SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP'li Karaca'dan Burulaş soruları

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Sayıştay'ın BURULAŞ 2021 raporunu değerlendirdi. Karaca, “Burulaş’ın araçlarını hangi derneklere verdiniz?” diye sordu.

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2022 11:52
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2022 11:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
CHP'li Karaca'dan Burulaş soruları

Sayıştay’ın BURULAŞ raporunu değerlendiren CHP Bursa il Başkanı İsmet Karaca, şunları söyledi:

“2018’de 10.5 milyon, 2019’da 75 milyon, 2020’de 214 milyon lira zarar eden; 2021’de ise Büyükşehir Belediyesi’nden dayanaksız olarak 71,2 milyon lira sübvanse edilmesine rağmen zararı 222 milyon liraya yükselen BURULAŞ’ın ayrıca 2021 yıl sonu bilançosuna göre toplam 553.8 milyon TL cari, banka kredisi, vergi ve SGK borcu bulunuyor. SGK borçlarını bile ödeyemediği için yapılandırması da bozulan BURULAŞ’ın yasaya açıkça aykırı olmasına rağmen 2021’de 2 dernek ve bazı belediyelere tam 37 adet araç bağışladığını Sayıştay ortaya çıkardı.”

“ÖZEL DERNEKLERE HANGİ GEREKÇE İLE ARAÇ VERİLDİ?”

BURULAŞ’ın milyonlarca lira borcu bulunduğunun Sayıştay raporuyla sabit olduğunu dile getiren CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve belediye iştiraki BURULAŞ’a şu soruları yöneltti:

“-Alım değeri (satın alındıkları yıl itibarıyla) 5 milyon 158 bin 879 TL olan toplam 37 adet taşıt listesinde hangi araçlar vardı?

-Bursa Büyükşehir Belediye iştiraki BURULAŞ’tan bağış alan 2 dernek hangi derneklerdir?

-Bu derneklere hangi gerekçeyle kaç araç verilmiştir? Bu araçların türü-markası-modeli nedir?”

SAYIŞTAY RAPORUNA GÖRE SATIŞ GÖSTERİLMİŞ, SONRA BAĞIŞ YAPILMIŞ

Türkiye’nin en borçlu belediyeleri arasında bulunan AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşım iştiraki olan BURULAŞ’ın bazı belediyelere tam 37 adet araç bağışladığı Sayıştay raporunda ortaya çıktı.

Sayıştay, BURULAŞ’ın denetim raporunda, şu ifadelere yer verdi:

“2021 yılında farklı tarihlerde BURULAŞ'ın iki özel dernek, bir il belediyesi, bir büyükşehir belediyesi, bir yurt dışı belediyesi ve 15 ilçe belediyesine edinme değeri 5 milyon 158 bin 879,75 TL olan toplam 37 adet taşıt bağışı yaptığı tespit edilmiştir.

Bu taşıtların önce 2 milyon 989 bin TL bedelle satış yapılmış gibi 120 Alıcılar Hesabına borç kaydedildiği, sonra bu tutarın bağış yapılarak düşüldüğü görülmüştür. Sonuç olarak, kamu kaynağı kullanan Şirketin, mevzuat düzenlemeleri doğrultusunda taşıt vb. taşınır bağışı yapmaması gerekmektedir.”

“BURULAŞ’IN CEVABI: BİR DAHA YAPMAYIZ”

Öte yandan BURULAŞ idaresinin araç hibesi konusundaki Sayıştay bulgusu üzerine “belirtilen hususlar dikkate alınarak, içinde bulunulan dönem olmak üzere ve ilerleyen yıllarda Şirket tarafından taşınır vb. maddi duran varlık bağışı yapılmayacağı” şeklinde cevap verdiği de raporda yer aldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.