SON DAKİKA
Hava Durumu

#Nazım Hikmet

Söz Bursa - Nazım Hikmet haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Nazım Hikmet haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Usta yazarlar, Nâzım Hikmet’i anlattı Haber

Usta yazarlar, Nâzım Hikmet’i anlattı

Dünya ve Türk edebiyatına sayısız eserler kazandıran şair ve yazar Nâzım Hikmet, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Nâzım Hikmet Yılı’ etkinlikleriyle anılıyor. Tayyare Kültür Merkezi’nde Nahit Kayabaşı’nın yöneticiliğinde düzenlenen programda, Sevgi Özel ‘Putları Yıkan Şairimiz Nâzım Hikmet’, Turgay Fişekçi ‘Çizgilerle Nâzım Hikmet’, Göksel Aymaz ‘Bir Ulu Irmak’ ve Atilla Birkiye ‘Bulutlar Piraye Piraye Diye Geçiyor’ ile ‘Şair İstanbul’daydı’ adlı kitaplarının oluşum serüvenini anlattı. Nâzım Hikmet’in hapse girdiğinde bile tanınmış biri olduğunu, kitaplarının basıldığını, plaklarının okunduğunu söyleyen Sevgi Özel, Nâzım’ı yargılatan aracın dili olduğunu belirtti. Nâzım’la ilgili yayınlanan sayısız kitabın ortak tümcesinin ‘dili çok iyi kullanması’ olduğunu ifade eden Özel, Nâzım’ın diliyle ilgili yaptığı araştırmalarda karşılaştığı notları paylaştı. Nâzım’ın Türkçeye katkılarının çok uzun süre fark edilmediğini belirten Turgay Fişekçi, birçok ülkeye, düşünce ve edebiyat dünyasına katkısı olan bir insanın dil konusunun pek öne çıkmadığını ifade etti. Türkçe’nin arılaşmasını devrimci görev olarak gördüğünü anlatan Fişekçi, yazdığı kitabın hikâyesinden bahsetti. Kitabının ortaya çıkış sürecini anlatan Göksel Aymaz, evrensel kültür teorisinin birikimiyle dünya şairi olan Nâzım Hikmet’i incelemek istemesiyle akademik çalışmasının ortaya çıktığını söyledi. Çalışmanın ‘Memleketimden İnsan Manzaraları’na odaklandığını belirten Aymaz, Nâzım’ı hala çok iyi bilmediklerini dile getirdi. Atilla Birkiye de Nâzım Hikmet’in hayatından alıntılar yaparak kitaplarının ortaya çıkış evresini anlattı. Söyleşinin ardından Sevgi Özel, Turgay Fişekçi, Göksel Aymaz ve Atilla Birkiye, katılımcılar için kitaplarını imzaladı.

