SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhur İttifakı, BBP ve Bursa

Yazının Giriş Tarihi: 08.01.2022 21:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.01.2022 10:20

Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle birlikte bütün siyasi partiler, aldıkları oy oranına bakılmaksızın özgül ağırlığa kavuştu. Sistemin net kuralı olan yüzde 51 şartı, 0,5 oranında oy alan partiyi bile kıymetlendirdi.

Zaten Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Türkiye için yeni bir siyasi parti düzeni de getirdi. Tıpkı ABD’de uygulandığı şekliyle siyaset bilimcilerin “Serbest Siyasi Partiler Düzeni” olarak isimlendirdiği bu yeni sistem;

İki çatı parti ve onların altında saf tutan diğer siyasi partilerle rekabeti öngörüyor.

Bu düzenin Türkiye’deki yansıması ise Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı şeklinde oldu.

***

Yeni düzende her oyun ve her siyasi partinin kıymete binmesinden olsa gerek;

Türkiye’de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın son kayıtlarına göre 2021 yılında 21 yeni siyasi parti kuruldu. Böylelikle toplam siyasi parti sayısı 124’e, bugün sandık kurulsa seçime girme yeterliliğine sahip parti sayısı da 19’a ulaştı…

Sakın “o zaman seçime giremeyen 105 partinin ne kıymeti var ki!” demeyin, onların da diğer partilerle kuracağı aday bazlı temsil ittifakı, mutlaka sonucu etkileyecektir.

***

Malum bir önceki seçimde Cumhur İttifakı üç partiyle temsil edildi:

AK Parti, MHP ve BBP…

AK Parti ve MHP’nin “hatası ve sevabıyla” ittifak kararlılığı ortada.

Lakin merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun temelini attığı, 29 Ocak’ta da 28. yaşını kutlayacak olan Mustafa Destici liderliğindeki Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) ittifaka ilişkin tavrı merak ediliyordu.

Çünkü BBP camiasında, ittifaka devam konusunda ciddi bir tartışma yaşanıyordu. Nitekim, bu tartışma sonrasında bir ayrışma yaşandı. Ve en nihayetinde Türkiye, 10 Aralık 2021’de BBP’den istifa eden genel başkan yardımcısı Remzi Çayır’ın liderliğinde, yine BBP’den ayrılanların -örneğin genel başkan adayı Haşim Yanar’ın da- kurucular listesinde yer aldığı Milli Yol Partisi ile tanıştı.

***

“Şimdi ne olacak?” derken, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, birkaç gün önce net bir açıklama ile “Büyük Birlik Partisi’nin yeri Cumhur İttifakı’dır. Partimizi Millet İttifakı’nda görmek istediklerini söyleyen vatandaşlarımıza hatırlatmak isterim. Büyük Birlik Partisi’nin yeri HDP destekli sol ve sözde ulusalcı birlikçilerin oluşturduğu ittifak olamaz. Büyük Birlik Partisi’nin yeri devletin varlığını ülkenin bütünlüğünü, milletin istiklalini ve istikbalini önceleyen AK Parti, Milliyetçi Hareket Partisi ve Büyük Birlik Partisi’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’dır. Böyle olmaya devam edecektir” dedi.

***

Bu açıklamanın ardından sanıyorum Sayın Destici, şimdi Bursa’da olduğu gibi uzun süredir hiçbir siyasi faaliyetin içinde yer almayan il teşkilatlarına dinamizm kazandırmak üzere harekete geçecektir.

Gerçi “Bursa’da İş Dünyası ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Alfatlı var, nasıl olur?” diyebilirsiniz. Lakin Sayın Alfatlı, artık Bursa’dan sorumlu değil ve Genel Başkan Destici tarafından Ege bölgesindeki bazı illerin koordinatörlüğü ile görevlendirilmiş durumda.

Üstelik Alfatlı’nın referansı ile geçen yılın başında BBP Bursa İl Başkanlığı’na atanan Avukat Haldun Filizli’nin “hem siyasi performansı hem de ve ilçe teşkilatlarıyla uyumu” eleştiri alıyor.

***

Gerçekten de görevi 22 Ocak 2021’de Salih Uçak’tan devralan, Bursa-Bilecikliler Derneği Başkanı Av. Haldun Filizli’nin bugüne kadar basından tek satırlık açıklamasını, bir röportajını okuyabilmiş veya TV programını izleyebilmiş değiliz. “Ne yalan söyleyeyim BBP İl Başkanlığı’nın yeri neresidir?” diye sorsalar, adresini de tarif edemem. Hatta Sayın Haldun Filizli ile yolda karşılaşsak tanıyamam…

Tanışıklık konusunda gazeteci olarak bizim de kusurumuz söz konusu olabilir ama gerçek şu ki BBP Bursa Teşkilatlarından çıt çıkmıyor. Sadece siyasi kulislerde konuşulanlar var… Örneğin atanmış il başkanı olması nedeniyle Sayın Filizli’nin tüzüğe göre 6 ay içerisinde teşkilatını kongreye götürmesi gerekiyordu. “Böyle bir kongre geçen yıl haziran veya temmuz ayında yapıldı mı, yapıldıysa il yönetimi hangi isimlerden oluştu?” bilen yok… Yine Gürsu İlçe Başkanı Nejdet Öner’in yerine Yetkin Özkan’ın, Osmangazi İlçe Başkanı Şaban Demir’in yerine Şevket Poyrazoğlu’nun atanmasından sonra oluşan bir gerginlik söz konusu. Özellikle bu atamaların genel merkez kararıyla mı yoksa il başkanının tasarrufuyla mı yapıldığı sualine cevap aranıyor. Benzer şekilde Gemlik İlçe Başkanı Dursun Yavuz’un da görevden alınacağı, ancak son anda bu karardan vazgeçildiği de dillendiriliyor…

***

Açıkçası BBP’nin Türkiye’nin dördüncü büyük şehrindeki durumu pek parlak değil. Bursa’dan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Murat Arslan gibi Genel Başkan Mustafa Destici’nin olaya mutlaka el atacağını düşünüyorum…

***

BBP’nin 28. yaşı kutlu olsun!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.