SON DAKİKA
Hava Durumu

Kararı Bursa halkı verecek!

Yazının Giriş Tarihi: 09.05.2024 00:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.05.2024 00:58

Türkiye’de 31 Mart yerel seçimlerinden sonra Bursa’da çok sayıda belediye el değiştirdi. Yeni seçilen belediye başkanları, önceki dönemden devreden borç miktarının duyurmaya başladı.

Mustafakemalpaşa ve Yenişehir’de borç yükü afiş halinde belediye binalarına asıldı.

İktidar değişikliği olmayan belediyelerde bu yönde girişimler olmasa da Mudanya ve Nilüfer örneğinde olduğu gibi personel maaşlarının ödenemediğine dair yakınmalar mevcut…

***

Haliyle yerel siyasete malzeme yapılan “Borç yükü”; halef-selef başkanlar arasında ciddi tartışmalara neden oldu.

Büyükşehir Belediyesi’nde olduğu gibi…   

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, İl Balkanı Nihat Yeşiltaş, Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız’ın da katıldığı basın buluşmasında borç miktarını açıkladı.

Bozbey, önceki dönem başkanı Alinur Aktaş’ın 7,1 milyar olarak açıkladığı borcun şu an 25 milyarı TL’yi aştığını söyledi.

Büyükşehir ve iştiraklerindeki hesap incelemelerinin yüzde 70 oranında tamamlandığını, daha BUSKİ’ye sıranın gelmediğini dile getiren Bozbey, belediyedeki muhasebe sistemini de ‘matruşka’ya benzetti ve dedi ki:

"Bilirsiniz ki Rusların matruşkası var. Açıyoruz, tam çözdük diyoruz, içinden bir tane daha çıkıyor. Onu çözdük diyoruz, birden bir tane daha çıkıyor. Yani bir matruşka gibi..."

Devamında “Borçlar biner biner değil, milyon milyon değil, milyar milyar artıyor. Peki bu para nerede harcandı? Bir karış metro mu yapıldı? Trafik sorunu çözüldü de bu para mı harcandı? Sahillerimiz mi güzelleşti? Büyük ölçekte kentsel dönüşüm yapıldı da oraya mı harcandı? Bursa’nın planlama sorunu mu çözüldü? Nereye gitti bu paralar” diye sordu.

Dikkat çeken bir açıklaması da “Bursa Büyükşehir Belediyesi sosyal medya hesaplarını devraldıktan sonra yapılan incelemelerde ‘Atatürk’ ve ‘30 Ağustos’ kelimeleri bu hesaplarda kısıtlanmış. Çok şaşırdım” şeklinde idi.

“Hemşerilerimiz merak etmesin. Milli ve dini bayramlarımız artık Bursa’da özgürce, coşkuyla ve huzurla kutlanacak” vurgusunu yaptıktan sonra Bozbey, “Bursa’nın ve Bursalıların hakkını koruyacağımıza dair söz vermiştik. Kimse merak etmesin. Bize güvensin. Biz buradayız. Tecrübelerimiz ve liyakat sahibi ekiplerimizle bu işin de üstesinden geleceğiz. Bursa’mızı ve Bursalıları gülümsetecek projelere imza atacağız. Gülümseyen Bursa için biz varız, biz hazırız” dedi.

***

Mustafa Bozbey’in basında da yer alan bu açıklamalarının ardından 1,5 dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı, 3 dönem de İnegöl Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Alinur Aktaş’ın cevabı gecikmedi.

AK Parti Bursa İl Başkanlığı’nda partisinin İl Başkanı Davut Gürkan ile birlikte basının karşısına geçti Aktaş...

Önce İl Başkanı Davut Gürkan, konuştu:

“Biz isterdik ki güzel Bursa’mızın adı projelerle anılsın. Vatandaşa dokunacak işler, yatırımlarla anılsın. Bursa’mızın adı günlerdir; alışık olmadığımız adam kayırmacılığıyla liyakatsizlikle, aile belediyeciliği ile anılmaya başladı. Şunu net ifade etmemiz gerekiyor, aslında biz sayın Başkanı çok iyi tanıyoruz. Önceki belediye döneminden, ama şimdi onu tüm Türkiye tanımaya başladı. Bozbey daha başkanlığının birinci ayında icraatlarıyla Bursa’nın adını ve itibarını karaladı…”

İl Başkanı Davut Gürkan, Bozbey’e bir de Büyükşehir Belediye Meclisi’nin mevcut sandalye dağılımındaki Cumhur İttifakı’nın üstünlüğünü hatırlattı ve halkın kendilerine de denetim görevi verdiğinin unutulmaması gerektiğini ifade etti.

