SON DAKİKA
Hava Durumu

Mahkumlar tarım işçisi olur mu?

Yazının Giriş Tarihi: 06.05.2022 22:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.05.2022 10:25

Geçen hafta sonu bir vesile ile Karacabey ilçemizin neredeyse tüm mahallelerini, eski adıyla köylerini gezme fırsatım ve oldu.

Açıkçası Karacabey’de bu kadar güzel, hatta doğa harikası yerler olduğunu bilmiyordum. İnsanın sıkıcı ve monoton şehir hayatından kurtulmak adına doğaya kendini adeta atması kişide müthiş bir enerji yenilenmesi meydana getiriyor.

Betondan uzak, gözünüzün görebildiği kadar yeşilin olduğu yerlerde bulunmak insana yaşama sevinci veriyor. Gerçi mesleğim gereği hep arazide ve yeşilin içindeyim ama mesai harici olmak başka bir tat. Tabi bu sırada gözlemlerim de olmadı değil.

Mesela köylerde yaş ortalaması 50’nin üzerinde. Hemen hemen hiç genç erkek veya kadına rastlamadığım gibi, sokakta koşup oynayan çocuk bile görmedim desem yeridir. 

Birçok ev boş. Hatta yıkılmak üzere olanların sayısı bir hayli fazla. Gençlerin hepsi Bursa merkezde iş bulmuş çalışıyorlar. Kimi fabrikada kimi kendi işinde. Tarımla uğraşanlar ise babaları, anneleri hatta büyükanne ve büyükbabaları. Bunu zaten biliyorduk…

Malumu yerinde görmüş olduk.

***

Bu arada gezerken, yıllardır almaya alışık olmadığım ya da şehirli olmaktan unuttuğum gübre kokusunu aldım…

Karacabey’in hemen hemen her yerinde bu koku hakim. Suni gübre fiyatları füze gibi yükselince, üretici çareyi eskiden kurutacağı yer aradığı hayvan gübresini tarlaya atmakta bulmuş.

Benim için çok sevindirici bir gelişme. Hayvan gübresinin içindeki mikroorganizmalar ve besin maddeleri toprağı daha çok besleyecek, yapısında iyileşmelere neden olacak, özetle toprak canlanacak.

Ama şimdi değil maalesef! Bunu en az 2-3 yıl sürdürürseniz.

Çünkü suni gübre kullanımı ile topraklarımız gerçekten çoraklaştı ve fakirleşti. O nedenle hayvan gübresinin yararlı sonuçlarını almak zaman alacaktır. Ayrıca atılan bu gübrenin de yanmış diye tabir ettiğimiz en az 3-6 ay bir çukur ya da naylon örtü altında fermente olması gerekir ki daha çok yarayışlı olsun. 

Kokusunu aldığım bu gübre maalesef yanmış değil. Yanmış olan gübre bu kadar kokmaz çünkü.

Peki zararı var mı?

Kısmen var. Eğer yanmamış gübreyi yani olgunlaşmamış gübreyi tarlada, bahçenizde kullanırsanız içindeki yabancı ot tohumları hatta böceklerin yumurtaları ölmediğinden ileride bu tarım alanında yabancı ot ve zararlı soruyla karşılaşma olasılığınız yüksek.

Yararı var mı?

Yanmamış haliyle besin elementlerinin faydası açısından çok yok. Ama toprağın geçirgenliğinin artması ve köklerin gelişebilmesi için daha uygun bir toprak yapısının, tohum yatağının oluşmasını sağlaması açısından var. Ancak şu da bir gerçek ki suni gübre kullanılarak yapılan üretimde elde edilecek verimi bu tip doğal gübre kullanımıyla ilk yıllarda yakalamak mümkün değil.

Halbuki gübre fiyatları bu kadar yükselmeseydi, buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi serin iklim tahılları için iklim şartlarının mükemmel gittiği bu senede yüksek verim değerlerine ulaşmamız olası idi.

Ama hayvan gübresinin bile bulunamadığı için gübre olarak atılmadan üretimin yapılmaya çalışıldığı bir yıl oldu bu yıl. Üretim miktarımızın düşeceği kesin.

Umarım zor durumda kalmayız.

***

Tabi hepsinden öte, şehirden köye tersine göçü başlatacak teşvikler yapılmak zorunda. Genç nüfus tekrar üretimin yapıldığı alanlara çekilmek zorunda. “Ekilmedik bir karış toprak bırakmayın” deniyorsa devletim buna el atmalı. Hatta ekilmeyen arazileri devletin ekip biçeceği de söylendi.

Peki devlet bu işe kalkışırsa iş gücünü nereden karşılayacak?

Köydeki çalışan ve yaşayanların yaş ortalaması ortada…

Burada da aklıma şöyle bir çözüm önerisi sunmak geldi:

Hapishanelerde yatan mahkumlar ne güne duruyor.

Yapın planı programı, alın gerekli güvenlik önlemini, yata yata geçen zamanı üretime katkı olarak koyun. Birçok hükümlünün de böyle bir teklifi seve seve kabul edeceğinden eminim.

Sabahtan akşama kadar dört duvar arasında yatmaktansa açık alanda bulunmayı isteyeceklerdir.  

Neyse…

Kafamda deli fikirler dolaşmaya başladı…

En iyisi mi bu yazıyı burada noktalayalım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.