SON DAKİKA
Hava Durumu

Fuat Oktay açıkladı: Türkiye Tek Yürek Kampanyası'nda taahhüt edilen bağışın 74 milyarı yatırıldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, deprem bölgesinde 1 milyon 805 bin 842 binanın incelendiğini, 653 bin konutun acil yıkılacak, ağır, yıkık ve orta hasarlı olduğunu açıkladı. Oktay ayrıca "Türkiye Tek Yürek" kampanyasında taahhüt edilen 115 milyar liranın 74 milyar lirasının yatırıldığını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2023 07:56
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2023 07:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
Fuat Oktay açıkladı: Türkiye Tek Yürek Kampanyası'nda taahhüt edilen bağışın 74 milyarı yatırıldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığında (AFAD) basın açıklaması düzenledi.

Oktay, "1 milyon 805 bin 842 bina incelendi, 653 bin konutun acil yıkılacak, ağır, yıkık, orta hasarlı olduğu tespit edildi. Enkazın yüzde 20'si kaldırıldı" dedi. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı, "Evim Yuvan Olsun" kampanyası kapsamında kaydedilen 15 binin üzerinde konuta şu ana kadar 6 bin 946 kişinin yerleştiğini söyledi. 

"30 MİLYAR 795 MİLYON LİRA ÖDENEK GÖNDERİLDİ"
Depremden etkilenen illere AFAD tarafından 22 milyar 328 milyon 330 bin 574 lira olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarından toplam 30 milyar 795 milyon 500 bin lira ödenek gönderildiği bilgisini paylaşan Oktay, "10 bin lira tutarındaki Hane Başı Destek Ödemesi, 1 milyon 376 bin 947 depremzede ailemizin hesaplarına yatırılmıştır" diye konuştu.

"TAAHHÜT EDİLEN 115 MİLYAR LİRANIN 74 MİLYARI YATIRILDI"
Fuat Oktay, Türkiye Tek Yürek kampanyasında taahhüt edilen 115 milyar 146 milyon 528 bin liranın, 74 milyar 118 milyon 164 bin lirası yatırılmıştır. Toplanılan yardımın her bir kuruşu deprem bölgesinin inşa ve ihyasına harcanmaktadır. Taahhüt edilip henüz AFAD hesaplarına aktarılmayan kısmın da önümüzdeki günlerde söz verenler tarafından iletileceğine inanıyorum. Buradan da bir kez daha hatırlatmış olalım. Bu çetin imtihanı kalbinde merhamet adlı bir çınar olan milletimizle; fedakarlık ve yardımlaşma ile aşacağız. Böyle bir dayanışma ortamında bile yalanlara yağma iştahıyla sarılanlar, yüce gönüllü engin çoğunluğa zehirlerini bulaştıramayacaktır” ifadelerini kullandı.

"ENKAZLARIN İSE YÜZDE 20'SİNİ KALDIRMIŞ DURUMDAYIZ"
Hasar tespit çalışmaları hakkında bilgi veren Oktay, "Hasar tespitler çerçevesinde 1 milyon 805 bin 842 bina incelenmiştir. Bu, 5 milyon 242 bin 140 bağımsız bölüme tekabül ediyor. Konut olarak baktığınızda 653 bin konut acil, ağır, yıkık veya orta hasarlı olarak tespit edilmiştir. Enkazların ise yüzde 20'sini kaldırmış durumdayız. Bir yandan enkazları kaldırırken, bir yandan da daha güzeliyle, daha sağlamıyla yeni yaşam alanları yapmanın gayreti içindeyiz. Bu kapsamda deprem sebebiyle oluşan yeni kırıklar dahil zemini her türlü ayrıntılarıyla birlikte mikro-bölgeleme ve ayrıntılı jeolojik etüt raporlarıyla, zemin etüt raporlarıyla hocalarımızla, jeologlarımızla inceledik; bazı bölgelerde incelemeler devam ediyor. Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli kapsamında İstanbul ve Gaziantep’te düzenlenen toplantılarla jeofizik, jeoloji ve sismoloji hocalarımızla, deprem uzmanlarıyla yoğun istişare halinde çalışıyor, buradan çıkan sonuçlara göre hareket ediyoruz. En doğru, en sağlam zemine ve o zemine göre yapılaşmayı seçerek, yöresel mimariye uygun, zemin artı 3-4 katı geçmeyecek konutlarımızın inşa süreci başladı” şeklinde konuştu.

"TOKİ ELİYLE İLK ETAPTA 35 BİN KONUTUN İNŞASINA BAŞLAMIŞ DURUMDAYIZ"
TOKİ eliyle 35 bin konutun inşasına başlandığını söyleyen Oktay, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız TOKİ eliyle ilk etapta 35 bin konutun inşasına başlamış durumdayız. Hasar tespit çalışmalarıyla birlikte rakamlar sürekli güncellenmekle birlikte önümüzdeki 3 ay içinde bu rakam 75 bin köy eviyle birlikte 319 bine ulaşacak. Yerinde ihya edilecek yerleşim yerlerinde bilimsellik, hızlılık ve yapıların güçlülüğü ilkelerinden asla taviz vermeyeceğiz. Daha önceki afetlerde Elazığ'da, Malatya'da, Kastamonu'da, Rize'de, Bartın'da, Antalya'da ve Muğla'daki afetlerde ne yaptıysak bu büyük felakette de Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde vatandaşlarımıza verdiğimiz sözleri tutmaya devam edeceğiz. Kısa bir zaman sonra bu iklimin değiştiğini inşallah hep birlikte göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.