SON DAKİKA
Hava Durumu

Mavi Çarşı Davasında Beraat!

Yazının Giriş Tarihi: 14.05.2025 19:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.05.2025 19:46

Tarih 13 Mart 1999…

İstanbul’un Anadolu yakasında Kadıköy’de, “Minibüs Caddesi” olarak bilinen yerde Mavi Çarşı isimli mağazaya ‘Terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın yurda getirilişini protesto etmek’ amacıyla molotofla saldırı gerçekleştirildi.

Saldırıyı geçtiğimiz günlerde fesih kararını açıklayan PKK terör örgütü üstlenmişti.

Saldırı sonrası çıkan yangında 13 vatandaşımız şehit olmuştu. 13 kişinin şehadetine ve 2 vatandaşımızın da yaralanmasına yol açıldığı gerekçesiyle 3 sanıkla birlikte yargılanan ve müebbet hapis cezasına çarptırılan Azime Işık,

26 yıl sonra bu hafta içerisinde tahliye edildi.

***

Saldırının detayları;

13 Mart 1999 günü saat 16.25'te PKK militanları, İstanbul Kadıköy'deki Göztepe Mahallesinde yer alan Mavi Çarşı'ya girdi. Önce çarşının içine ardından mağazaların vitrinlerine molotof kokteyli fırlattılar. Molotof kokteyllerinden birkaçı parfüm reyonuna atılınca bütün katı bir anda alevler sardı.

Yangın merdiveni bulunmayan çarşıda alevler giderek büyüdü. İnsanlar yangının büyümesi üzerine 6 katlı binanın en üst katına çıkmaya başladılar. Lakin üst katta yoğun dumandan zehirlenen 10 vatandaşımız hayatını kaybetti.

İtfaiye, önce yangını söndürmeye çalıştı. Daha sonra Mavi Çarşı'nın çatısı ile yandaki binanın çatısı arasına uzatılan merdiven sayesinde birkaç kişi kurtarılabildi. Katlarda bulunan iki vatandaşımız yanarak şehit oldu. Camlardan atlayarak yaralanan vatandaşlarımızdan Fevziye Şahinöz ise hastanede yaşamını yitirdi.

Olay karşısında Türk halkının yılgınlığa düşmeyeceğini söyleyen dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, şu açıklamayı yaptı:

"Çıkan yangında maalesef 13 vatandaş ölmüştür. Fevkalade üzgünüm. Vatandaşlarıma Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine, milletimize başsağlığı diliyorum."

Dönemin TBMM Başkanı Hikmet Çetin, vatandaşları acı içinde bırakan bu tür olayları yapanları, destekleyenleri Meclis adına şiddet ve nefretle kınadığını söyledi. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit de yaklaşan seçim öncesinde milletin paniğe sürüklenmek istendiğini savundu.

***

Gelelim yargılama sürecine…

İstanbul 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi, 7 Mayıs 2007'de verdiği kararda, “sanıkların eylemi terör örgütü PKK'nın lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişini protesto etmek amacıyla yaptıklarına” hükmetti.

Mahkeme, eski Türk Ceza Kanunu'nun 125'inci maddesi uyarınca, “devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik eylem yapmak” suçundan sanıklar Engin Atabey, Abdullah Günay ve Metin Yamalak hakkında ağırlaştırılmış müebbet,

Olayda gözcülük yaptığı iddia edilen sanık Azime Işık hakkında ise müebbet hapis cezası verilmesini karara bağladı.

Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi de Mavi Çarşı saldırısının fâilleri olan sanıklar hakkındaki kararları onayladı. Azime Işık’ın avukatları davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıdı. AİHM’in verdiği yeniden yargılama kararı, dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne taşınmasına neden oldu. AYM’nin değerlendirmesi sonrası dosya yeniden yerel mahkemeye gönderildi.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hükümlü Azime Işık ve avukatlarının katıldığı son duruşmada, Cumhuriyet Savcısı bir önceki celsede açıkladığı esasa ilişkin mütalaasını tekrarladı. Mütalaaya karşı beyanı sorulan Işık'ın avukatlarından Ayhan Erdoğan, davanın 26 yıldır sürdüğünü belirterek, mütalaanın delil tartışması yönünden hukuka aykırı olduğunu savundu. Mütalaanın AİHM kararını yok saydığını ve hukuka aykırılık barındırdığını öne süren Erdoğan, "Müvekkilin Kürt olması, vahşice bir katliamın sanığı olması, insanların tepkisini çekmesi nedeniyle iddia makamının tereddüde düşmüş olduğu kanaatindeyiz. Mütalaa delilleri de tartışmamaktadır ve yanlıdır" dedi.

Tercüman aracılığıyla Kürtçe beyanda bulunan hükümlü sanık Azime Işık da suçlamaları kabul etmediğini belirterek, "Bu olaydan dolayı mağdur oldum. Haksızlık yapılmıştır, tahliyemi ve beraatimi istiyorum" diye konuştu.

Savunmanın ardından kararını açıklayan mahkeme Işık hakkında beraat kararı verdi. Ayrıca Ayrıca Işık’a 30 bin TL manevi tazminat ödenmesine, diğer tazminat taleplerinin reddine ve yargılama sürecine ait yaklaşık 29 bin TL tutarındaki harç ve vekâlet ücretinin de devlet tarafından karşılanmasına hükmetti.

Evet mahkemenin bu kararının ardından;

Çoğu kadın 13 masum insanın katlinden sorumlu tutulan,

Yargılanıp müebbet hapis cezasına çarptırılan,

Ve bu katliamı gerçekleştirme sebebi de “bugünlerde serbest bırakılma ihtimali” tartışılan, yaklaşık 40 bin vatandaşımızın ölümüne sebebiyet veren “PKK elebaşı Öcalan’ın yurda getirilmesini protesto etmek” olan Azime Işık, İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi'nde 26 yıl tutuklu kalan Azime Işık tahliye edildi.

***

Biz en iyisi bu yazının finalinde saldırının masum kurbanlarını analım… Unutmayalım, unutturmayalım…

İbrahim Taslı, Neşe Rusçuk, Fevziye Şahinöz, Şen Yeşildağ, Meltem Özkılıç, Zeynep Nezahat Beyazgül, Ayşe Akın, Seval Balcı, Sonnur Atalay, Zeynep Arıkan, İlknur Keleş, Filiz Soydemir, Ümit Ayyürek, Hüsnü Kenar….

Hepsine tekrardan Allah rahmet eylesin…

Tüm şehitlerimizin mekânı cennet olsun…

Alçak saldırıda şehit düşen Ümit Ayyürek'in eşi Ahmet Ayyürek'in mahkemede sarf ettiği şu cümlelerle bitirelim:

‘Allah kimseye böyle acı yaşatmasın. Eşimi sadece ben yitirmedim. Devlet ve insanlık da çok şey kaybetti. Dört dil bilen karım, toprağın altındayken, örgüt militanlarının benim ödediğim vergilerle, sıkı güvenlik önlemleri altında buraya getirilip yargılanmaları beni kahrediyor…’

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.