SON DAKİKA
Hava Durumu

NASA 11 milyon kilometre ötedeki asteoridi vuracak

NASA'nın yaklaşık bir yıl önce fırlattığı uzay aracı saatler içinde Dimorphos adındaki asteroide çarpacak. Uzay aracı 11 milyon kilometre ötedeki gök cismine saatte 20 bin kilometreden fazla bir hızla vuracak. DART adındaki görevin amacı asteroidin yörüngesini değiştirmek.

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2022 17:11
Haber Güncellenme Tarihi: 26.09.2022 17:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
NASA 11 milyon kilometre ötedeki asteoridi vuracak

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) sonsuz boşlukta bir asteroiti vuracak. Gezegenimizin yörüngesinde bulunacak bir uzay aracına entegre edilen sistemin adı DART (Double Asteroid Redirection Test) olarak açıklanmıştı.

DART sistemini taşıyan araç Kasım 2021'de fırlatılmıştı. Araç aradan geçen bir yılda 11 milyon kilometre yol aldı. Yarın sabah itibariyle Dimorphos adı verilen asteroite füze saldırısı düzenlenecek.

Dimorphos, Didymos adı verilen daha büyük bir asteroitin yörüngesinde dönüyor.

DART füzesi saatte 21 bin 700 kilometre hızla Dimorphos'a çarpacak. Amaç göktaşının yörüngesini değiştirmek. NASA mühendisleri çarpmanın Ekim 2022'de olacağını hesaplamıştı.

NASA'nın tahminlerine göre çarpma TSİ Salı 02.14'te gerçekleşecek. James Webb dahil birçok teleskop çarpmayı takip edecek. 

DART kapsamında gönderilen aracın ağırlığı 570 kilogram. Hedefteki asteroidin çapı ise 160 metre. 

NASA olayı yakından kaydedebilmek için DART'la beraber LiciaCube adındaki bir nano-uyduyu da göndermişti. Bu uydu birkaç gün önce DART'tan ayrıldı. 

14 kilogramlık bu uydu çarpma anını fotoğraflayacak. Çarpışma anından yaklaşık üç dakika sonra Dimorphos'un yanından geçecek olan LiciaCube, asteroiddeki krateri de kaydedecek. Dimorphos'ın yörüngesindeki sapma da böyle hesaplanacak. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.