Usta yazarlar Nâzım'ı yazma serüvenlerini anlattı Haber

Usta yazarlar Nâzım'ı yazma serüvenlerini anlattı

Dünya ve Türk edebiyatına sayısız eserler kazandıran şair ve yazar Nâzım Hikmet, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Nâzım Hikmet Yılı’ etkinlikleriyle anılıyor. Tayyare Kültür Merkezi’nde Nahit Kayabaşı’nın yöneticiliğinde düzenlenen programda, Prof. Dr. Haluk Oral ‘Nâzım Hikmet’in Yolculuğu’, Sinan Şanlıer ‘Nâzım’dan Eksik Kalanlar’ ve Güney Özkılınç ‘Nâzım’ın Bursa Yılları’ adlı kitaplarının oluşum serüvenini anlattı. Nâzım Hikmet hakkında söylenecek sözlerin hiçbir zaman bitmediğini ve her gün yeni bilgiler öğrendiğini söyleyen Prof. Dr. Haluk Oral, Nâzım Hikmet’in şiirlerini çok sevdiğini, bunları yazdıran sebepleri, Nâzım Hikmet’i ortaya çıkaran sebepleri araştırdığını ve kitaplarında bunlara yer verdiğini belirtti. Nâzım Hikmet’i ilk defa 13 yaşındayken okuduğunu ifade eden Sinan Şanlıer, 1990’da ve 2000’li yıllarda Nâzım Hikmet’in fotoğraf albümlerinin basıldığını, ancak kendisine göre eksik kaldığını anlattı. Bunun üzerine biyografi konusuna eğildiğini ve farklı kitaplara ulaşma imkanı bulduğunu belirten Şanlıer, kendisini kitap toplamaya başlarken bulduğunu, evinde bir süre sonra kapağında Nâzım Hikmet yazan 550 tane kitap olduğunu fark ettiğini dile getirdi. Nâzım’ı yaşamının 11 yılını geçirdiği Bursa’da anmanın başka bir duygu olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Güney Özkılınç, Nâzım Hikmet’in bir çekim merkezi olduğunu, Bursa Cezaevi’nde iken kentin ve dünyanın aydınlarını etkilediğini anlattı. Nazim'ın Bursa'da yazdığı ‘Karıma Mektup’ şiirini hatırlatan  Özkılınç, Che Guevara’nın cezaevinden annesine yazdığı mektubu ‘Mavi gözlerimde korkuyu görmek için boşuna bakacaklar Nâzım’a’ diyerek bitirdiğini anlattı. Nâzım Hikmet’in Bursa’da çok çok önemli anıları olduğunu ifade eden Özkılınç, Nâzım’ın çok önemli eserlerini Bursa’da bitirmesinden dolayı gurur duyduklarını söyledi. Söyleşinin ardından Prof. Dr. Haluk Oral, Sinan Şanlıer ve Güney Özkılınç, katılımcılar için kitaplarını imzaladı.

İznik Antik Tiyatrosu’nda Nazım Hikmet gecesi Haber

İznik Antik Tiyatrosu’nda Nazım Hikmet gecesi

Bursa Büyükşehir Belediyesi adına BKSTV tarafından Atış Grup sponsorluğunda düzenlenen 62. Uluslararası Bursa Festivali, vatan şairi Nazım Hikmet’in unutulmaz eseri “Şeyh Bedreddin Destanı”ndan uyarlanan “Bedreddin Oratoryosu”nu sanatseverlerle buluşturdu. Vatan şairini anma etkinlikleri şehrin dört bir tarafında devam ederken, Geniş Merdiven Orkestrası’nın 62. Uluslararası Bursa Festivali kapsamında İznik Antik Tiyatrosu’nda sahnelediği unutulmaz eser “Bedreddin Destanı Oratoryosu” izleyenler tarafından ayakta alkışlandı. Oratoryo, Nâzım Hikmet’in Şeyh Bedreddin Destanı’nın ilk bölümünden yapılan şarkı olan “Sedirde” ile başladı. Sanatçılar, 1400’lü yılların başında İznik Gölü kıyısındaki halkın yoksulluğunu tasvir eden şarkının ardından Şeyh Bedreddin’in Teshil isimli eserini yazmasını anlatan “İznik Gölü” bölümü ile devam etti. Geniş Merdiven Orkestrası, müziği, şarkıları, dansları, tiyatral sahneleri, projeksiyonu ve farklı anlatım öğelerini birlikte kullanarak bütünüyle bir sahne eseri sundu. Seyirciler, hem bir sahne eseri hem de muhteşem bir konser izlediler. Bedreddin Oratoryosu, bu zamana kadar İzmir, Seferihisar ve Yalova’nın yanı sıra Bedreddin ve Börklüce ayaklanmalarının önemli mekânları olan Karaburun ve Efes-Selçuk’ta sahnelenmiş olup, son olarak Bursa Festivali kapsamında İznik’te gerçekleştirildi. Oratoryoda yer alan eserlerin 15’i, bütünüyle bu oratoryo için 2009 ile 2023 yılları arasında Murat Mengirkaon ve Barış Yıldırım tarafından vokaller ve koro ile gitarlar, vurmalılar, lavta, keman gibi çalgılardan oluşan orkestra için bestelendi. Muhteşem gecenin sonunda, Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, epik oratoryo için sanatçılar Murat Mengirkaon ve Barış Yıldırım’a teşekkür ederek, festival plaketini sundu. Muhteşem bir mekanda güzel bir etkinlik ile Nazım Hikmet’i andıklarının altını çizen Pala, “Bu muhteşem etkinliğin gerçekleşmesine vesile olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e ve BKSTV yönetimine de teşekkür ediyorum. Bursalılarla bugün İznik’te sonraki günlerde tüm ilçelerde böylesine güzel etkinliklerde buluşmaya devam edeceğiz” dedi.

