SON DAKİKA
Hava Durumu

AK Parti Bursa Milletvekili Kılıç: Türkiye enerjide büyük atılım yaptı

AK Parti Bursa Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Kılıç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü komisyon toplantısında bir konuşma yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2022 10:45
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2022 10:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
AK Parti Bursa Milletvekili Kılıç: Türkiye enerjide büyük atılım yaptı

Konuşmasında gelişen, üreten ve çalışan Türkiye'nin en büyük gereksinimlerinden birinin enerji olduğunu, bütün alanlarda olduğu gibi enerji alanında da yirmi yılda büyük mesafeler katedildiğini belirten Vekil Kılıç, “Yapılan yatırımlar sayesinde enerji kurulu gücümüz 31 bin megavatlardan 102 bin megavatlara çıktı, yani enerji kurulu gücümüzde tam tamına 3 kattan fazla bir artış oldu” dedi.

Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında da başarılı bir perfomans gösterdiğini ifade eden Kılıç, yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı üretim tesislerinin  kurulu güce oranının yüzde 65'e çıktığını vurguladı.

Kılıç, sera gazı emisyonlarının azaltılmasında önemli rol oynayan yenilenebilir enerji kurulu gücünde Türkiye’nin dünyada 12'nci, Avrupa'da ise 5'inci sırada yer aldığını söyleyerek,  “Yine, ülkemiz rüzgâr kurulu gücünde Avrupa'da 7'nci, güneş enerjisi kurulu gücünde de Avrupa'da 8'inci sıradadır. Aynı zamanda, jeotermalde Avrupa'da 1'inci sıradadır, dünyada da 4'üncü sıradadır. HES kurulu gücünde ise ülkemiz dünyada 9'uncu, Avrupa'da 2'nci sırada yer almaktadır” diye konuştu.

İzlenen akılcı ve millî menfaatleri önceleyen politikalar sayesinde, bugün Avrupa bölgesi kışı nasıl atlatacağını düşünürken Türkiye’nin arz konusunda herhangi bir problem yaşamadığını anlatan Kılıç, şunları söyledi :

“Doğal gazda yüzde 80 oranında, elektrikteyse yüzde 50 oranında sübvansiyonlar uygulanmaktadır. Yani uzun lafın kısası, devletimiz vatandaşımızın küresel piyasalarda anormal artış gösteren enerji fiyatlarından olumsuz etkilenmemesi için büyük çaba harcamaktadır. Elektrik faturalarındaki TRT payının kaldırılması, elektrik tüketiminde kademeli tarife uygulamasına geçilmesi, meskenler ve tarımsal sulama için kullanılan elektriğin KDV'sinin yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesi bu çabaların yansımasıdır. Bundan dolayı bakanlığımıza tekrar teşekkür ediyoruz.”

AK Parti Bursa Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Kılıç, doğal gaz yatırımlarının sürdüğünü, bu kapsamda Bursa'nın dört bir yanına doğal gaz döşeme çalışmalarının tamamlandığını ifade ederek, 81 ilin, 658 ilçenin her noktasına doğal gazın ulaştırıldığını söyledi.

Sakarya gaz sahasında keşfedilen 540 milyar metreküp doğal gazın 2023'ün ilk çeyreğinde vatandaşlarımızın kullanımına sunulacağını, bu noktada doğal gaz işleme tesisinde çalışmalar devam ettiğini kaydeden Vekil Ahmet Kılıç, buna ek olarak; 2 sismik araştırma ve 3 derin deniz sondaj gemisinden oluşan filoya, kendi sınıfında dünyada ilk 5'e giren yedinci nesil Abdülhamit Han derin deniz sondaj gemisinin de eklendiğini dile getirdi.

Biz Türkiye'nin geleceği için çalışıyoruz, üretiyoruz, ortaya eser koyuyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Cumhur İttifakı olarak Türkiye'nin Yüzyılı vizyonumuzu gerçekleştirmek için durmadan, yorulmadan, bıkmadan çalışmaya devam edeceğiz inşallah.

Vekil Kılıç, muhalefetin enerji konusundaki ifadelerinin çelişkili olduğunu ifade ederek, konuşmasını şöyle tamamladı :

“Sayın Bakanım, enerji verimliliğinde, enerji tasarrufunda geçen yıl bütçede, aynı zamanda sizin açıklamalarınız oldu ama aynı açıklamalardan dolayı linç edildiniz; evdeki veya iş yerindeki 1 derece ısıyı azaltmanın sonucunda yüzde 7'lere varan enerji tasarrufu sağlanacağına dair açıklamalarınızı öyle bir saptırdılar ki. Bugünse hani, büyük devletler; Almanya'nın, Fransa'nın enerji tasarrufunda yaptıkları uygulamaları sizlere örnek olarak gösterdiler. Bu, çok büyük yaman bir çelişkinin ortaya çıkmasıdır. Bu noktada, biz çalışmalarınızı gayretle, takdirle görüyoruz. İnşallah, başarılar diliyoruz. 2023 yılı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın bütçesinin hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.