SON DAKİKA
Hava Durumu

Başkan Bozbey’le ilk toplantı…

Yazının Giriş Tarihi: 07.05.2024 17:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.05.2024 17:30

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, basın mensuplarıyla ilk değerlendirme toplantısını gerçekleştirdi.

Katılım beklendiği üzere yüksekti.

Önce;

Her ayın ilk haftasında basınla buluşacağını deklere etti.

Malumunuz;

Yeni bir düzen kurulurken en önemli detay iyi bir ekip oluşturmaktan geçiyor.

Ve bu ekibi kurarken de liyakat konusunu en önde tutan bir yöneticinin tercihlerine dikkat etmesi gerekiyor. Üstelik geçmişte birilerini aynı konuda eleştiriyorsanız, bu anlamda daha çok dikkat etmeniz gerekir. Başkan Bozbey de ekibini oluştururken belediye ve bağlı şirketlerdeki üst düzey yöneticileri alışılageldiği gibi, değiştirmeyi tercih etti. Bu çok normal bir durum, lakin atanan birkaç ismin Başkan Bozbey’in yakınları olması gündem oldu.

Hal böyle olunca bu konu ile başladı sözlerine.

Özellikle de yeğeni Furkan Bozbey’i kısa adı BURKENT olan Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden Bursa Kent Yapı İmar Bilişim Enerji’ye yönetim kurulu başkanı olarak atama kararına ilişkin konuştu:

“Halkımızın hassasiyetlerini anlıyorum. Netleşmemiş de olsa bu kadar kamuoyuna gelmesini önemsiyorum. Gereğinin yapıldığını da buradan söylüyorum” diyerek kararın geri çekildiğini duyurmuş oldu.

***

Ardından şu vurguyu yaptı Bozbey:

Bize oy veren vermeyen tüm vatandaşlarımızın belediye başkanı olacağıma söz veriyorum Asla ayrımcılık yapmayacağız. Burada ben olduğum sürece Bursa halkının; hakkı hukuku yenmeyecek…

Sonrasında nisan ayının ilk haftasından bugüne yapılan işlerin üzerinde durdu.

“Söz verdiğimiz gibi” hatırlatmasıyla, “İlk işimiz suya indirim yapmak oldu. Sonra tabelalarda beklenen kararı aldık. Uygulamaya başlıyoruz. Yol kenarı otopark sorununu da çözdük” dedi.

Evet, suya yüzde 25 indirim uygulaması 1 Mayıs’ta başlamıştı.

Yabancı tabelalar konusundaki hassasiyeti ise ilerleyen süreçte göreceğiz. Tabi burada kastedilen yabancı tabelaların Arapçadan ibaret olmadığını, İngilizce ve diğer dillerdeki tabelaların da bu uygulama dahilinde Türkçeleşmesi gerektiğini hatırlatmakta fayda görüyorum.

***

Geçen dönemde oldukça tartışılan iki konu başlığını da gündeme getirdi Bozbey…

Atatürk Kapalı Spor Salonu ve Kayapa Katı Atık Tesisi…

3 bin 100 olarak planlanan Atatürk Kapalı Spor Salonu’nun seyirci kapasitesini kamuoyundan gelen talepleri dikkate alarak 5 bin kişiye çıkaracaklarını bildirdi.

Kayapa bölgesine planlanan ‘Batı Bölgesi Entegre Katı Atık Tesisi Projesi’ni de rafa kaldırdıklarını söyledi ve yeni bir yer arayışına girdiklerini ifade etti.

***

Gelelim toplantının en önemli bölümüne…

Yani belediyenin borçları konusuna…

Önce şu iki ayrıntıya dikkati çekti:

Bağımsız denetçiler ve müfettişlerce bütün hesapların tek tek incelendiğine…

Şu ana kadar da Büyükşehir Belediye, BUSKİ ve iştirakler dahil yüzde 60-70 oranında kurumlarda inceleme yapabildiklerini, hatta daha BUSKİ’ye giremediklerine

Selefi Alinur Aktaş’ın 7,1, görevi teslim aldığı gün Büyükşehir Başkanvekili Oktay Yılmaz’ın 21 Milyar TL olarak açıkladığı borç yekûnunun şimdilik 25 milyar TL olduğunu öne sürdü.

“Keşke bu borç, yatırımlar sonucunda olsaydı. O zaman Bursalılar ve bizler bu tabloya daha yapıcı bakabilirdik” diyen Bozbey, ardından şu yorumu yaptı:

“25 milyar TL ile 19 kilometre metro, 110 kilometre raylı sistem, 155 kilometre metrobüs hattı, 60 metrekareden 21 bin sosyal konut, 2100 adet bin metrekareden kreş yapılabilirdi.”

Devamında belediyeye bağlı şirketlerin ihale ve satın almalarındaki usulsüzlük iddialarını paylaştı…

Dedi ki:

“Belediyeye 5 buçuk milyar lira gibi büyük borç yükleyen yeni stat örneği var. Kamuoyunda çok tartışılan T2 hattı var. Eğer metrobüs yapılsaydı şehrin 3 milyar gibi bir avantajı olacaktı. Bunların finansman maliyetlerini de daha konuşmuyoruz. Her geçen gün bunların faiz yükleri üzerine biniyor. Bunun gibi yanlış projelerle Bursa bu bedelleri ödemeye mahkûm edildi.

***

Tarım AŞ’deki araç kiralama işlemine ilişkin de ayrı bir başlık açtı:

“10 tır çekicisi için aylık 2,2 milyon artı KDV bedelle hizmet alınmış. Ödemesi yapılmış. Ancak bu çekicilerden sadece dört tanesi depoya geliyor. Hiç kullanılmıyor. Kilometre işlenmiyor. 6 tanesi ortada bile yok. Bununla birlikte 28 tane farklı binek aracı Tarım AŞ’ye getiriliyor. 28 aracın aylık maliyeti ise araç başına 80 bin liraya yakın. Gerçekten akıl alacak gibi değil. Sadece Tarım AŞ’de fazladan ödenen aylık 5,8 milyon artı KDV bir rakam var…”

***

“1,5 dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Alinur Aktaş, Bozbey’e bir yanıt verecek mi?” bilemiyoruz.

Lakin Mustafa Bozbey, borç durumuna dair bilgilendirmenin mazeret üretme adına yapılmadığının özellikle altını çizdi.

Amacını; “gerçekleri kamuoyuyla paylaşmak, bir duyarlılık oluşturup aynı hataların tekrarının önüne geçmek” olarak açıklayan Bozbey, şu sözü de verdi:

“Mevcut hizmetlerimizde hiçbir zaman aksama olmayacak. Biz tasarruf yapacağız. Yanlış proje yapmayacağız…

Toplantı uzundu.

Çok şey konuşuldu…

Başkan Bozbey’e epey de soru yöneltildi…

Bunlardan biri;

‘İhtiyaç sahibi emeklilere her ay 2 bin TL’ sözünü tutup tutmayacağı” yönünde idi.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylandığı takdirde sözünü elbette tutacağını söyledi.

Evet;

Mustafa Bozbey’in Bursa’da geçmişten gelen güçlü bir imajı var.

Vatandaş O’nu ‘kendisine yakın bir yerel yönetici’ olarak görüyor.

Beklenti yüksek ve bakalım 5 yıl sonra nasıl bir Bozbey’i konuşacak Bursa!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.