SON DAKİKA
Hava Durumu

Halkçı ve milliyetçi Başkan Davut Aydın

Yazının Giriş Tarihi: 03.03.2022 15:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.03.2022 03:47

Fatih Mehmet Maçoğlu, Ovacık Belediye Başkanı iken bakliyat üretimi yapıp öğrencilere burs dağıtınca bütün Türkiye’ye halkçı ve çevreci başkan olarak sunuldu.

Bir anda yaygın basın kuruluşları ve televizyon kanallarının en çok ilgi gösterdiği belediye başkanı oldu…

Lakin atalar ne güzel söylemiş, “karamanın koyunu sonra çıkar oyunu” diye…

Tunceli belediye başkanı olunca halkçı hizmetleri devam edecek, bütün ülkeye model olacak diye parlatılan zat-ı muhterem, ilk iş olarak Tunceli adını Dersim’e dönüştürdü. Hem de Ermeni soykırım yalanının köpürtüldüğü bir dönemde.

Gerçi öncesinde Irak’ın kuzeyinde sözde Kürdistan bölgesinin bağımsızlık referandumuna yaptığı destek açıklamaları görmezden gelindi ama asıl foyası devlete isyan edip 56 Mehmetçiğimizi katleden ve ardından 15 Kasım 1937’de idam cezasına çarptırılan Seyit Rıza ve beraberindeki 6 aşiret reisini anınca ortaya çıktı. 5 gün öncesinde yani 10 Kasım’da Atatürk’ün ölüm yıldönümünde sus pus olan Maçoğlu, Seyit Rıza heykelinin ve isminin kaldırılması yönündeki dilekçeleri de reddetti.

İşte size Türkiye’ye allanıp pullanıp sunulan halkçı belediye başkanı…

Ne güzel söylemiş Ziya Paşa, “Her sahtekâr kişiden, vefâ bekleme! Zira çok hacıların koltuğunun altından haç çıktı” diye…

***

Ama size şimdi gerçek bir halkçı belediye başkanından bahsedeceğim…

MHP’li Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın’dan…

Partisinin “Üretken Belediyecilik Modeli”ni harfiyen uygulayan Davut Aydın, daha koltuğa oturur oturmaz, tarımsal faaliyetlerde Güney Marmara’nın en önemli üretim merkezi olan Yenişehir’de kooperatifçiliği ele aldı ve bir durum tespiti yaptı:

Aracılara mahkûm olan çiftçinin ürettiği yaş sebze, kuru bakliyat ve meyve değerinde pazara sunulamadığı gibi tezgahlardaki ürün fiyatları tüketicinin aleyhine idi.

Hemen bir proje hazırladı ve pilot olarak seçilen 5 kooperatifle, yani Çelebi, Hayriye, İncirli, Köprüphisar ve Çayırlı Tarımsal Kalkınma Kooperatifleriyle harekete geçti. Önce bu kooperatiflere üretici örgütü belgesi aldırdı. Ardından kısa adı BEBKA olan Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın kırsal destek programına başvurdu. BEBKA’dan ve belediyeden sağlanan mali destekle ilçedeki yaş sebze ve meyve ticaret merkezindeki yerel yönetime ait 6 depo elden geçirildi ve kooperatiflerin kullanımına verildi. Depolara ürün işleme ve paketleme sistemi kuruldu ve bir de ön soğutma odası ilave edildi.

Ürün pazarlaması için kooperatiflerde danışman istihdamına gidildi. Ardından ulusal ölçekteki market zincirleriyle temasa geçildi ve en nihayetinde tamamlanan altyapısıyla birlikte sistem geçen yıl, yani 2021’in hasat sezonunda uygulamaya geçti.

***

Sonra ne oldu biliyor musunuz?

İki ay gibi kısa bir sürede tam 650 ton ürün işlendi ve pazara sunuldu. 5 kooperatif 2.5 milyonluk cirosuyla tarihinde ilk kez kazandı ve kar payı dağıtmak yerine tarımsal makine parkuruna yatırım yaptı. Kayıtdışılığın ve aracı hegemonyasının önüne geçildiği gibi günlük yevmiyeci olarak 20 kişi depolarda istihdam edildi. Çiftçi ürününü kooperatiflere vermek isteyince aracı esnaf da üreticiye daha iyi fiyat teklif etmek zorunda kaldı.

