SON DAKİKA
Hava Durumu

EYT’liler dikkat! ‘Son 1260 gün’ kriteri belli oldu

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinde son viraja girilirken, milyonlarca kişinin aklında kritik sorular bulunuyor. Bunlardan biri de farklı statülerde çalışıp da gün hesabı yapanlarla ilgili. Bu noktada sigortalı olunan son 1260 gün devreye giriyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2022 07:42
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2022 07:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
EYT’liler dikkat! ‘Son 1260 gün’ kriteri belli oldu

EYT’de masada tek formülün olduğunu daha önce açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT için Aralık 2022 müjdesini vermişti. Bir başka deyişle yeni yıla EYT düzenlemesiyle birlikte girilecek. Böylece çalışma hayatına 8 Eylül 1999’den önce başlayan kadınlar 20, erkekler ise 25 yılını doldurdukları takdirde yasal düzenlemeyle yaş şartı aranmadan emekli olabilecek. Hemen emekli olabilecek 1.5 milyon kişi var.

FARKLI STATÜDE DURUM DEĞİŞİYOR
Ancak Eylül 1999’dan kısa süre önce işe giren erkeklerin 25 yılı tamamlamasına daha 2-3 yıl var. Dolayısıyla bu şartları tamamlayanlar kademeli bir şekilde emekli olacak. EYT düzenlemesine sayılı günler kala SGK merkezlerinde de yoğunluk yaşanıyor. Çünkü eksik günü olanlar tamamlamak için borçlanma formüllerini devreye alırken, SSK, Bağkur, Emekli Sandığı (memurluk) gibi farkı statüde çalışanlar şartları sağlayıp sağlamadığını merak ediyor.

SSK’DA 5000 GÜN YETECEK
EYT’de farklı statüde çalışanlar için son 2520 günün önemli büyük. 8 Eylül 1999’dan önce SSK’lı bir şekilde işe başlayıp aralıksız çalışarak 5000 günü ve 25 yılı tamamlayanlar hemen emekli olacak. Ancak SSK’lı olarak işe başladınız, sonra bir dönem devlet memurluğu yaptınız. Daha sonra işyeri açtınız ve orada Bağkur primlerinin bir kısmını ödediniz, bir kısmını ödemediniz. Sonra tarımla uğraştınız ve tekrar SSK’lı bir işte başladınız. Peki siz hangi statüye tabi olacaksınız?

EŞİTSE SON SİGORTA TÜRÜ
İşte tam bu noktada emeklilik için gerekli son 2520 günlük (7 yıl) sürenin yarısına yani 1260 güne bakılıyor. SSK, Bağkur, Emekli Sandığı… Hangisinin son dönem prim günü 1 fazlaysa oradan emekli olabilirsiniz. Örneğin, emekliliği gelen kişi hem SSK’ya hem de Bağkur’a tabi çalışmışsa, son yedi yıl içerisinde hangi kuruma tabi çalışması 1260 günden fazlaysa o kurum tarafından, hizmet sürelerinin eşit olması halinde en son çalışması SSK’da geçmişse SSK tarafından, Bağkur’da geçmişse Bağkur tarafından bağlanıyor.

ERKENE ÇEKEBİLİR
Bağkur’dan emekli olmak SSK’dan emekli olmaya göre daha zor. 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan Bağkur’lunun 9 bin günü tamamlaması gerekiyor. Eğer bugünler tamamlanamamışsa son 1261 günde SSK primi ödenmesi halinde SSK şartlarıyla toplam primin 5000 güne tamamlanması yeterli olacak. Bu durumda EYT’linin daha erken emekli olmasının yolu açılacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.