Şarkılarla, şiirlerle Nâzım Hikmet Haber

Şarkılarla, şiirlerle Nâzım Hikmet

Dünya ve Türk edebiyatına sayısız eserler kazandıran şair ve yazar Nâzım Hikmet Ran, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan çeşitli etkinliklerle anılıyor. 2024 yılını ‘Nâzım Hikmet’e adayan Büyükşehir Belediyesi, yıl boyunca şairin evrensel sesinin, devrimci ruhunun ve insanlık onurunu her şeyin üstünde tutan hayat görüşünün, kentin kültürel rotasına ışık tutmasını amaçlıyor. Etkinlikler çerçevesinde hazırlanan ‘Bursa’da Özgür Bir Gün’ adlı sergi, Tayyare Kültür Merkezi’nde ziyarete açıldı. Nâzım Hikmet’in Bursa’daki tek özgür fotoğrafını görme imkanı bulunan sergi, 3-9 Haziran tarihleri arasında ziyaret edebilecek. Yazar ve aynı zamanda Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı olan Güney Özkılınç’ın ‘Nâzım’ın Bursa Yılları’ adlı eserinde, Nâzım Hikmet’in Tayyare Kültür Merkezi’nde, arkadaşı Bursalı karikatürist Cemal Nadir’in açtığı sergiyi haber yapmak için 24 Mayıs 1936 tarihinde ilk kez kelepçesi olmadan muhabir olarak geldiği belirtiliyor. O günün anısına hazırlanan serginin açılışına, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Şafak Baba Pala, Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Güney Özkılınç, Proje ve Araştırma Sorumlusu Deniz Dalkılınç, Küratör Tuba Okat Koçak ve sanatseverler katıldı. Serginin açılışında konuşan Şafak Baba Pala, birçok şiirini ve mektuplarını Bursa’da yazan Nâzım Hikmet’i yıl boyunca çeşitli programlarla anacaklarını söyledi. Bir fotoğrafın hikayesinin anlatıldığını söyleyen Pala, serginin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, tüm Bursalıları ziyaret etmeye davet etti. Serginin açılışının ardından Tayyare Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Çok şükür yaşıyoruz-Şarkılarla, şiirlerle Nâzım Hikmet” konserine, sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. Hakan Pişkin ve Yeşim Koçak tarafından Nâzım Hikmet’in şiirleri okunurken, solistler Vedat Sakman, Gülcan Altan ve Jehan Barbur tarafından usta şairin eserleri seslendirildi. Nâzım Hikmet’e ait önemli dizeleri Bursalılar için seslendiren sanatçılar, gecenin sonunda dinleyenlerden büyük alkış aldı. Programın ardından Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Şafak Baba Pala tarafından sanatçılara ve gecede emeği geçenlere çiçek takdim edildi.

