SON DAKİKA
Hava Durumu

Keçiyi yardan uçuran!

Yazının Giriş Tarihi: 12.01.2022 17:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.01.2022 09:23

Geçtiğimiz günlerde İyi Parti Yenişehir İlçe Başkanı Ercan Özel, “Yenişehir Belediyesi toprak satmaya başladı” konulu bir basın açıklaması yaptı.

İHA açıklamayı habere dönüştürüp servis edince bazı yayın organları da “Yenişehir’de neler oluyor” diye başlık attı.

“Nedir bu Ercan Özel’in iki yıldır dilinden düşürmediği konu?” dedim, iddialarını tek tek inceledim…

Önce size şu bilgiyi vermem gerek:

Malum 30 ili kapsayan Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bursa’da da İl Özel İdaresi, belde belediyeleri ve köy tüzel kişiliklerinin görev, ekipman ve personeli Büyükşehir ve ilçe belediyelerine devredildi.

İl Özel İdaresinin taşınmazları Büyükşehir Belediyesi’ne köy tüzel kişiliklerine ait mera, kooperatif ve sosyal amaçla kullanılan taşınmazlar da bağlı oldukları ilçe belediyelerinin mülkiyetine geçti. Ardından bazı belediyeler bu taşınmazları, gelir elde etmek amacıyla kullanım amacına bakılmaksızın satışa çıkarınca köylünün mağduriyeti gündem oldu.

***

Yenişehir’deki duruma gelince şu ana kadar satılan tek bir arazi yok.

Hatta bu yöndeki bütün araziler kanun ve yönetmeliklere uygun şekilde halen köylünün ve kooperatiflerin kullanımında. Belediye Başkanı Davut Aydın gibi MHP ve AK Parti Grubu’nun aldığı bir karar da var bu yönde:

Araziler gelir elde edilmek amacıyla değil, bulundukları köylerde eğer talep edilmesi halinde o mahallede yaşayanlara satılacak.

Köylünün mera olarak kullandığı, hayvanları için kışlık saman yığdığı, tarım kooperatiflerinin kullandığı, vatandaşın ektiği bu arazilerin satışı için Belediye Başkanı Davut Aydın’a Yenişehir Belediye Meclisi’nce yetki verilmesi gerekiyordu. Nitekim bu yetki Ocak 2021 tarihli meclis oturumunda ilçe genelinde dağınık haldeki parça parça 555 adet taşınmaz için verildi.

***

Bunun üzerine İyi Parti İlçe Başkanı Ercan Özel, hem meclis kararının mevzuata uygun alınmadığı, hem de meclis kararının iptali için adli ve idari yargıya başvurdu.

Cumhuriyet Savcılığı Ercan Özel’in iddialarıyla ilgili takipsizlik kararı verdi. Bursa 4. İdare Mahkemesi Yenişehir Belediyesi Meclis kararının kanuna uygun olduğunu belirterek yürütmenin durdurulması talebini reddetti. İtiraz üzerine Bursa Bölge İdare Mahkemesi 2. Dava Dairesi de 4. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararın oy birliğiyle yerinde olduğunu hükme bağladı.

***

Şimdi bu köylüyü önceleyen satış yetkisi bir senelik olduğu için 2022 yılı için de benzer kararın alınması gerekiyordu. Nitekim bu yılın ocak ayındaki ilk oturumunda Yenişehir Belediye Meclisi, Davut Aydın’ı toplamı 20 dönümü bile bulmayan, ilçe geneline dağınık haldeki 41 parça arazinin satışı için yeniden yetkilendirdi. Arazilerin en büyüğü halen Barcın’daki tarımsal kooperatifin kullandığı 1.3 dönümlük taşınmaz. En küçüğü ise Toprakdere Köyü’ndeki 102 metrekarelik köylünün malzeme bıraktığı arsa…

Arazilerin satışıyla ilgili talep ederse köylüye satılacak ilkesi ve politikası da hiç değişmedi. Ancak özellikle köylerde Yenişehir Belediyesi’nin, arazilerin durumuyla ilgili yaptığı bilgilendirme vatandaşı bilinçlendirdi. Nitekim belediyeye bu yönde sayısız dilekçe verildi.

***

Bu dilekçelerden birinde Kirazlıyayla Köyü’nde yaşayan vatandaş şu vurguyu yapıyordu:

“Köy içinde evimle yol arasında kalan yola cephe 337 metrekare olan taşınmazı eğer bir başkası satın alırsa oturduğum konuta ulaşamayacağım. Bu bahçeyi almak istiyorum.”

Aynı şekilde Barcın Köyü’nde üzerindeki ahşap bina ile bin 300 metrekarelik taşınmazı da araziyi kullanan kooperatif almak istiyor. Taşınmazlar arasındaki en kıymetli olanı ise Yenigün Mahallesi Orhan Caddesi’ndeki 834 metrekarelik arsa…

Bu arsa da belediyenin iktisadi teşebbüsü olan ve her gün ilçe halkı için sağlıklı ekmek üretimi yapan YESAŞ’a satılacak. Yani bu arazi de halkın olacak…

Özetle Yenişehir’e ait olan Yenişehir’de kalacak.

***

Evet işin gerçeği bu…

Dolayısıyla öyle ortada Özel’in iddia ettiği gibi Bursa yerel yönetim tarihinin en büyük taşınmaz mal satışı gibi bir durum söz konusu bile değil.

Zaten tek metrekare yer de satılmış değil.

Ercan Özel, açıklamasında bir bardak suda fırtına koparmış. Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın’ın da ilçeye yakışmadığını söylemiş…

Amacı belli ve kanuna uygun süreci, bir usulsüzlük gibi sunup bunu görememenin “kör cahillikten başka bir şey olmadığını” öne sürmüş.

Yani Ercan Özel, 2019’da Davut Aydın’ı belediye başkanı seçenlere hakaret etmekle yetinmiyor, arazi satışı konusunda kendisi gibi düşünmeyen Yenişehirlileri de “kör cahillik” ile suçluyor.

Yarın 55 bin nüfuslu ilçede vatandaş topyekun “hakaretten dava açsa ne kadar tazminat ödeyeceğini bile hesap edemeyen” Ercan Özel’in derdi ne peki?

“Emlakçılık ve sigortacılık” işi yapan İyi Parti İlçe Başkanı Ercan Özel, “acaba bu arazilerle mesleğinden ötürü mü ilgileniyor veya dışardan birileriyle hesabı mı var?” diye soracağım ama buna ihtimal vermek istemiyorum…

Durum bu kadar netken, geçmişte Büyükşehir Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğü’nden alınmasına yol açan olaylardan ders çıkarmışa benzeyen Ercan Özel’e “Keçiyi yardan uçuran bir tutam ottur” atasözüyle bir hatırlatma yapalım.

Ve yazıyı yazarınızın kanaatiyle sonlandıralım:

Velhasıl İyi Partili Ercan Özel gereksiz yere gündemi meşgul ediyormuş!

Kendi köy temsilcilerinin bile güldüğü açıklamasıyla "kim kör, kim cahil, kim nereye yakışmıyor?" varın siz düşünün.

Lakin iyi senaryo yazıyormuş bu "Özel" insan…

Yeşilçam’ın patronlarına duyurulur!

***

Yazıyla ilgi kurmayın iki güzel söz paylaşacağım…

İlki Hz. Ali’den:

“Cahilin cahilliğini kanıtlamak kolaydır; fakat ona itiraf ettirmek güçtür”

İkincisi merhum Alparslan Türkeş’ten:

“Ülküsüz insan çamurdan farkı olmayan bir varlıktır.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.