SON DAKİKA
Hava Durumu

Bir koca çınarın ardından!

Yazının Giriş Tarihi: 22.08.2023 18:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.08.2023 18:45

Zaman ne kadar hızlı akıyor.

Geçtiğimiz yıl 21 Ağustos 2022’de 91 yaşında hayata veda eden Bursalı siyaset ve iş adamı Hüseyin Suat Sungur’u nasıl unutabilirim?

Dün gibi her şey…

İlk defa tanışmamız;

Rahmetli amcaları Dünya Sihirbazlar Kralı Zati Sungur’un hayat hikayesini Şehrengiz Dergisi’nin Şubat 2017’de yayınlanan 83. sayısındaki yazımın ardından olmuştu.

Yakın zamanda kaybettiğimiz (18 Nisan 2023) Hüseyin Suat Sungur’un kardeşi, İsmail Sungur ve kızı Zeynep Hanım’la her pazar birlikte yaptıkları aile kahvaltılarına onların daveti üzerine katılmış ve ilk defa tanışmıştık. (1 Ağustos 2021 Pazar günü)

Sofranın başköşesine oturan rahmetli Hüseyin Suat Bey tam bir Bursa çınarı edasıyla etrafındakileri kucaklamıştı. Her adımı Bursa olan bir adamın mükemmel hafızası karşısında hayran olmamak mümkün değildi.

Doksan yılın her gününü dolu dolu yaşanmış bir çınarın anlatacaklarının birkaç saate sığmayacağını biliyordum.

Rahmetli Suat Bey, ‘Eski Bursa’yı yaşarcasına anlatırken, rahmetli kardeşi İsmail Bey de zaman zaman ona eşlik ediyordu. Birçok anı dile geldi ama hiç unutamadığım hatıralarından birisi çocukluk ve lise arkadaşı Zeki Müren’le yaşadıkları idi.

Zeki Müren İlk defa radyoda canlı yayına çıkar. İstanbul’dan döndüğünde başta Hüseyin Suat Sungur olmak üzere tüm Bursalı arkadaşlarını örgütler ve hepsinin ‘Radyo’da geçen hafta dinlediğimiz Bursalı Zeki Müren’i çok beğendik tekrar dinlemek istiyoruz’ diye mektuplar yazmalarını ister…

Tabii Zeki Müren güzel sesi tüm yurtta büyük ses getirir ve besteleri ile ülkemizin sanat güneşi olur…

Unutamadığım ve çok da güldüğümüz anılardan bir tanesi de amcası Zati Sungur’la ilgiliydi. Hüseyin Suat Bey İstanbul Kabataş Lisesi’nde okuduğu yıllarda amcası Zati Sungur’un mesleğine yani sihirbazlığa ilgi duyar.

Nitekim Zati Bey ile hafta sonları amca-yeğen beraber eğlenirler, vakit geçirirler. Bu eğlencelerin biraz dozu kaçınca Hüseyin Suat Bey sınıfta kalır. Bu sınıf tekrarı Zati Sungur’un biraz da işine gelir…

Bursa’da yaşayan anne ve babasına çok düşkün olan Zati Sungur, sık sık onları ziyaret eder. Bir gün Zati Sungur babasına, “Baba, Hüseyin bu sene sınıfta kaldı, benim de erkek evladım yok. Hüseyin’i mesleğimde yetiştirmek için izin verir misiniz?” der.

Dede beş dakika düşündükten sonra slogan olacak bir cevap verir: “Oğlum Zati bir aileye bir hokkabaz yeter”

Evet, bir ailenin ikinci hokkabazı olmadı ama çok iyi bir siyaset adamı olarak Bursa’da adını unutulmaz politikacılar arasına yazdırdı.

 

HÜSEYİN SUAT SUNGUR KİMDİR?

Buhara’dan Bursa’ya gelen ve Cumhuriyetin ilânına kadar Emirsultan Türbedarlığı yapan köklü bir aileye mensuptu. Dedesi Hüsnü Efendi, 1925’e kadar Emirsultan türbedarlığı hizmetinde bulundu.