‘Mavi Gözlü Dev’ yıl boyunca Bursa’da anılacak Haber

‘Mavi Gözlü Dev’ yıl boyunca Bursa’da anılacak

‘Kurtuluş Savaşı Destanı, ‘Yatar Bursa Kalesinde’, ‘Memleketimden İnsan Manzaraları’nın da aralarında bulunduğu unutulmaz eserlere imza atan şair ve yazar Nâzım Hikmet Ran, aramızdan ayrılışının 61’inci yıl dönümünde tüm ülke genelinde olduğu gibi Bursa’da da çeşitli etkinliklerle anılıyor. Türk edebiyatına sayısız eser kazandıran, kaleme aldığı dizeleri şarkı olan usta şairi, Bursa Büyükşehir Belediyesi de 2024 yılını Nâzım Hikmet’e adayarak yıl boyunca gerçekleştireceği etkinliklerle anacak. Mavi gözlü devin, evrensel sesinin, devrimci ruhunun ve insanlık onurunu her şeyin üstünde tutan hayat görüşünün, kentin kültürel rotasına ışık tutmasını amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, Türk şiirinde çığır açan şiirlerinin rehberliğinde, söyleşiler ve atölyeler düzenleyecek. Okullarda Nâzım Hikmet tanışmaları, Bursa’nın sokaklarında ve meydanlarında Nâzım Hikmet okumaları yapılacak. Konserler, sinema ve belgesel gösterimleri, tiyatrolar ve sergilerle usta şair kentte ölümsüz kılınacak. Ayrıca yıl içerisinde basılmış bir esere ‘Bursa Büyükşehir Belediyesi Nâzım Hikmet Yılı Ödülü” de verilecek. ‘2024 Bursa Nâzım Hikmet Yılı’ kapsamında yapılacak olan etkinliklerin kamuoyuyla paylaşıldığı toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra Nâzım Hikmet Kültür Vakfı Genel Sekreteri Turgay Fişekçi, Bursa Nâzım Hikmet Yılı Danışmanı Yazar Atilla Birkiye, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Mehmet Yıldız ve Emin Direkçi, Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Güney Özkılınç, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Şafak Baba Pala ve basın mensupları katıldı. “Büyük bir vatansever şairdir Nâzım Hikmet” Bursa’nın Nâzım Hikmet’in izlerinin olduğu bir kent olduğunu söyleyen Başkan Mustafa Bozbey, bu yıl Bursalılarla birçok farklı bir etkinlikte hep beraber olacaklarını belirtti. Nâzım Hikmet’in ‘En güzel deniz, henüz gidilmemiş olandır. En güzel çocuk, henüz büyümedi. En güzel günlerimiz, henüz yaşamadıklarımız. Ve sana söylemek istediğim en güzel söz, henüz söylememiş olduğum sözdür’ dizeleriyle konuşmasına başlayan Başkan Bozbey, yazarların ve sanatçıların yaşadıkları toplumun ruhunu ve kimliğini yansıtan en önemli değerler olduğunu hatırlattı. Memleket şairimiz ‘Mavi gözlü dev’ Nâzım Hikmet’in de en önemli değerlerimizden olduğunu ifade eden Başkan Bozbey, “Yaşama dair her şeyi korkusuzca halkla paylaşmış ve ‘güzel günlere’ olan inancımızı hep diri tutmuştur. Böylece haklının ve ezilenin sesi olmayı başarmış, büyük bir usta, büyük bir şairdir. Memleket sevdasını en derinlerinde yaşayan, tutsak ve sürgünde geçirdiği günlerde memleketine olan hasretini, hepimizi derinden etkileyen mısralarla dile getiren büyük bir vatansever şairdir Nâzım Hikmet. Yaşadığı tüm baskılara rağmen hürriyet, kardeşlik ve memleket sevdasından vazgeçmeyi bir an olsun aklından geçirmeyecek kadar onurlu bir isimdir. Dünyanın sevincini ve acısını şiirlerinde dile getirmiş, kendisi dört