Ardından sözü Alinur Aktaş aldı...

Bozbey'in belediye borçlarıyla ilgili bir algı oluşturmak istediğini dile getirdi ve doğru söylemediğini ileri sürdü.

Bozbey’in “Şimdilik 25 milyar TL” dediği borç miktarının gerçekle bağdaşmadığını dile getirdi...

“Devir teslim öncesi içeride işlemlerin sürdürüldüğünden bahisle gizli kapaklı işler algısı oluşturan şahsa ‘işte Halep işte arşın’ diyoruz. Yalın belediyecilik ortaya koyan ilk ve tek belediyeyiz. İsrafın önlenmesi ve kamu kaynaklarının en verimli şekilde kullanılmasında başarılar elde ettik. Bozbey dersine iyi çalışmamış” diyen Aktaş, sonrasında Büyükşehir, iştirakler ve BUSKİ’nin borç miktarının tek tek basınla paylaştı.

Kendisinin seçim öncesi 7,1 milyar TL olarak “sadece Büyükşehir Belediyesi’nin borcunu” açıkladığını, bu durumu da Büyükşehir olarak özellikle vurguladığını anlatan Aktaş, Bozbey'in algı, yalan ve iftiralarla gündemi değiştirmek istediğini öne sürdü.

İştirakler ve BUSKİ’yle birlikte Büyükşehir Belediyesi’nin toplam borcunun 25 değil, yatırım kaynaklı 20 milyar TL olduğunu ifade etti ve ekledi:

“Türkiye’de böyle bir büyükşehir bütçesi bulmanız mümkün değil. Borç 7 milyardan 25 milyara çıkıyor algısının etik dışı. Yıllık 47 milyar 900 milyon TL bütçesi olan belediyenin şirketlerle 20 milyar 224 milyon TL borcu var. Buna da baktığınızda tüm bütçenin yüzde 41’lik kısmına tekabül eder ki, devraldığımızda bütçenin 1,37 katıyken, üçte biri düştüğü ortada. Bu tablo yeni hizmetlere engel olabilir mi? Birileri önümüzdeki dönem başarısızlıklara karşı asılsız iddialarda bulunuyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin BUSKİ ve tüm şirketlerinde 4 milyar liralık satışa hazır gayrimenkulü var. Büyükşehir ve BUSKİ’nin 2 milyar liralık alacağı var. 6 milyar lirayı, 20 milyardan düşerseniz 14 milyara düşer. Algı şu; bütçe 45 milyar, evet bu bir yıllık bütçe. 47 milyar 900 milyon. Sizin borcunuz 2048’lere kadar dayanan bir borç. Başkana bir soru sormak istiyorum. 2019 yılında Nilüfer belediye başkanlığını devrederken bütçen ne kadardı ne kadarlık borçla teslim ettin? Çık burada paylaş. Var mı yüreğin. Asla yok…"

Sosyal medya hesaplarında yapıldığı öne sürülen “Atatürk ve 30 Ağustos” kısıtlamasına da cevap verdi Aktaş…

“Ben Büyükşehir’in sayfasını, twitter, instagramını bilmem. 2019’da 30 Ağustos’ta yaptığım konuşmayı kamuoyuna yansıtan bunlardı. Bu isimlerle başlık açıp hakarete varan, küfre varan söylemlerde bulunuyorlardı. Bunlarla alakalı arkadaşlarımız kısıtlama getirdiler. Ben 10 Kasım törenlerini kaçırmadım. Cumhuriyet Bayramın da en iyi tören düzenleyen benim. 30 Ağustos’taki yaptığımız film herkesin gözünü yaşarttı. Benim bu değerlerle hiçbir problemim yok. Rahmetli Atatürk bu ülkenin kurucu değeridir. Ben de makamda olduğum sürede bu şekilde ifade ettim…"

***

Bakalım “Borç yükü” üzerine halef-selef başkanlar arasında yaşanan bu tartışmalar Bursa halkında nasıl bir karşılık bulacak!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.