA
Hava Durumu

Gönül Kahvesi: Bizden iki güzel kelime

Yazının Giriş Tarihi: 30.06.2022 17:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.06.2022 05:04

Ne zaman kahve dense aklıma “kara benizli kara yazgılı” bir içecek gelir.

Gerçekten de bugün petrol nasıl dünya piyasalarının tek belirleyicisi ise, geçmişte de kahve, şeker ve kakao aynı işlevi görüyordu.

Nasıl günümüz dünyasında petrolün çıktığı coğrafyalar enerji hakimiyetini esas alan küresel devletler tarafından kana boğulurken, kapitalizmde şekerin, kahvenin ya da kakaonun da yazgısı aynıydı.

O yüzden “Kahve” dendiğinde Batı’nın sömürgecilik ve kölelik düzeni bir film şeridi gibi gözümün önünden geçer. Öyle ki çok değil bundan 200 sene öncesine kadar kahvenin, köle ticaretine dayalı olarak tarımı yapılan en önemli ürün olduğunu düşünecek olursanız, ne demek istediğim daha iyi anlaşılır diye düşünüyorum.

Yani sizin anlayacağınız kahvenin, acı, zulüm ve esaretle birlikte tüm dünyayı dolaştığı yıllarda, emperyalizmin hüküm sürdüğü Batı diyarlarındaki kara yazgılı ürünün kaderini en azından bizim coğrafyamız için bir Osmanlı Valisi değiştiriyordu.

Osmanlı Devleti’nin Yemen Valisi Özdemir Paşa’nın hayran kaldığı bu lezzeti İstanbul’a taşıması, yeni bir hazırlama yöntemiyle pişirmesi ve sonradan başına bir de “Türk” kelimesi eklenmesi kahveyi; dostlar ağırlanırken hatır/gönül nişanesine dönüştürdü. Bu topraklarda dilimizden düşürmediğimiz “Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı olur” cümlesi de bu güzel kültürün bir kanıtı değil mi?

Bu arada “hatır/gönül” denilince;

Biliyorsunuz Türkçede kullandığımız gönül kelimesinin diğer dillerde ne yazık ki karşılığı yok!

Ne yazık ki diyorum çünkü sömürgeci Batı’nın inşa ettiği medeniyetten böyle bir kelime üretmesini de bekleyemezsiniz…

Bunları niye yazdım;

Adaşım ve arkadaşım Sibel Aksoy’un davetiyle Gönül Kahvesi Özlüce Şubesi’nin kapısından içeri girerken, tabelayı görünce kendi kendime mırıldandım, “Gönül ve kahve bizden ne güzel iki kelime” diye…

Ardından Özlüce Gönül Kahvesi İşletme Sahibi Sinan Özyalçın, İşletme Müdürü Hüseyin Yılmaz’ı tanıma fırsatı buldum.

Gönül Kahvesi, Türkiye’nin tek butik zincir kahve evi. Türk kahvesindeki tadı ve lezzeti, kendi geliştirdiği özgün ürünleriyle hizmet vermekte…

Şimdilerde Özlüce’deki tesisin üst katını da düzenleyip toplantılar, grup kahvaltıları, baby shower partileri, doğum günü partileri gibi organizasyonlara hazır hale getirmiş.

Toplu buluşmalar için teknolojik altyapısıyla da desteklenen “Gönül Kahvesi Özlüce Etkinlik Salonu”nda aynı anda 50 kişi ağırlanabilecek.

Bu arada yolunuz düşerse Gönül Kahvesi’ne;

Gönül harmanı, orta kavrulmuş, sütlü çikolatalı, damla sakızlı, keçiboynuzlu, kakuleli ve tarçınlı Türk kahvesi gibi çeşitleri mutlaka tatmalısınız.

Lakin yukarıda da belirttiğim üzere gelenek ve kültürümüze aşılanmış kahve 40 yıllık hatırı olan vefa göstergesinin simgesi haline geldiği için birlikte bu lezzeti tattığınız insanları ona göre seçin…

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.