Hüseyin Suat Sungur, 1931’de Nalbantoğlu Mahallesi Taşkapı Sokak’ta dünyaya geldi. Babası Edebiyat ve felsefe öğretmeni (Bursa Çelebi Mehmet Lisesi) Necati Sungur, annesi Hikmet Hanım’dır. Hüseyin Suat Sungur’un; İsmail, Orhan ve Hüsnü isimlerinde üç erkek kardeşi daha vardır. Amcası ise Dünya Sihirbazlar Kralı Zati Sungur’dur.

İlk öğretime Özel Reyhan Okulu’nda başlayan, ardından Tahtakale’deki orta okulda eğitim gören Sungur, lise eğimi için İstanbul Kabataş Lisesi’ne yatılı olarak gitti. Burada 10. sınıfa kadar okuduktan sonra Bursa’ya dönüp Bursa Sanat Okulu’nun (Şimdiki ismi Tophane Meslek Lisesi) Elektrik Bölümü’nden mezun oldu ve sonra ticarete atıldı.

1950’li yıllarda kömür ticaretine başlar, uzun yıllar bu sektörde faaliyet gösterdikten sonra havlu ve ipek kumaş işine girdi. 1946 yılında Bursa’da Demokrat Parti İl Teşkilatı’nın kuruluş aşamasında yer aldı.

1956 yılında hayatını Emel Hanım’la birleştiren Hüseyin Suat Sungur’un Remziye, Safiye ve Adnan isimlerinde çocukları dünyaya geldi.

1963’te BTSO (Bursa Ticaret Sanayi Odası) yönetim kuruluna seçildi. Kamil Tolon’la beraber çalıştı. 1969-1972 yılları arasında BTSO’nun yönetim kurulu başkanlığını sürdürdü. Başkanlığı döneminde Uludağ Üniversitesi’nin açılması girişimlerini başlattı, eski İpek Hanı’ndaki oda binasının temeli atıldı. Organize Sanayi Bölgesi’nin kuruluşu sırasında da oda yöneticisi olarak önemli katılarda bulunan Sungur, Ticaret Sanayi Odası’nda karşılıksız öğrenci bursu geleneğini de başlatan isim oldu.

1963-1968 yılları arasında belediye meclis ve yine bu süre zarfında daimi encümen üyeliği görevlerinde bulundu

1966 yılında arkadaşlarıyla birlikte kurdukları kooperatifle, bugün sektöründe önemli bir yeri bulunan Bursa Çimento’nun temellerini attı.

1973’te Adalet Partisi’ne (AP) kaydoldu ve yine bu yıl AP’den 15. Dönem Bursa Milletvekili seçildi. 24 Ekim 1973’ten 5 Haziran 1977’ye kadar TBMM’de Bursa Milletvekilliği görevinde bulundu. Adalet Partisi Yüksek Haysiyet Divan Üyeliği görevini de icra etti. Merhum Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Adnan Menderes ve Süleyman Demirel gibi isimlerle siyaset yaptı.

1980’den sonra aktif politikadan çekildi.

Veysel Karani Mahallesi’nde bulunan BTSO Eğitim Kampüsü’ndeki dokuz eğitim kurumundan biri olan Anadolu Lisesi’ne 2012-2013 Eğitim Öğretim yılında Hüseyin Sungur’un ismi verildi. Bursa’da çeşitli dernek ve vakıflarda aktif görev aldı. Başta; Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Eğitim Vakfı olmak üzere, Celal Bayar Vakfı, Ali Osman Sönmez Vakfı ve Bursa Parlamenterler Birliği’nde ikinci başkanlık görevinde bulundu.

21 Ağustos 2022 Pazar günü hayata veda eden ve bir gün sonra da Üftâde Camisi’nden ailesi ve sevenleri tarafından son yolculuğuna uğurlanan Hüseyin Suat Sungur, Pınarbaşı Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Özetle Hüseyin Suat Sungur Bey, Bursa için önemli bir değerdi. Ruhu şad mekânı cennet olsun…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.