SON DAKİKA
Hava Durumu

Çıkart dilinin altındaki tabelayı!

Yazının Giriş Tarihi: 15.04.2024 12:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.04.2024 12:37

31 Mart seçimlerinin ardından iki Büyükşehir Belediyesi, “reklam tabelalarının dili” konusunda kararlarını deklere etti!

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi, yeni dönemin ilk oturumunda bizzat Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in önerisiyle “şehir genelinde reklam tabelalarına Türkçe zorunluluğu” getirdi.

Hemen hemen aynı zaman diliminde konuya ilişkin bir duyuru haberi de Diyarbakır’dan geldi.

DEM Partili belediye eş başkanları Ayşe Serra Bucak Küçük ile Doğan Hatun, “Kürtçe tabelalara vergi indirimi” uygulayacaklarını açıkladı.

***

Önce Bursa’dan başlayalım;

Tarih 19 Kasım 2015… Recep Altepe Büyükşehir Belediye Başkanı…

Büyükşehir Belediye Meclisi toplantı halinde…

MHP Grup Başkanvekili İhsan Bilgili’nin, “Bursa genelinde Türkçe tabela zorunluluğu getirilmesi için” verdiği önerge, Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’na havale edildi.

Ardından komisyonun önergenin “uygun olduğuna dair” 18 Kasım 2016 tarihli raporu, incelenmek üzere Hukuk Komisyonu’na sevk edildi. Hukuk Komisyonu da teklifi uygun bulunca, neredeyse 2 yılı bulan sürecin ardından konu 16 Mart 2017 tarihli Büyükşehir Meclisi’nin gündemine geldi ve oy birliğiyle kabul edildi.

Meclis kararı doğrultusunda;

Büyükşehir Belediyesi İlan ve Reklam Yönetmeliği’ne eklenen 46. Madde ile "Bursa’da kullanılan ilan ve reklamların, Türkçe dil bilgisi ve yazım kurallarına uygun olma şartı" getirildi.

***

İlginçtir aradan 7 yıl geçti ve bu kez bizzat Başkan Bozbey’in önergesiyle 2017’de alınan ve de yönetmelikle ete kemiğe bürünen bir karar yeniden alınmış oldu.

Peki bu manzarayı nasıl okumak gerek?

Birincisi;

Hadi Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, göreve yeni seçildi ve konuya olması gereken hassasiyetle sarıldı. Peki kurmaylarıyla bürokratların 2017’de tadil edilen ilan reklam yönetmeliğinin 46. Maddesinden haberi yok muydu?

İkincisi Başkan Bozbey, son kararla “samimiyet ve ciddiyet” konusunda kendisini bağlamış oldu.

Geçmişte olduğu gibi Türkçe tabela kararı yine bir göz boyama argümanı veya şov malzemesi olarak mı kullanılacak yoksa bir mübadil çocuğu olan Bozbey’in Türkçe konusundaki hassasiyetinin bir göstergesi mi?

Hatırlayın 2017’deki kararın ardından Suriyelilerin artık “Şam’da bir cadde haline getirdiği Çarşamba”da zabıtanın göstermelik birkaç operasyonuyla göz boyanmış, ama sonrasında imam bildiğini okumuştu!

Evet Gaspıralı İsmail’in “dilde, fikirde ve işte birlik” felsefesine ve de “dil bayrağının bağımsızlığımızın en önemli nişanesi olduğuna inanan” bir vatan evladı olarak konuyu yakından takip edeceğimi belirtmek istiyorum…

***

Gelelim Diyarbakır’a…

DEM Partili Büyükşehir Belediye eş başkanları Ayşe Serra Bucak Küçük ile Doğan Hatun'un ilk icraatlarının “Kürtçe” üzerine olması elbette ki Genişletilmiş Büyük Ortadoğu Projesi’nin bir yansıması…

Kürtçe tabelalara vergi indirimi kararının gerekçesi PKK’nın siyasi uzantısı partinin belediye eş başkanları tarafından "İş yerlerinde Kürtçe isimleri tercih edecek olan işletme sahiplerine vergi indirimi uygulayacağız. Bu coğrafyanın zenginliği olan Kürtçenin yaşaması için pozitif bir ayrımcılıktır" açıklansa da bu yaklaşım “devlet otoritesine açıktan baş kaldırı”dır.

Türkiye’de vergi indirimlerine ne zamandır yerel yönetimler karar veriyor da bizim haberimiz yok!

Özetle bu açıklama;

Ulus devletin otoritesini yıkmaya yönelik ayrılıkçı ve ırkçı yaklaşımın dile vurmasından başka bir şey değildir!

Hele Ortadoğu’daki son gelişmeleri de değerlendirecek olursak;

Bu tutum veya haller hiç ama hiç hoş olmayan/olamayacak niyet ve planların ipucudur…

***

Anlayacağınız;

Türkiye’de herkes dilinin altındaki baklayı (tabelayı) çıkarıyor!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.