Bu başarılı model öyle tuttu ki sıkı durun Migros daha şimdiden 5 kooperatifden 2022 hasat dönemi için 4 bin ton yaş sebze talebinde bulundu. Yine 4 bin ton kadar da kışlık ürün için kooperatiflerle çalışma niyetini beyan etti. Şimdilerde uluslararası bir market zinciri de 5 kooperatiften ürün almak istiyor. Görüşmeler sürüyor, lakin bu başarılı modelin daha da büyümesi için depoların genişletilmesi ve sisteme bir ambalaj tesisi eklemek gerekiyor.

Belediye yönetimi bu ihtiyacı karşılamak üzere yine BEBKA’ya proje hazırlığı yaptı. BEBKA, şu ana kadar üreticiye yüzde 40 daha fazla kazandıran, tüketici dostu bu projeye mutlaka destek verecektir.

***

Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın diyor ki:

“Köylü milletin efendisidir sözünün gereğini yapıyoruz. 2022 yılında 5 kooperatifimizin hedefi piyasaya 15 bin ton ürün pazarlamak. Ayrıca iyi tarım uygulamasını hayata geçirmek. Bir laboratuvar ile anlaştık. Pazara sunduğumuz ürünlerin üzerinde gram ilaç kalıntısı olmayacak. Piyasayı disipline edeceğiz, tüketiciyi sağlıklı, kaliteli ve uygun fiyatlı ürünle buluşturacağız. Böylelikle hem çiftçimizi hem de vatandaşımızı güldüreceğiz…”

***

Alın size halkçı belediyecilik…

Durun daha bitmedi!

Başka halkçı belediyecilik örnekleri de var Davut Aydın’ın…

Her ay bir liseli genci makamına oturtuyor, belediyenin idaresini gençlere bırakıyor. İlk ve orta dereceli okul öğrencileriyle düzenli toplantılar düzenleyerek, onların görüş ve önerilerini alıyor. Sırasından boyasına, çatısından bahçesine, temizliğine varana kadar bütün okulların ihtiyacını karşılıyor. Lise çağındaki çocuklara ücretsiz üniversiteye hazırlık kursları düzenliyor, kitap hediye ediyor. Okulların spor tesisi ihtiyacını karşılamak üzere bütçe imkanları ölçüsünde elinden geleni yapıyor. Yenişehir’e kazandırdığı bütün sosyal ve spor tesislerinden gençler ücretsiz faydalanıyor. Hatta mesai saatleri içerisinde gençlere çaylar ücretsiz ikram ediliyor.

İlçe genelinde her gün onlarca aileye sıcak yemek ve erzak yardımı yapıyor.

Her evlenen çiftin bütçesine 15 bin lira destek veriyor. “Nasıl?” diyeceksiniz, ilçesine kazandırdığı düğün salonunu 2 bin lira gibi bir ücrete kiralayarak. Şimdi ilçeye ikinci bir düğün salonunu kazandırmanın hesabını yapıyor.

Makam kapısı sürekli açık, Yenişehir’in sokaklarında korumasız dolaşıyor, bir bakıyorsunuz pazarcı esnafıyla tezgâh arkasında sohbete dalmış, bir bakıyorsunuz çarşı esnafıyla buluşmuş, bir bakıyorsun köy kadınlarına salça makinesi almış…

***

Bir yandan ilçesine yatırımcı çekiyor, 55 bin nüfuslu ilçesinde istihdam problemini çözmeye çalışıyor ki şu ana kadar 2 bini aşkın vatandaşı bir işe yerleştirmeyi başardı bile….

YESAŞ’la her gün ihtiyaç sahibi ailelerin ekmek ihtiyacını karşılıyor, Yenişehir halkına da ucuz ve kaliteli ekmek sunuyor. Yetim ve şehit çocukları gibi yaşlıların bakım ve ihtiyaçlarının karşılanması konusunu da ihmal etmiyor. Bir bakıyorsunuz yol uygulaması yapan güvenlik güçleriyle birlikte, bir bakıyorsunuz gecenin bir saatinde kapanan köy yollarını açan ekiplerin yanında…

Yazmakla bitmiyor halkçı ama milliyetçi Belediye Başkanı Davut Aydın’ın icraatları…

Daha yapacakları da var Davut Aydın’ın…

Helal olsun Başkan’a…

Ama hepsinden önemlisi Türkiye’ye sadece yerel yöneticilik dersi vermiyor, “halkçıyım” diye ortalıkta dolaşanların da maskesini düşürüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.