duvar arasında olsa da yüreği hep dışarıda atmıştır. Umudun şairi büyük usta Nâzım Hikmet’i sadece siyasi yönüyle ele almak, edebiyat dünyamız için büyük bir haksızlık olacaktır. Zira Nâzım, aşk, ayrılık ve hasret üzerine de çeşitli şiirler, öyküler ve oyunlar kaleme almış, edebiyatımıza büyük katkılarda bulunmuş eşsiz bir isimdir” dedi. “2024 yılını ‘Nâzım Hikmet’e adıyoruz” Şiirleri 50’den fazla dile çevrilen, edebiyatımızın onur abidesi, büyük usta Nâzım Hikmet’in 61 yıl önce bedenen aramızdan ayrıldığını dile getiren Başkan Bozbey, yaşama ve memlekete dair derdi olan isimlerin belleklerimizde daima yaşadığının da altını çizdi. Nâzım’ın şiirlerinin ve düşüncelerinin günümüzde hala inadına yaşadığını, mücadelesinin ve umudunun ilham vermeye devam ettiğini söyleyen Başkan Bozbey, “Evrensel sesi, emeği, adaleti ve barışı her şeyin üstünde tutan dünya görüşü, kentimizin kültürel rotasına ışık tutacağına inanıyoruz. Bu nedenle Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak 2024 yılını ‘Nâzım Hikmet’e adıyoruz. Yıl boyunca gerçekleştireceğimiz etkinlikler aracılığıyla Nâzım Hikmet’i anacak, onun Türk şiirinde çığır açan şiirlerinin rehberliğinde, söyleşiler ve atölyeler gerçekleştireceğiz. Bursa’mızın Nâzım Hikmet’in kişisel yaşamında çok önemli bir yeri var. ‘Bursa’da özgür bir gün’ sergisi ve ‘Çok şükür yaşıyoruz-şarkılarla, şiirlerle Nâzım Hikmet’ dinletisiyle ‘Nâzım Hikmet Yılı’nı kentimizle buluşturmaktan mutluluk duyuyorum. Yazar ama aynı zamanda Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanımız olan Güney Özkılınç’ın ‘Nâzım’ın Bursa Yılları’ adlı eserinden Nâzım Hikmet’in Tayyare Kültür Merkezi’ne, arkadaşı Bursalı karikatürist Cemal Nadir’in açtığı sergiyi haber yapmak için 24 Mayıs 1936 tarihinde ilk kez kelepçesi olmadan, muhabir olarak geldiğini öğreniyoruz. İzlenime açacağımız sergiyi de o günün anısına Bursalılarla buluşturuyoruz. Ülkemizin bu değerli isimleri, olması gerektiği gibi Bursa’mızın caddelerinde, salonlarında, eserlerinde daima yaşamaya devam edecek. Tüm halkımızı, etkinliklerimize katılmaya ve Nâzım Hikmet’in barış, adalet ve özgürlük arzusuyla çınlayan sesine kulak vermeye davet ediyoruz” diye konuştu. Nâzım Hikmet Kültür Vakfı Genel Sekreteri Turgay Fişekçi, Nâzım Hikmet’in hayatının önemli bir bölümünü cezaevinde ve cezaevi yıllarının büyük bölümünü de Bursa’da geçirdiğini hatırlattı. Bursa ile Nâzım Hikmet isimleri arasında çok sıkı yakınlık bulunduğunu anlatan Fişekçi, usta şairin hayatından kesitler paylaştı. ‘Memleketimden İnsan Manzaraları’ eserini, ‘Ferhat ile Şirin’ oyununu Bursa cezaevindeyken yazdığını hatırlatan Fişekçi, Nâzım ile Bursa buluşmalarının artarak devam etmesini temenni etti. Bursa Nâzım Hikmet Yılı Danışmanı Yazar Atilla Birkiye, Nâzım Hikmet’in kabına sığmayan bir deha olduğunu belirtti. Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne Nâzım Hikmet Yılı dolayısıyla teşekkür eden Birkiye, yıl boyunca yapılacak olan etkinliklerden bahsederek odak noktalarının şiir olacağını ifade etti.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.