SON DAKİKA
Hava Durumu

DSÖ’den kritik pandemi uyarısı

Delta varyantının da dünyanın dört bir yanına yayılmasıyla vakalarda patlama yaşanan salgınla ilgili peş peşe uyarılar geldi. Salgının şimdiye kadarki en yüksek noktasına ulşamasıyla ülkelerden kritik açıklamalar yapıldı. İngiltere'de vakaların günlük 100 bine çıkabileceği aktarılırken, Rusya ise ülkede bir bir haftalık tatil ilan edildi ve vatandaşların kendilerini izole etmeleri istendi. BBC ise DSÖ'nün flaş açıklamasını duyurdu ve 2022 yılı için yapılan uyarıyı dünyaya ilan etti.

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2021 09:54
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2021 12:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
DSÖ’den kritik pandemi uyarısı

Defalarca mutasyona uğrayan koronavirüsün farklı varyantlarının hızla yayılmasıyla birlikte, salgın dünyanın dört bir yanını etkisi altına alıyor ve vakalar da giderek artıyor. Yeni Zelanda ve Rusya gibi pek çok ülkede, salgın şimdiye kadarki en yüksek noktasına ulaştı. Yetkililerden peş peşe uyarılan yayınlanıyor ve tedbirler sıkılaştırılıyor.

İngiltere'de de Sağlık Bakanı Sajid Javid, koronavirüs salgınının hala büyük bir tehdit olmaya devam ettiğini belirterek, kış aylarında günlük 100 bin vaka görülebileceği uyarısında bulundu.

ÜLKEYİ BİR HAFTA "KAPATTI"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkede salgınının yeni dalgasında en yüksek seviyeye ulaşıldığını belirterek, 30 Ekim-7 Kasım'da çalışanların maaşlarının ödenmesi şartıyla ülke genelinde tatil ilan edildiğini duyurdu. Salgın durumunun ülkede oldukça zorlaştığına dikkati çeken Putin, pek çok bölgede salgının hızının ciddi anlamda arttığını, aşılama hızının ise düşük olduğunu ifade etti.

DSÖ'DEN UYARI

Kritik bir uyarı da Dünya Sağlık Örgütü'nden geldi. DSÖ, tüm dünyada 242 milyondan kişiye bulaşan ve 4.9 milyon kişinin hayatını kaybetmesine yol açan koronavirüs salgınıyla ilgili yeni bir açıklamada bulundu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yoksul ülkeler yeterince aşıya erişemedikleri için, tüm dünyada etkili olan koronavirüs salgınının "gereğinden bir yıl daha uzun süreceğini" söyledi.

 

2022'DE DE BİTMEYECEK

Örgütün üst düzey yöneticilerinden Dr. Bruce Aylward, bunun COVID salgınının "2022'de de etkili olabileceği" anlamına geldiğini kaydetti. Afrika kıtasında nüfusun yüzde 5'inden azı aşılanmış durumda, diğer kıtaların çoğunda bu oran yüzde 40. Dr. Aylward, ilaç şirketlerinin en düşük gelirli ülkelere öncelik verebilmeleri için varlıklı ülkelere aşı kuyruğundaki yerlerini bu ülkelere bırakmaları çağrısında bulundu. Dr. Bruce Aylward, "Gerçekten hızlanmamız gerekiyor, yoksa biliyor musunuz? Bu pandemi gereğinden fazla bir yıl daha devam edecek" ifadelerini kullanarak tehlikeli duruma vurgu yaptı.

YENİ VERİLER YAYIMLANDI

"The People's Vaccine" adlı sivil toplum kuruluşları ittifakı, ilaç şirketleri ve zengin ülkeler tarafından vaat edilen yedi dozdan sadece birinin aslında daha yoksul ülkelere ulaştığını gösteren yeni veriler yayımladı. COVID aşılarının büyük çoğunluğu yüksek gelirli veya üst orta gelirli ülkelerde yapılmış durumda. Küresel olarak uygulanan dozların sadece yüzde 2,6'sı Afrika'da yapıldı. İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam'ın da aralarında bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşları İngiltere ve Kanada'yı, aşıları dünya çapında adil bir şekilde dağıtmak için BM destekli küresel program olan Covax aracılığıyla kendi halkları için aşı tedarik etmekle suçluyor.

Resmi rakamlar, bu yılın başlarında İngiltere'nin 539,370 Pfizer dozu aldığını, Kanada'nın ise bir milyondan biraz daha az AstraZeneca dozu aldığını gösteriyor. Covax en başta, zengin ülkeler de dahil olmak üzere tüm ülkelerin kendi havuzundan aşı elde edebilmelerini amaçlıyordu. Fakat çoğu G7 ülkesi, ilaç şirketleriyle kendi bire bir anlaşmalarını yapmaya başladıklarında bu havuzdan çekildi. Oxfam'ın Küresel Sağlık Danışmanı Rohit Malpani, Covax mekanizmasına ödeme yapan İngiltere ve Kanada'nın teknik olarak bu yolla aşı alma hakkına sahip olduğunu söyledi ancak her ikisinin de kendi ikili anlaşmaları uyarınca milyonlarca doz elde ettikleri göz önüne alındığında bunun hâlâ "ahlâki olarak savunulamaz" olduğunu belirtti ve ekledi: "Bu dozları Covax aracılığıyla almamalıydılar. Çifte kazanç elde ettiler ve bu zaten sıranın gerisinde olan yoksul ülkelerin daha uzun süre bekleyeceği anlamına geliyor."

İngiltere hükümeti, geçen yıl 548 milyon sterlinlik bir bağışla Covax'ı başlatan ülkelerden biri olduğuna dikkat çekti. G7 ülkeleri bu yaz ihtiyaç sahibi ülkelere toplam 1 milyar doz koronavirüs aşısını Covax programı aracılığıyla hibe etme sözü vermişti. Bu aşılardan 100 milyondan fazla dozunu İngiltere gelecek yıl sonuna kadar bağışlamayı taahhüt etmişti. Kanada hükümeti de artık Covax aşılarını kullanmayı bıraktığını açıkladı Ülkenin Uluslararası Kalkınma Bakanı Karina Gould, "İkili anlaşmalarımızla sağladığımız arzın Kanada nüfusu için yeterli olacağı netleşir netleşmez, gelişmekte olan ülkelere dağıtılabilmeleri için Covax'tan tedarik ettiğimiz dozları Covax'a geri verdik" dedi. Covax bu yılın sonuna kadar iki milyar doz aşı teslim etmeyi hedefliyordu, ancak şimdiye kadar 371 milyon doz aşı gönderdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.