SON DAKİKA
Hava Durumu

NATO'dan açıklama: Polonya'ya düşen füze kimin?

Polonya topraklarına Rus füzesi düştüğü iddiasıyla tırmanan gerilim, gelen son açıklamalarda azaldı. Füzenin Rusya tarafından değil, Rus füzelerini engellemek için Ukrayna tarafından atıldığı görüşü ağırlık kazandı. Polonya Cumhurbaşkanı da 2 kişinin öldüğü olayla ilgili "Muhtemelen talihsiz bir kaza" dedi. Acil toplanan NATO'dan da "Kasıtlı bir saldırı olmadığı" açıklaması yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2022 15:05
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2022 15:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
NATO'dan açıklama: Polonya'ya düşen füze kimin?

Rusya, dün Ukrayna'da 9 aydır süren işgalinin en ağır hava saldırılarından birini düzenledi. 

Aynı saatlerde Polonya'nın Ukrayna sınırı yakınlarındaki bir köyüne füze düşmesi sonucu 2 kişi hayatını kaybetti.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda olaya ilişkin ilk açıklamasında "Büyük olasılıkla Rus yapımı bir füzeydi. incelemeler sürüyor" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de füzenin Rusya tarafından fırlatıldığını belirtti.

Rusya ise iddiaları reddederek olayı "Gerilimi tırmandırmayı amaçlayan kasıtlı bir provokasyon" olarak nitelendirdi. NATO üyesi olan Polonya'ya füze düşmesi ile gerilim bir anda tırmandı.

G7 LİDERLERİ ACİL TOPLANDI

Ukrayna'daki çatışmanın NATO topraklarına yayılabileceği endişesi artarken G20 zirvesi nedeniyle Endonezya'da bulunan G7 liderleri
patlamayı görüşmek için acil toplandı. Görüşmenin ardından konuşan ABD Başkanı Joe Biden, Polonya'ya düşen füzenin muhtemelen Rusya tarafından fırlatılmadığını söyledi.

Polonya'ya düşen füzede ibre Ukrayna'ya döndü - 2

NATO'DAN AÇIKLAMA

NATO ülkelerinin büyükelçileri de Genel Sekreter Jens Stoltenberg başkanlığında Brüksel'de acil toplandı. Toplantı sonrası düzenlanan basın toplantısında konuşan Stoltenberg,  "Kanıtlar kasıtlı bir saldırı olmadığını gösteriyor" dedi. Stoltenberg, "Füzelerin hedefinin NATO olmadığı açık" ifadelerini kullandı.

NATO müttefiklerinin Polonya'ya desteklerini ilettiğini söyleyen Stoltenberg, şunları kaydetti:

"NATO doğu kanadındandaki varlığını güçlendirmeye devam ediyor. Kara birliklerimizin sayısını artırdık. Hava ve deniz gücümüzü de artırdık. Doğu kanadımızı daha da güçlendirmeliyiz."

Polonya'ya düşen füzede ibre Ukrayna'ya döndü - 3

TALİHSİZ BİR KAZA

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'dan da yeni bir açıklama geldi. Duda, "Roketin Ukrayna hava savunma sistemi tarafından kullanması yüksek ihtimal" dedi.

Olaya ilişkin Polonya ve NATO soruşturmasının devam ettiğini belirten Duda, "Polonya'ya kasten bir saldırı olduğuna dair işaret yok, muhtemelen talihsiz bir kaza" diye konuştu.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de "NATO'nun 4. maddesinin işletilmesine gerek olmayabilir" ifadelerini kullandı.

4. VE 5. MADDE

NATO üyesi ülkelerin imzaladığı sözleşmenin 4. maddesi, "Taraflardan herhangi biri, taraflardan birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü zaman, tüm taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır" ifadelerinden oluşuyor.

Sözleşmenin 5. maddesinde ise bir müttefike yapılan saldırı, tüm müttefiklere yapılmış sayılıyor. 

Polonya'ya füze düşmesinin ardından bu iki maddenin işleme alınabileceği belirtilmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.