SON DAKİKA
Hava Durumu

İngiltere'de başbakan kim olacak?

İngiltere'de Muhafazakar Parti’nin başkanlık yarışında sona gelindi. Parti üyelerinin oy verme işlemi bugün sona eriyor. Yeni başbakan pazartesi günü belli olacak. Peki hangi aday başbakanlık koltuğuna daha yakın?

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2022 07:38
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2022 07:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
İngiltere'de başbakan kim olacak?

Birleşik Krallık’ın yeni başbakanı hafta başında açıklanacak.

Dışişleri Bakanı Liz Truss başbakanlık koltuğuna en yakın isim olarak konuşuluyor.

Truss’ın başbakan olması halinde savunma harcamalarında artış vaadi ülkede, daha şimdiden tartışma konusu oldu. Truss, silahlı kuvvetleri 40 binden fazla askerle büyütmek istiyor. Savunma harcamalarını 2030’a kadar yüzde 3 artırmayı vadediyor. 

LİZ TRUSS
 
46 yaşındaki Dışişleri Bakanı Truss, açık sözlülüğü ve siyasetteki savaşçı tarzı ile Muhafazakar Parti üyeleri arasında hayli popüler. Sosyal medya hesaplarından yayımladığı özel fotoğraflarıyla kimi zaman eleştirilen, hatta Uluslararası Ticaret Bakanlığını "Instagram Bakanlığına" çevirmekle suçlanan Liz Truss, bu eleştirilere kulak asmıyor. Verdiği pozlar Margaret Thatcher'a benzetiliyor.

Liz Truss'ün politikaları da Thatcher'ı andırıyor. Truss, düşük vergi, bürokrasinin azaltılması, kamu sektörünün küçültülmesi ve işçi haklarının azaltılmasını savunuyor, tam anlamıyla serbest piyasa ideolojisine dönüşü ve asgari devlet müdahalesini istiyor.

RİSHİ SUNAK

Rishi Sunak ise Johnson’ı istifaya götüren sürecin kapısını aralayan isim olarak tartışılıyor. Sunak, ''Başbakanı sırttan bıçaklayan kişi'' olduğu için parti üyelerinin bağışlayacağı olmayacağı söyleniyor. 

Üyelerin Sunak’a bu hamlesinin, Johnson hükümetini devirmenin bedelini Truss’ı göreve getirerek ödetmesi muhtemel gözüküyor. 

İlk Hindu Maliye Bakanı, yakın zamana kadar anketlerin gözdesiydi. Ancak umutları, kişisel servetini vergilendirmeden uzak tutma çabası ve benzer ailevi sorunlar nedeniyle sekteye uğradı. 42 yaşındaki Sunak, sosyal medyada yüksek bir profile sahip ve pandemi sırasında ekonomiye aktardığı destek nedeniyle İngiliz kamuoyundan alkış aldı. Başbakanlık için yarışmaya en hazır aday olarak görülse de bagajında etnik ve "etik" sorunları olan bir isim.

Paylaş    

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.