SON DAKİKA
Hava Durumu

Olur mu? Olmalı!

Yazının Giriş Tarihi: 18.05.2022 18:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.05.2022 06:23

“İstersen olur… Yaptıysan yine yaparsın…” şeklinde başlayan cümleleri genelde arkadaşımızı, evladımızı, eşimizi motive etmek amacıyla kullanırız.

Peki bir şehir veya bir millet geçmişte başardığı, hatta dünyada ilk kez imza attığı bir işi, yeniden başarmak için topyekun bir irade ortaya koyamıyorsa ne yapmak gerek?

Örneğin kalite konusunda…

Tarih 1502… Yer Bursa…

Osmanlı Devleti’nin Sultanı II. Bayezid, ölçme ve standartlaşma başlığında dünyadaki ilk kanununu yayınlıyor.

Yani Kanunname-i İhtisabı Bursa Fermanı’nı…

Kanunun sadece yayınlanmakla kalmıyor, bütün bir ülkede her bölgenin özellikleri ve üretim çeşitlerine göre ciddiyetle uygulanıyor.

Sanayi mamulleri, hayvan ürünleri, orman ve deri ürünleri, tarım-tahıl ürünleri, mücevherat, her türlü sebze/meyve, tuz, ekmek, yumurta, et, süt, yoğurt, peynir, tekstil gibi o dönem için tüketilen ne varsa hepsine ayrı ayrı getirilen kalite standartlarına uyulup uyulmadığı da denetleniyor.

Denetimlerde ise ekmeğin ağırlığından pişirme şekline, meyve sebzenin olgunluğunun tarifinden fiyatlarına ve taşınma ücretlerine, tüm ürünlerin hammaddelerinin tarifinden üretileceği şekil ve boyutlarına kadar birçok standart dikkate alınıyor.

***

Gelelim bugüne…

Evet TSE gibi çok ciddi bir kuruluşumuz var.

Lakin tüketici ve üreticide kalite ve standart konusundaki bilinç ortada…

Kalite konusundaki boş vermişlik; geçmişinde dünyaya kalite dersi veren bu ülkenin kalkınma hedeflerine zarar veriyor…

Kaynaklarında israfa neden oluyor…

Milletin geleceğinden çalıyor…

Böylesine önemli bir başlıkla ilgili yoğun çaba harcayan, tüketiciyi ve üreticiyi bilinçlendirmeye çalışan bir sivil toplum kuruluşu var Bursa’da…

Israrla “yerli, kaliteli ve milli üretim” diyorlar…

Bu çağrıya sadece Bursa’nın değil bütün Türkiye’nin ses vermesini istiyorlar…

“Fasonculuk, tedarikçilik, taşeronculukla sanayi olmaz. Türk sanayisi, kurumsallaşmalı, markalaşmalı, kendi markası ile üretim yapmalı, nitelikli ve katma değeri yüksek ürünler üretmeli ve ihraç etmeli...” şeklinde haykırıyorlar…

Evet, tahmin ettiğiniz gibi kısa adı KALBİR olan Kalite Birliği Derneği’nden bahsediyorum…

***

Bundan 520 yıl önce kalitenin başkenti olan Bursa’nın yeniden bu unvanı taşımasını isteyen KALBİR Yönetimi büyük çabalar harcıyor.

“Kalite Ordusu” adını verdikleri eğitim programıyla bu alanda hem tüketiciyi hem de üreticiyi bilinçlendirmeye çalışıyorlar.

Mustafa Karaman’ın başkanlığındaki KALBİR Yönetimi, Sağıroğlu Et Lokantası’nda düzenledikleri basın toplantısında önce 14. Dönem Kalite Ordusu’nun tanıtımını yaptı, ardından Bursa isminin “Kalite Şehri Bursa” olarak “TBMM’de kabul edilmesi” çağrısını dillendirdiler.

Basının da büyük ilgi gösterdiği toplantıda KALBİR’in geçmiş dönem başkanı ki- kalite konusundaki emekleri takdire şayan- Prof. Dr. Erkan Işığıçok, KALBİR Onursal Başkanı Ferudun Baykara, Kayapa OSB Başkanı Yalçın Toy ve Emekli Vali Yardımcısı İsmail Demirhan da mevcut Başkan Mustafa Karaman ile birlikte kameraların karşısına geçti.

***

Konuşmasında öncelikle “Bizler temiz kalitenin temsilcisi olan TSE'den yana tarafız. TSE varken, yancıya, yalancıya, yabancıya gerek yoktur” vurgusu yaptı Mustafa Karaman…

Ardından “Biz temiz kalitecileriz. Peki, kirli kaliteci var mı?” diye sordu ve şöyle devam etti:

“Var, hem de kaliteyi öyle bir kirletiyor ki piyasayı kalite algısını kalite ordusunu pisleterek, her yıl ülkemizin 5 miyar dolar parasının yurt dışına gitmesine sağlıyorlar. Biz bu anlayışa dur demek için kurulan bir STK’yız. Bizler tüketici ve sanayiciye çağrı yapıyoruz. Kaliteyi tercih ederek ülkemizin kaynaklarının yurt dışına çıkmasını engelleyebilirsiniz. Kaliteli ürün üreterek ülkemizin gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. TSE belgeli ürünleri tercih etmeliyiz…

***

Bursa isminin “Kalite Şehri Bursa” olması çağrısına gelince…

Karaman, tam 42 gerekçeye dayandırarak başvurdukları Türk Patent Enstitüsü’ne Bursa’nın adını ‘Kalite Şehri Bursa’ olarak tescil ettirdiklerini söyledi…

Karaman, şimdi ise Atatürk’ün manevi başkenti Bursa’nın ismine, TBMM’den Kalite Şehri Bursa unvanının eklenmesini istediklerini açıkladı.

Ve bu hedef için gerek Bursa'da gerekse Ankara'da özellikle siyasilerin kapısını çalacaklarını duyurdu…

Peki olur mu?

Bence olmalı!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.